Zelení podporují kampaň „Ukažme to vládě

18.12.2012 8:50

Strana zelených podporuje právě probíhající kampaň organizace Svoboda zvířat, která upozorňuje na situaci chovu zvířat v zajetí, zejména norků, lišek a činčil, pro účely kožešinového průmyslu.

Zelení podporují kampaň „Ukažme to vládě
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Připojujeme se tak k výzvě ministrovi zemědělství zakázat - po vzoru evropských zemí (Velké Británie, Rakouska, Nizozemska, Švýcarska či Chorvatska) - chov tzv. kožešinových zvířat v celé České republice.

V současnosti je v kožešinových farmách v Česku chováno přibližně 15 tisíc zvířat. Ročně je kvůli kožešině ve světě zabito přes 90 milionů zvířat. Ačkoli chovatelé argumentují, že zvířata v kožešinových farmách netrpí, záběry z českých kožešinových farem, pořízené aktivisty a aktivistkami, dokazují pravý opak.

Alarmující je sdělení vedoucí Odborné sekce SZ pro ochranu zvířat Terezy Vandrovcové: „Trpící zvířata jsou nucena celý život přežívat v neprostorných drátěných klecích, často ve vlastních výkalech, kde nemohou naplňovat své etologické potřeby. Zvířatům chybí dostatek potravy a čisté vody. Velmi často mají různá onemocnění a zranění - výjimkou nejsou ochrnutí, ukousané ocasy nebo končetiny. Zvířata trpí psychickou deprivací, která se projevuje stereotypními pohyby (např. běhání stále dokola), agresí a sebepoškozováním, nezřídka dochází k požírání vlastních mláďat.

Tatiana Konrádová, členka Odborné sekce SZ na ochranu zvířat dodává: „Způsoby zabíjení zvířat pak jen dokazují brutalitu kožešinového průmyslu - činčily a norci jsou udušeni ve výfukových plynech, lišky pak usmrcovány pomocí elektrod. Takové podmínky chovu a podobné projevy chování zvířat jsou zcela vzdálené přirozenému prostředí a chování těchto zvířat ve volné přírodě".

Průmyslový chov tzv. kožešinových zvířat a výroba kožešin mají rovněž negativní dopad na okolní prostředí. Obrovské množství výkalů se vsakuje do půdy a znečišťuje podzemní vody, bioplyny a zápachy znečišťují ovzduší. Po stažení kůže zase vzniká odpad v podobě mrtvých zvířecích těl. Přidáme-li k tomu ještě použití chemických látek při zpracování v kožešnických závodech, je zřejmé, že celý kožešinový průmysl je značnou zátěží pro životní prostředí.

„Vezmeme-li v úvahu, že kožešina je pouze módní záležitostí a že pravá kožešina se dá nahradit různými alternativami, považujeme tento stav za neudržitelný a kožešinové farmy za zcela zbytečné," říká členka Předsednictva Strany zelených Eva Tylová. Zároveň dodává, že podle průzkumů veřejného mínění si zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat přeje i veřejnost.

Petici a výzvu ministrovi zemědělství můžete podepsat zde: http://www.ukaztetovlade.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…