Zimola (ČSSD): Mé obavy z privatizace budějovického Budvaru nadále přetrvávají

13.02.2012 8:18

Prohlášení k aktuální situaci ohledně kontroly hospodaření ve státním podniku Budvar

Zimola (ČSSD): Mé obavy z privatizace budějovického Budvaru nadále přetrvávají
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

S určitým povděkem jsem přijal páteční informaci o dohodě mezi ministrem zemědělství Petrem Bendlem a ředitelem Budvaru Jiřím Bočkem o průběhu kontroly hospodaření tohoto státního podniku. V žádném případě ale nepovažuji celou věc za uzavřenou.

Mé obavy z neoprávněného poškození dobrého jména budějovického Budvaru a jeho možné privatizace nadále přetrvávají. Jediné, čeho bylo v tuto chvíli dosaženo, je „pouze“ dodržení postupu, který ministerstvu předepisuje zákon.

Jaké skutečné záměry ministerstvo zemědělství a vláda Petra Nečase má s tímto státním podnikem, ukáží až týdny následující po zveřejnění výsledků kontroly. Za sebe mohu říci, že neznám jediný oprávněný důvod, pro který by měl být ředitel Boček odvolán, ale zvykl jsem si, že v českém politickém rybníčku se důvody hledají nebezpečně lehce. I prohlášení premiéra Nečase, že vláda neuvažuje o privatizaci státního podniku Budvar, nemusí být bernou mincí. Nejde o záruku, že k této privatizaci nebude přistoupeno za pár měsíců. Vždyť u vlády, která už ve chvíli, kdy schvaluje rozpočet země, jedním dechem dodává, že zanedlouho stejně bude muset být změněn, nelze taková prohlášení považovat za dlouhodobější záruky. Situaci okolo Budvaru proto budu i nadále důsledně monitorovat a analyzovat. A budu iniciovat návrh zákona, který by privatizaci Budvaru zakazoval a pokud neuspěji, budu trvat na konání krajského referenda na toto téma.

Jakákoliv vláda, pravicová nebo levicová, si musí uvědomovat význam státního podniku takového věhlasu, jakým Budvar bezpochyby disponuje. Význam, jaký má pro stát, obzvláště v této ekonomicky nestabilní době, i pro občany Jihočeského kraje. Tyto důvody musí za všech okolností převážit nad jakýmikoli jinými zájmy.

Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…