„Konec TOP 09!“ Po slovech Kalouska jsou tu následky

02.04.2024 18:58 | Komentář

Bývalý ministr a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nevyloučil založení vlastní strany, respektive svůj návrat do politiky. Markéta Pekarová Adamová, která ho na nahradila na postu šéfky TOPky, okamžitě reagovala, že by to byla obrovská chyba. Co si myslí odborníci? „Konec TOP 09,“ konstatuje nekompromisně politolog Lukáš Valeš. Své přidává i komentátor Petr Holec.

„Konec TOP 09!“ Po slovech Kalouska jsou tu následky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Miroslav Kalousek delší čas nešetří kritikou vůči Fialově kabinetu, zejména pro rozpočtovou politiku. Před několika týdny v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že v evropských volbách sice odevzdá svůj hlas koalici SPOLU, ale učiní tak s velkým smutkem.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37911 lidí
Delší dobu se spekuluje o možnosti, že se bývalý šéf státní pokladny a zakladatel TOP 09 mohl pustit do založení nové politické strany, která by kromě jiného zdůrazňovala rozpočtovou odpovědnost. Sám Kalousek něco takového nevylučuje. Veřejně však zopakoval, že mu stranu „založila“ média svými spekulacemi a on o tom nikdy veřejně nemluvil.

„Od té doby, co mi ji (politickou stranu, pozn.red.) založily Lidové noviny a pojmenovaly ji, jak by se nikdy nejmenovala, se nestalo nic. Platí, že je tu obrovský prostor pro alternativu. Přál bych si, aby tento prostor dokázala vyplnit koalice Spolu, ale musela by hodně přidat ve své hospodářské politice,“ sdělil Právu. 

Na otázku, zda skutečně založení nového subjektu zvažuje, se omluvil, že nebude přemýšlet nahlas v rozhovoru. „Nejsem aktivní politik, ale nevylučuji, že se jím nebudu snažit znovu stát,“ doplnil Miroslav Kalousek.

V případě, že by se do aktivní politiky prostřednictvím vzniku nové strany skutečně pustil, by podle předsedkyně jeho stále domovské TOP 09 Markéty Pekarové Adamové udělal obrovskou chybu.

„Pokud to chce udělat, tak to udělá. Já mu v tom určitě nezabráním sebetvrdším vyjádřením. Myslím ale, že by to byla obrovská chyba od člověka, který v roce 2017 vyzýval ke spojení politických stran. Bylo by dosti licoměrné, kdyby tady už spojené strany, které spolu dobře fungují a spolupracují v rámci koalice, oslaboval zakládáním nového subjektu,“ řekla pro CNN Prima News Pekarová Adamová, která loni v prosinci zabránila tomu, aby se zakladatel a bývalý šéf TOP 09 mohl v červnu ucházet o přízeň voličů ve volbách do Evropského parlamentu.

Politolog Lukáš Valeš pro ParlamentníListy.cz hodnotí, co by založení nové „Kalouskovy“ strany udělalo s dnešní TOP 09. „Konec. To by byl konec TOP 09. Miroslav Kalousek už nejspíš rezignoval na možnost, že by se pokusil vzít si TOP 09 zpátky, i když mu samozřejmě do hlavy nevidím. Hlavní je to, že TOP 09 je nyní v takovém stavu, podobně jako lidovci, že jedinou šancí je pro ni spojení s ODS. Otázkou je, jak dlouho si zachová samostatnou značku, ale rozdíly mezi ODS a TOP 09 už prakticky neexistují. S výjimkou evropské agendy, ale i zde se ODS výrazným způsobem TOP 09 přibližuje. O mrtvých jen dobře,“ komentuje Valeš stranu vedenou Markétou Pekarovou Adamovou.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50021 lidí
„Miroslav Kalousek má svatou pravdu, když řekl, že nevidí důvod, proč volit TOP 09, přestože je členem této strany a zakládal ji. Stačí se zamyslet nad tím, v čem je ta strana jiná než například STAN. Pro voliče kvůli tomu může být složité si odpovědět na otázku, proč by TOP 09 měli vůbec volit. Žádnou programovou specialitu u TOP 09 prostě nevidíme,“ dodává pro PL docent Valeš.

Komentátor Petr Holec se nediví, že nemá Miroslav Kalousek se současným vedením TOP 09 dobré vztahy. „Kalousek vidí, že TOP 09 už vůbec není jeho strana, je to úplně jiný subjekt než jaký zakládal. Pekarová Adamová z toho udělala stranu leninského typu, na které není konzervativního vůbec nic. Je to něco mezi Piráty, Zelenými a celým tím levicově-progresivistickým proudem,“ říká, podle něhož se logicky nemůže současný stav TOP 09 Miroslavu Kalouskovi líbit s ohledem na to, že tuto stranu založil, zajistil jí financování a v prvních letech i populární tvář Karla Schwarzenberga.

„Je veřejně známo, že si Kalousek přál za předsedu Tomáše Czernina, protože cítil, že jako šlechtic bude podobně konzervativní jako Schwarzenberg nebo on sám, ale na sjezdu to vyhrála městská svazačka, Pekarová Adamová,“ konstatuje Holec pro ParlamentníListy.cz.

Podle něho je zřejmé, že existuje část voličů, jejichž primárním tématem je snižování schodku státního rozpočtu a zadlužování. „Toto téma se povedlo Kalouskovi perfektně vytěžit v roce 2010, kdy šla TOP 09 poprvé do voleb. Později už se ten úspěch zopakovat nepodařilo a teď Kalousek cítí, že by to zopakovat mohl. Klidně by mohl utrhnout pár procent, což by pro TOP 09 bylo kritické a Pekarová by nemusela přežít. Víme přitom, jak miluje funkci šéfky sněmovny,“ dodal Petr Holec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kalousek ukázal že je čestný muž jak Pavel, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 03.04.2024 9:50:36
Pavel prohlásil nesouhlasím ze snížením důchodů ale podepíši to ! Kalousek nesouhlasím ze SPOLU ALE BUDU JE VOLIT ! Co čekat od většiny voličů a politiku s Prahy a Brna ?

|  8 |  0

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…