Až čtyři miliony potenciálních voličů, vzkazuje Straně soukromníků politolog Kubáček. Musíte ale udělat tyto kroky…

07.07.2015 16:37

POLITOLOGOVÉ Strana soukromníků ČR, která poslední dobou výrazně vystupuje proti několika navrhovaným regulacím především z dílny ministra Babiše, má podle politologa Jana Kubáčka šanci zaujmout širší část voličů. Musí s nimi prý ale neustále a blízce komunikovat a postavit se do první linie obránců živnostníků a drobných podnikatelů.

Až čtyři miliony potenciálních voličů, vzkazuje Straně soukromníků politolog Kubáček. Musíte ale udělat tyto kroky…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference Strany soukromníků ČR

Poslední dobou je stále více slyšet o Straně soukromníků ČR. Soukromníci se v současné době profilují hlavně jako ochránci živnostníků a drobných podnikatelů, ze kterých si podle nich Sobotkova vláda udělala terč. Jak jejich snahy z tohoto pohledu vnímáte?

Je to hodně odvislé od toho, jak Strana soukromníků bude dál komunikovat s drobnými malými živnostníky. Samozřejmě se dá očekávat, že na podzim, až se budou projednávat registrační pokladny, využijí toto období hodně k medializaci a prezentaci svých cílů. Tím, že ale nejsou stranou masovou, nejsou ještě tak všeobecně známí, bude to hodně odvislé od toho, jestli dál zůstanou v úzkém kontaktu s drobnými živnostníky a stanou se opravdu jejich systematickými obhájci.

Pokud by tento předpoklad byl splněn a chopila se toho ještě nějaká výrazná, a přitom důvěryhodná osoba, jejich snahy mohou být poměrně úspěšné. Mají čas, do sněmovních voleb je ještě daleko a v dalších typech voleb to pro ně není úplně charakteristické období. Přece jen tomuto druhu stran spíše vyhovují logika sněmovních voleb a logika zmobilizovat výraznou skupinu. A nesmíme zapomínat, že opravdu těch nejdrobnějších živnostníků je milion. Mají samozřejmě své příbuzné, členy rodiny a dostáváme se až k počtu dva až čtyři miliony.

Takže je správně, že soukromníci „loví“ voliče v těchto vodách?

Je ale opravdu potřeba systematicky udržovat kontakt. Občas se stalo, že se soukromníci vyjevili s nějakým tématem, zaujali, ale pak zájem pohasl. Trochu to připomínalo Stranu svobodných občanů, občas měli zajímavý happening, zajímavé téma, ale pak nic. Musí se změnit model uvažování této strany, musí se toho chopit nějaká výrazná osobnost a musejí se začít profilovat jako vyzývatelé celostátní politiky. Tady je to hodně odvislé od toho, jak se bude dařit TOP 09 a ODS, protože pokud by byli v útlumu, může to nahrávat i Straně soukromníků. Už z toho titulu, že někteří dřívější voliči Andreje Babiše, jenž se registračními pokladnami a tím, jak je velmi tvrdě vyjednává a relativně z pozice síly, až někdy výhrůžek obhajuje, se mohou začít poohlížet tímto směrem. Bude to ale chtít velice trpělivou práci.

Představitelé soukromníků několikrát hovořili o tom, co jste sám zmiňoval, že mají velký potenciál nejen v milionu živnostníků. Mohou podle vás sázet například na to, že řada podnikatelů, kteří v posledních volbách volili hnutí ANO, se nyní cítí zklamána?

Jak jsem vzpomínal před chvílí. Myslím si, že potenciál mají soukromníci poměrně výrazný, protože hnutí ANO poztrácelo u této skupiny určitou důvěryhodnost jednak tím, že dál nevystupuje vůči šedé ekonomice, nevidíme žádnou aktivitu vůči velkým monopolům, velkým ekonomickým hráčům a necítíme žádnou zásadní politiku konkrétních opatření vůči lihovým mafiím a podobným uskupením, takže naprosto rozumím, že mnozí živnostníci, kteří tak tak vyjdou a fungují v odlehlých regionech či menších městech, to mohou chápat úkorně. O to víc proto, že od Andreje Babiše si slibovali mnohé, od změny optiky pohledu na lidi, práce a investice až po práci jako takovou. Ukazuje se místo toho, že je do značné míry stoupencem velkých hráčů, řetězců a monopolů. K tomu, aby tato témata někdo důvěryhodně zdvihl, je třeba, aby měl temperament, charisma a pak může být Strana soukromníků poměrně často skloňovanou, jako se to stalo už jiným menším stranám.

Lze vidět jejich potenciál třeba i v tom, že řady zklamaných podnikatelů a živnostníků, kteří léta volili ODS, teď přešly k Babišovi a jsou rovněž zklamané, budou místo návratu k občanským demokratům hledat novou alternativu?

Když do určité doby poměrně kamenní, věrní, stabilní a velmi loajální voliči začali volit alternativně a ozkoušeli si, že mohou svůj hlas „hodit“ někomu jinému, dá se očekávat, že jejich ochota riskovat je malinko větší. Už si tou zkušeností prošli, ale budou velice opatrní, co se týče nabídky a reprezentanta, klíčové osobnosti jakékoli jiné politické strany, protože budou mít v paměti léčbu Andrejem Babišem. Bude to nejen o charismatu a sympatiích, ale bude to o dlouhodobější a systematické práci. Samozřejmě by bylo ideální, aby to byl reprezentant z jejich světa, aby mluvil jejich řečí. Tak trochu Tomáš Baťa v malém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

14:10 Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Pravý účel migrace do Německa? „Jsem přesvědčen, že pozvání Angely Merkelové,…