Babiš začal kopat za USA, nejspíš prý věří, že ho začnou zvát do elitních klubů. Voličsky jej to ale prý může pohřbít

26.04.2015 8:12

POLITOLOGOVÉ Šéf hnutí ANO Andrej Babiš objevil Ameriku a doufá, že si tím získá pravicového voliče. Lákadlem má být sázka na euroatlantickou zahraniční politiku. Nedávná mediálně notně propíraná cesta Babiše do Ameriky, ale i rostoucí aktivity jím financovaného Institutu dávají najevo, že Popelka, kterou zatím byla zahraniční politika pro hnutí ANO, se dostává z kouta do centra pozornosti.

Babiš začal kopat za USA, nejspíš prý věří, že ho začnou zvát do elitních klubů. Voličsky jej to ale prý může pohřbít
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš diskutoval se studenty VŠB-TU Ostrava

„Bylo překvapivé, že tak dlouho toto téma Babiš přehlížel. Očividně mu to poradci připomněli,“ soudí politolog Jan Kubáček. Politolog Petr Sokol v tom vidí snahu posouvat se v očích voličů doprava a začít se do určité míry představovat jako strana pro voliče ODS a TOP 09, kteří jsou prozápadně orientovaní. „Myslím, že to nezafunguje, protože politický životopis Andreje Babiše bude pro ty, kteří volí ODS a TOP 09, nepřijatelný, i kdyby jezdil do Ameriky šestkrát za sebou,“ řekl Sokol ParlamentnímListům.cz.

Kubáček vidí několik důvodů, proč předseda hnutí ANO najednou z domácích luhů a hájů zamířil do světa. „První je naprosto strategický, mít Pavla Teličku a další v řadách hnutí a nemít pro ně téma se ukázalo jako naprosto kontraproduktivní, protože tím se znehodnocuje značka dotyčného kandidáta,“ vysvětlil Kubáček ParlamentnímListům.cz, že takové jméno, které je marketingovou symbolickou značkou, je třeba průběžně prezentovat, nejen v čase voleb, protože se ukazuje, že i když zahraniční politika není v české politice nikdy to nejdůležitější, je jedním z témat, které voliče, zejména napravo od středu, zajímá. „A Babiš pochopil, že by bylo škoda nevyužít těchto osobností, nemít argumenty v oblasti zahraniční diplomacie, ve vztahu k sousedům, k velmocím,“ prohlásil Jan Kubáček.
Nenechat prostor pro ODS a TOP 09 nerušeně se vyjadřovat k zahraniční politice.

Navíc si Babiš podle Kubáčka začíná uvědomovat, a upozorňují na to i zahraniční partneři a zástupci ambasád, že vládní politická strana, dlouhodobě nejpopulárnější, která má vicepremiéra a ministra financí, ministra obrany, což je navýsost zahraniční resort, dosud neměla dlouhodobě zformulovanou zahraniční politiku. Ukazuje se, že je to nutnost pro to, kdyby se Babiš chtěl pokusit udělat z ANO premiérskou stranu, navíc takovou, která bude fungovat dlouhodobě. „Už proto, že neměl zformulovanou zahraniční politiku, dával zbytečně moc prostoru ODS a TOP 09, aby se k zahraniční politice, diplomacii, mezinárodním vztahům, Americe, Rusku, Ukrajině, NATO a dalším oblastem mohly nerušeně vyjadřovat, protože média potřebovala někoho, kdo bude formulovat názor pravicový a pravostředý. A hnutí ANO k této oblasti v podstatě mlčelo nebo se vyjadřovalo velice obecně, vágně, neuchopitelně, to znamená voličsky neatraktivně,“ konstatoval politolog Kubáček.

Babiš se snaží najít nová témata, aby neztratil tvář, když se mu nedaří výběr daní

Dalším důvodem, proč se předseda hnutí ANO začal zaměřovat na zahraniční politiku, může být podle Kubáčka fakt, že si začíná uvědomovat, že se mu nedaří řešit výběr daní a že si proti sobě postavil spoustu malých a drobných živnostníků debatou o registračních pokladnách. „Potřebuje ji přebít, i to byl důvod amerického turné, aby se mluvilo o něčem jiném. Proto počítám, že se čím dál víc začne orientovat na témata euroatlantická, a to na boj proti daňovým rájům, kterých máme několik i v Evropě, na řešení mezinárodních obchodních a ekonomických smluv, a dá se očekávat, že se  začnou objevovat témata, která budou mít vztah i k mezinárodní bezpečnosti,“ vysvětlil Jan Kubáček, že se šéf hnutí ANO snaží udržet boj proti šedé ekonomické v novém rozměru – na mezinárodním poli, protože ví, že to jeho voliči ocení.

„A je to určitá šance, jak přebít to velmi nepopulární téma registračních pokladen. Myslím, že ho nebude chtít tolik komunikovat, nebo kdyby z něj dokonce ustoupil, snaží se najít nová témata, aby neztratil tvář,“ uvedl Kubáček, protože se prý ukazuje, že malé podnikatele a živnostníky Babiš zklamal. A je podle něj otázkou, jestli se mu s nimi povede najít znovu společnou řeč, nebo je už ztratil natrvalo. „Pokud si nebude opečovávat pravý střed a bude kombinovat taková nepochopitelná řešení, jako je buzerace, aniž bude zlepšovat podnikatelské prostředí, to znamená např. registrační pokladny, jen proto, aby byly, aniž by přinášely jakoukoli přidanou hodnotu, a přitom zůstával tvrdošíjně antiruský nebo konfliktní, mohl by tratit,“ shrnul Kubáček.

Podle politických analytiků se dá podle toho, s kým se Babiš ve Spojených státech setkal, že například poobědval i s bývalou ministryní zahraničí a přítelkyní Václava Havla Madeleine Albrightovou, odhadnout, jakým směrem se bude orientovat jeho zahraniční politika. „Jednoznačně bude pracovat s atlantismem, dá se usuzovat, že to bylo symbolem jeho americké cesty, aby odprezentoval svoji váhu, svoji standardnost, svoji předvídatelnost,“ je přesvědčen Jan Kubáček. Andrej Babiš si podle něj uvědomoval, že pokud zůstane jen jakoby marketingovou ikonou, bohatým člověkem s nevyzpytatelnými názory a hlavně latentně zpochybňovanou minulostí, s neustále připomínaným stínem z StB, bude v americkém prostředí vnímán jako nestandardní partner, problematický politik, který se nezve do elitních klubů.

„Proto myslím, že cesta do USA byla do značné míry orientována na to, aby se ukázalo, že Babiš je standardní předvídatelný politik, s nímž se dá mluvit, který je schopen uvažovat dlouhodobě, strategicky, vypočitatelně. A možná, pokud tam učinil nějaké přísliby vůči Washingtonu a Bílému domu obecně, bude chtít americkou stranu přesvědčit, že drží slovo a že se na něj dá spolehnout. Že v Česku není jediným partnerem Bílého domu dlouhodobě pouze pravice nebo sociální demokracie,“ míní Kubáček.

Věří, že mu levicoví voliči naoko úkrok doprava odpustí

Politologové uznávají, že zahraniční politika nemohla v případě ambiciózního hnutí ANO zůstat na dlouho stranou zájmu, ale větší aktivita směrem k euroatlantické orientaci, která znamená snahu posouvat se v očích voličů doprava, může být podle nich pro ANO riziková, protože může odradit část levicových voličů. „Andrej Babiš možná sází na to, že levicoví voliči zahraniční politiku natolik nesledují, že mu ten na oko úkrok doprava odpustí,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Petr Sokol. Ale dnes je podle něj situace taková, že zahraničněpolitická témata jsou natolik žhavá, že by je levicoví voliči mohli zaznamenat a mohlo by je to od volby ANO odradit, alespoň  část z nich. A získat pravicové voliče, kteří sledují zahraniční politiku, nebude podle něj tak jednoduché pár kroky přesvědčit. 

Ale Petr Sokol je přesvědčen, že dlouhodobě nemůže Andrej Babiš udržet koalici voličů z Mostu a Prahy 1. „Jak čas poplyne, jednu část voličů bude muset ztratit,“ soudí, že není možné dlouhodobě  udržet podporu zprava i zleva. I Jan Kubáček si myslí, že Babišovi jde o odklon voličů od TOP 09 k ANO. „Proto tak vzpomínané setkání s bývalou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou, proto zájem o další osobnosti, které měly blízko ke Karlu Schwarzenbergovi. Chce tuto skupinu přetáhnout k sobě, udržet v nějaké součinnosti, a tím erodovat podporu TOP 09,“ připustil. Ale i podle něj se dá očekávat, že Andrej Babiš bude postupně ztrácet levicové voliče, protože se mu navíc nedaří přinášet slibovanou změnu a zcela rezignoval na nějaké sociální téma. Místo toho začíná bojovat s TOP 09, proto možná oslovuje tolik osobností, které bývaly spjaty s prostředím Václava Havla a Karla Schwarzenberga.

Signál elitám

Jan Kubáček souhlasí s názorem, že u spousty voličů, kteří váhají, to bude mít hnutí ANO složité, u nich se zahraniční politikou bodovat nebude. „Je to spíš signál elitám, aby se ho nebály. Je pro něj nepřijatelná představa, aby jediným partnerem pro Ameriku byl Sobotka, s tím se odmítá smířit. Proto si myslím, že vyjel za oceán, aby se ukázal, aby představil svoji strategii do dalších let a na ní začal dokumentovat, že drží slovo.  Ale dovnitř voličstva to nebude mít takový dopad,“ soudí politolog.

Voličům, kterým by taková zahraniční orientace, k jaké se ANO začíná přiklánět, vyhovovala, budou podle odborníků vadit u ANO jiné věci nebo budou chtít, aby tenhle svůj postoj dokázal. „Pro voliče pravicových stran jsou registrační pokladny, které  ministr financí Babiš prosazuje, daleko důležitější než cesty do Ameriky nebo setkávání v nějakých institutech,“ upozorňuje Petr Sokol.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

14:10 Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Pravý účel migrace do Německa? „Jsem přesvědčen, že pozvání Angely Merkelové,…