Politolog se utrhl ze řetězu: Nečas je naprostý amatér, totální bordel

22.12.2012 6:06

POLITOLOGOVÉ I politologové nad nynější politickou situací kroutí hlavami. Nikdo z nich si proto nedokáže tipnout, co bude v následujících dnech – odejde LIDEM z vlády a půjde do opozice, jak to slibuje Karolína Peake? Na to nenachází odpověď politolog Jan Bureš, ani politoložka Vladimíra Dvořáková. "Je to totální bordel, výraz naprostého amatérismu, který Petr Nečas předvádí," spustil však Bureš na konto předsedy vlády.

Politolog se utrhl ze řetězu: Nečas je naprostý amatér, totální bordel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas (ODS) poté, co nechal odvolat Karolínu Peake z postu ministryně obrany a Peake a její strana LIDEM reagovaly následně prohlášením, že k 10. lednu odejdou do opozice, řekl, že si přeje pokračování vládní spolupráce v nynější sestavě, tedy i s LIDEM. Jenže Peake se zdá odhodlaná: pro tuto chvíli pro ní prý koalice defintivně skončila. I když hodinu předtím zase řekla, že se uvidí.

„Uvidíme, jaké budou po Vánocích na stole návrhy od pana premiéra,“ odvětila Peake České televizi v pátek dopoledne na dotaz, zda opravdu LIDEM z koalice odejdou. Proto si ani politologové netroufají nyní říkat nějaké razantní soudy. Pokud LIDEM skutečně odejdou do opozice, bude podle nich možná menšinová vláda? Místo jednoznačných odpovědí přišlo jen pokrčení ramen.


„Je to totální bordel, výraz naprostého amatérismu, který Petr Nečas předvádí,“ myslí si politolog Jan Bureš.

„Nečas napřed jmenuje Peake ministryní a po pár dnech ji zase odvolá? Já sice chápu, že personální zemětřesení, které v tom resortu Peake udělala, asi nebylo šťastné, ale takovýmhle způsobem pak reagovat?“ otázal se řečnicky Bureš. Podle něj je to "typický" Nečas, který si neuměl s Peake poradit.

"Je to ukázka toho, jak je tento systém naprosto zvrácený. Ta vláda by měla jít celá pryč, jedna demise to rozhodně nevyřeší, neboť kabinet je tak otřesný, že už horší to být nemůže. Jestli to bude ještě trvat dva roky, tak potom sociální demokracie dostane osmdesát procent hlasů ve volbách,“ zdůraznil dále pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Měl ji odhadnout, vždyť ji zná roky...

Nečas podle něj selhal hlavně proto, že nedokázal Peake odhadnout. „Vždyť ji přece zná! Není s ní jen dva dny v politice, ale přes dva roky! No tak si mohl být vědom, že ona na funkci ministryně obrany naprosto není připravená, přesto ji jmenoval,“ vyjmenoval důvod Nečasova selhání.

„Bylo ale velkou chybou Peake přijít na ministerstvo a okamžitě se zbavit lidí, kteří vám mohou pomoci. Vždyť Peake ve čtvrtečních Událostech, komentářích prezentovala nějaké návrhy, které chtěla v resortu prosadit, proto si myslím, že se mohla pokusit získat pro podporu těchto návrhů samotného náměstka Vlastimila Picka. Není přece vyloučené, že by s ní nespolupracoval. Podle mne proto Peake udělala kardinální chybu,“ uvedl dále.

Jestli ale mohla Peake cítit možný budoucí tlak ze strany Picka na to, jak by měla resort řídit, tak na to Bureš pokrčil rameny. Nezná odpověď ani na to, zda třeba prezident Václav Klaus netlačil na Nečase kvůli odvolání Picka a nenabízel proto kvůli tomu sám odvolání Peake.

„To nevím, to jsou spekulace, pro které nemáme důkazy. Mohlo to tak být, ale Klaus také není padlý na hlavu, aby ji jmenoval do funkce a vzápětí na to, aby ji odvolával. Osobně si proto myslím, že to nebylo tak, že by prezident byl tím, kdo iniciuje její odvolání. Pro tento případ to ale je i porážka Klause, nejen ostuda Nečase, že nebyl schopný zvládnout personálně tohle ministerstvo,“ odvětil pro ParlamentníListy.cz.

Oni si umí hlasy najít

Co ale bude dál? Pokud by se to celé „rozklížilo“, podle názoru Bureše by mohla po nějaký čas přežít i menšinová vláda.

„Oni už ukázali, že si umějí hlasy sehnat, proto je pravděpodobné, že vláda přežije, že tam budou mít podporu nejspíš véčkařů, kteří se voleb bojí. Může se totiž stát, že LIDEM nebude chtít okamžitě servírovat nějakou nedůvěru, takže nejsem já osobně přesvědčen o tom, že to musí vše stoprocentně dopadnout rychle pádem vlády a předčasnými volbami. Vláda už totiž několikrát ukázala, že si umí ve sněmovně podporu najít,“ dodal Bureš s tím, že by ale Nečas byl blázen, kdyby si znovu do koaličního rychlíku přibral opětovně Věci veřejné.

„To by byl Nečas úplnej blázen, kdyby to udělal. Po skandálech, které tady byly s těmi VV, tak je nemožné, aby šly zpátky do vlády,“ doplnil.

VV budou mít ochotu k čemukoliv

Politoložka Vladimíra Dvořáková ovšem není ohledně Věcí veřejných až tak skeptická. „Ta ochota u nich k čemukoliv tady je a to především kvůli tomu, že ta strana je už mimo, neboť už se do Parlamentu nedostane. Takže nemusí brát ohled vůbec na nic,“ pronesla pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Podpora VV, nebo dokonce naskočení VV do koalice není proto podle ní až taková utopie. „Že by místo LIDEM tam šly Věci veřejné na určitou dobu, není až tak úplně od věci. Vždyť se čeká, co bude s prezidentskými volbami – a navíc si uvědomme, že VV podporoval do značné míry i Václav Klaus, který kamarádil s Josefem Dobešem. Takže teď nikdo neví, jaká tam je hra, či ochota u VV,“ připomněla.

Peake ale podle ní udělala velkou chybu, když odvolala vysoké úředníky, aniž by ale okamžitě řekla, že tam má na ta místa toho či onoho, kteří jsou podle jejího soudu lepší. „To je pak ´profesionální´ chování jak v mateřské školce. Není to svaz zahrádkářů, kde řeknu, že odvolávám místopředsedu. Je to ministerstvo obrany a odvolat tam některé klíčové lidi není fakt žádná sranda,“ uvedla dále politoložka s tím, že velkým otazníkem pro všechny - tedy nejen pro média – pak je fakt, zda skutečně premiér Petr Nečas nepotřeboval LIDEM jen do té doby, než projdou sporné zákony - tedy například daňový balíček a církevní restituce - Parlamentem.


„Pokud ano, tak je to v tom případě kšeftaření, když se něco slibuje jen kvůli prohlasování nějakého zákona. Jenže při jakékoliv spolupráci bývá elementární důvěra. Ta ale není přítomna u nikoho z nich, všichni podráží jeden druhého. Navíc Peake se rozhodla hrát velké hry a to jí nevyšlo. Dokonce se zdá, že všichni ti v LIDEM se cítí být pyšní na to, jak se jim to podařilo udělat hezky strategicky, jenže je to spíše katastrofa,“ pronesla.

Vývoj situace pro další dny? Nečas podle úsudku Dvořákové bude chtít koalici udržet. Jinak budou předčasné volby. Když bude menšinová vláda, tak může mít sice nějakou snahu někoho "nakoupit", jenže už tato podstata může prý znamenat to, že to může předznamenat jeho pád.

„Co se týče pohledu politologa, tak tam musí fungovat pocit odpovědnosti. Ruku v ruce se pak musí počítat s tím, že se lidé nějak chovají, mají své mocenské strategie, určité zájmy, ale přitom jde o pocit, že by tam měly probíhat racionální argumenty, ale i určitá zodpovědnost za to, jak se ta země vyvíjí. Což tady není, je tam jen hra. Nečas ale měl být předvídavý. Měl vědět, že když Peake nechá odvolat, tak že to takto dopadne. Asi se ale v tu chvíli domníval, že to prostě nějak dopadne, že tu většinu někde koupí,“ dodala Dvořáková ve svém pohledu na věc pro ParlamentníListy.cz.

Nejasná Peake: Pro tuto chvíli je definitivní konec

Zopakujme, že v pátek dopoledne Karolína Peake připustila možnost domluvy na dalším koaličním projektu s tím, že bude s ODS a TOP 09 jednat o dalším osudu koaliční vlády, ale později oznámila, že pro tuto chvíli koalice definitivně skončila.

Během pátku pak navíc prezident Václav Klaus pověřil řízením ministerstva obrany premiéra Petra Nečase (ODS). Předseda vlády resort povede do jmenování nového ministra. Nečas po svém pověření ministrem obrany pak jmenoval do funkce prvního náměstka ministra obrany opětovně Vlastimila Picka, který byl minulý týden z funkce odvolán právě Peake.

Picek vedl tým, který vyjednával o prodloužení pronájmu švédských stíhaček Gripen. Podle premiéra bylo jeho odvolání z funkce projevem "nezodpovědného diletantismu".

Kolem odvolání Picka pak pro ParlamentníListy.cz naznačil vysoký úředník ministerstva obrany, co s největší pravděpodobností stálo za obavou Peake v osobě Picka. „Odstřelila v jeho osobě muže, který byl velice blízký prezidentu Václavu Klausovi - vždyť mu pět let dělal šéfa vojenské kanceláře! Peake se prostě jen bála, že by mohla být pod jeho rádoby kontrolou,“ sdělil úředník ParlamentnímListům.cz už ve čtvrtek odpoledne, načež večer tuto hypotézu rozvíjela i média.

„Vlastimil Picek kromě toho, že udělal názorový veletoč k nákupu španělských letadel CASA, tak neměl nyní na sobě žádný stín, který by byl důvodem jeho odvolání. Já si myslím, že Peake se obávala, že by šla v jeho stínu. Picek měl totiž jak v té vojenské, tak v civilní části ministerstva poměrně velkou autoritu,“ doplnil úředník.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…