Revoluce? Zdeněk Zbořil ví, o co jde odpůrcům Zemana a Babiše. A co neříkají

29.04.2019 6:41

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Pozvou senátoři „na koberec“ také Jaromíra Jágra a Petra Nedvěda? Politolog Zdeněk Zbořil komentuje v dnešním Rozjezdu nejen návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Číně. „Vzteklina, jak jistě všichni víme, je smrtelná nemoc a tvorové jí postižení se nemusejí chovat zpočátku zuřivě,“ podotýká k poznámce prezidenta o vzteklém červeném kousku uvnitř Evropy proti Huawei. Přidává i vzkaz pro ty, kteří se chystají na dnešní demonstrace: „Tak tomu alespoň pro začátek neříkejme ‚obrana právního státu‘, ale revoluce. A pokud jde o ten největší zásah do justiční moci, jak to bylo s velkou amnestií Václava Klause?“

Revoluce? Zdeněk Zbořil ví, o co jde odpůrcům Zemana a Babiše. A co neříkají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Já sice ještě nevím, o čem všem se tam jednalo. Zda o eurasijské cestě nebo o eurasijském pásu nebo o obojím. Ale pokud ano, tak zřejmě i o tom, jak je z tohoto snu o Eurasii možné učinit politickou a ekonomickou realitu,“ reaguje na ukončenou návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Číně politolog Zdeněk Zbořil. „Budu-li upřímný, zaujala mne přítomnost Jaromíra Jágra a Petra Nedvěda, a také delegace PPF. A to proto, že se právě o PPF tak zajímají naši nudící se senátoři, z nichž některé zvolilo jen několik jejich sousedů nebo členů rodiny. Proč asi jim leží na srdci PPF a proč si na oba slavné sportovce na začátku příprav cesty ani nevzpomněli? Pozvou je také ‚na koberec‘?“ dodal.

Anketa

Radní ČRo Vítězslav Jandák řekl, že Jiřímu Černému jednu ,,flákne", až ho potká. Vadí vám to?

7%
93%
hlasovalo: 11161 lidí

Jaromír Jágr by se prý mohl stát jednou z tváří zimních olympijských her pořádaných Pekingem v roce 2022. Během návštěvy se stal ambasadorem čínského hokeje. Ne všichni ale přijali jeho účast v delegaci s nadšením. Někteří fanoušci mu na sociálních sítích připomínají, že má dres s číslem 68, další nemohou uvěřit, že by se „propůjčil spolupráci s čínským režimem“. „Pokud si dobře pamatuji, čínská armáda v roce 1968 do Prahy nepřijela. Ale zato zde byli kromě sovětské armády také vojáci z Polska, NDR (dnes Německa), Bulharska a Maďarska. A přesto se s nimi „paktujeme“ nejen v EU, ale i v NATO, a jsou to nejen naši ‚bratři ve zbrani‘, ale i spoluobčané v EU,“ komentuje politolog. 

Český prezident jednal v Číně s představiteli společnosti Huawei. Společnosti se zastal, když prohlásil, že je proti ní vedena kampaň, která „není opřena o žádné věcné důkazy“, a následovala kritika. Například bývalý velvyslanec České republiky v USA a v Rusku Petr Kolář se domnívá, že Zeman ohrožuje bezpečnost ČR. „Já si zase myslím, že bezpečnost ČR ohrožuje Petr Kolář, ale co s tím naděláme? Ať v tomto případě o vině nebo nevině, zradě nebo velezradě rozhodují ti, kteří tak soudit mohou a mají a nikdo, kdo je někdo ‚bývalý‘. Jak máme poznat v čí prospěch nebo neprospěch pan Kolář jako ‚penzionovaný diplomat‘ mluví? Není náhodou také součástí konkurenčního boje? A koho proti komu?“ podotýká politolog.

Pozor, vzteklina je smrtelná nemoc

Česká republika podle prezidenta Miloše Zemana vystupuje jinak než další státy Evropské unie. „Všechny ostatní země postupně přešly na stranu Huawei. Myslím si, že není dobré, když jsme jediná země Evropské unie, která takto razantně, a řekl bych servilně, vystupuje,“ řekl. Novináři také dostali mapu Evropy s vyznačenými státy, které se v Evropě vyslovují vůči Huawei pozitivně a které negativně. „Uvnitř Evropy je takový vzteklý červený kousek, to je země, která je proti Huawei,“ řekl Zeman v souvislosti s Českou republikou. „Vzteklina, jak jistě všichni víme, je smrtelná nemoc a tvorové jí postižení se nemusejí chovat zpočátku zuřivě. Často se ke svým obětem lísají a předstírají lásku. A potom kousnou a může to způsobit smrt. Bez ohledu, jak jsou na této mapě ‚ostrůvky‘ vybarveny, trochu to ‚tak zvonku vyzerá‘. A nemusí nám to říkat ani major Terazky. Teraz to tak vypadá, ale možná že zítra to bude jinak. Je to celé také absurdné,“ podotýká Zbořil.

Na sociálních sítích se k návštěvě prezidenta vyjadřoval také analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda, který poznamenal, že se Zeman projevil jako nepřítel české suverenity. Janda se také vyjádřil k projektu Hedvábné stezky, kterou český prezident podporuje. „Jelikož se komunistická Čína snaží ovládat menší státy pomocí strategické korupce, v bezpečnostní komunitě se pro ‚Hedvábnou stezku‘ vžil název ‚Hedvábná smyčka‘.“ Podle Jandy přidusí, až posloucháte na slovo: „Stačí sledovat africké státy, středoasijské země, Malajsii nebo třeba Portugalsko a Řecko. Každý je v jiné fázi stahování čínské totalitní smyčky, všichni směřují stejným směrem. Ke stažení smyčky a jednání a la čínská kolonie, když místní politici Pekingu začnou sloužit napřímo,“ dodal. „Pan Janda ještě zapomněl na smyčku okolo Itálie, Francie, Indonésie aj. a ‚dluhovou smyčku‘ okolo USA. Ale proč mu to vysvětlovat? Jak na to všechno přišel a čemu všemu ještě věří? A to se neptáme, kdo mu to píše a za koho mluví,“ komentuje Zbořil.

Uplyne 30 let od krvavého potlačení protestů na náměstí Brány nebeského klidu. Na otázku, jak se s odstupem času Zeman na události dívá, odpověděl: „Čína je veliká země, a kdyby došlo k chaosu a k dezintegraci Číny, tak by to mohlo znamenat výraznou destabilitu. Zastávám názor, že demokratizace má probíhat krok po kroku po etapách.“ Pokud by podle něj probíhala skokem, může vést i k tomu, že by se různé násilné revoluční akty přenesly do provincií. V té souvislosti poukázal na dění v Libyi a v Iráku po intervenci západních států. Takto informovala ČTK.

„Snad mohl pan prezident připomenout i léta kulturní revoluce v ČLR, se kterou si pomocí ping-pongové diplomacie poradily i Spojené státy a Richard Nixon. Tato jistě také krvavá a násilná revoluce měla mnoho obdivovatelů v Evropě a francouzští filozofové byli hrdí, že mohli podat ruku Mao Ce-tungovi. (Třeba u nás tak oblíbený Michel Foucault.) Stejně jako němečtí studentští revolucionáři, kteří se vrhali na pařížské barikády a pochodovali berlínskými ulicemi s pokřikem Ho-ho-ho-či-min. Později se stali členy vlád a evropských unijních struktur. Ono je to s tím vzpomínám trochu nebezpečné, dokonce i pro ty, kteří jsou dnes tak odvážnými kritiky cizí, nikoli své minulosti,“ říká politolog.

Číňané zkoumají nepřátelské podnikatelské prostředí

Čínská společnost CITIC slíbila vyslat projekční týmy kvůli své účasti na PPP projektech v České republice. V průběhu česko-čínského hospodářského fóra bylo za přítomnosti české hlavy státu podepsáno dalších zhruba devět dohod či smluv. Prezident věří, že čínská investiční expanze konečně začne. Jenže Zeman v minulosti sliboval příliv investic za více než 200 miliard korun, ale čínské firmy dosud v Česku investovaly výrazně méně. A tak se nabízí otázka, zda čínská expanze po této návštěvě skutečně začne? „Nejsem si jistý, protože jen na úrovni zahraničního obchodu náš vývoz do ČLR už pět let stagnuje (nemáme co dodávat) a čínský import roste. Navíc investoři zkoumají nejen exaktní statistická data, ale také to, čemu se říká nepřátelské podnikatelské a investiční prostředí. To se sice nedá snadno změřit, ale zkušení obchodníci, a těmi jsou Číňané nejméně poslední dva tisíce let, pro to mají cit a umějí předvídat,“ předpokládá Zbořil.

Na konferenci v Pekingu, která se týkala nové Hedvábné stezky, se prezident Miloš Zeman setkal také s prezidentem Vladimirem Putinem. Díky fotografii, kterou zveřejnil mluvčí Hradu, si komentátoři všímají toho, že oba seděli poměrně daleko od sebe, že o tom prý nepsali v Kremlu a zaujal muž s černou aktovkou, kterou odhalili na serveru hlidacipes.org jako přenosný balistický štít. A čeho si všiml Zdeněk Zbořil? „Ničeho jsem si nevšiml, a kdyby náhodou ano, nevěřil bych... zejména obrazovým informacím, a proto doporučuji v dnešní době vyspělé vizuální techniky nedůvěřovat. Vzpomeňme si na amerického MNO Colina Powella, jak obelstil pomocí své slide-show RB OSN a ještě velkou část Valného shromáždění této organizace moudrých a věcí znalých. A vypadalo to docela důvěryhodně,“ upozorňuje politolog.

Dnešní demonstrace? Ne, nemají význam

Dnes budou lidé v desítkách měst po republice demonstrovat za nezávislost justice. Vadí jim výměna na postu ministra spravedlnosti. „Policie navrhla obžalovat premiéra. Ten prohlásil, že je to účelový komplot, a nechal vyměnit ministra spravedlnosti, pod nějž spadají státní zástupci a soudci, kteří rozhodnou o premiérově vině, či nevině. Tohle smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989. Tady už nejde jen o Čapí hnízdo. Tady jde o přežití právního státu!“ píší organizátoři. Jenže mají tyto protesty nějaký význam? „Myslím si, že nemají. Jednak protestují stále stejní lidé a jejich výzvy jsou vždy jen záminky k útokům proti zvoleným reprezentantům státní moci. Zejména když jde o prezidenta nebo předsedu vlády. Mnozí z nich často mluví o obraně právního státu, ale zapomínají, že nejde jen o ‚právní stát‘, ale také o hledání a obranu spravedlnosti. Někdy se hledá třeba 17 let (H-systém) a stále je ještě nenalezena. Kdo ví, proč je souzen dr. Rath, jak dlouho to trvá a zda spravedlnost vůbec byla nebo bude nalezena. Dokonce i premiér české vlády Andrej Babiš už byl odsouzen Poslaneckou sněmovnou a částí veřejnosti, ale Policii ČR a státnímu zastupitelství to stále nejde nějak od ruky. Vypadá to, že stín aktuára Bernise z Haškova Švejka se nad námi stále vznáší,“ popisuje Zbořil.

„Dokonce se dá tvrdit, že ‚ohrožením právního státu‘ je i případ, kdy uliční demonstrace mají odebrat předsedovi vlády právo vyměnit člena své vlády. Kdo by měl nového ministra, mimochodem za toho, který se sám rozhodl rezignovat, jmenovat? Tak tomu, alespoň pro začátek, neříkejme ‚obrana právního státu‘, ale revoluce. A pokud jde o ten největší zásah do justiční moci, jak to bylo s velkou amnestií Václava Klause?“ dodal.

V otázkách Václava Moravce místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija zmínila, že se v kuloárech mluví o Marii Benešové jako o „ministryni Čapího hnízda a mýta“. „Je dobré vědět, jak se mezi známými paní Udženije mluví o Marii Benešové, která ještě ani nenastoupila do své funkce. Možná by paní místopředsedkyně ODS byla překvapená, jak se o ní mluví mezi jejími neobdivovateli ve známé pražské restauraci Na kocourkách,“ reagoval Zbořil. „Pokud vím, paní Benešová mluvila o tom, že je nesmysl, aby po svém uvedení do funkce ‚stínala hlavy‘. Ono to není lehké ani pro ministryni spravedlnosti, upozorňuji výše cit. potenciální demonstranty, činit tak i v době ‚ohrožení právního státu‘. A pokud jde o Pavla Zemana, jaký bude jeho osud, opravdu nevím, ale myslím si, že se v minulosti dokázal vypořádat se spoustou problémů, aniž jeho pověst utrpěla. Snad přežije i tuto poslední mediální zvídavost a úsilí o ‚vynášení rychlých polních soudů‘,“ dodal.

Střídání ministra spravedlnosti Jana Kněžínka za Marii Benešovou nejsou zdaleka jediné změny ve vládě, ministryně financí Schillerová se stane vicepremiérkou stejně jako nový ministr dopravy Karel Havlíček. Post místopředsedy vlády naopak na návrh premiéra Andreje Babiše opustí ministr pro životní prostředí Richard Brabec. „Zejména pro členy menšinové vlády je ministrování v nehostinném až nepřátelském prostředí obtížné. Co když zase začne na Vysočině sněžit nebo se do Prahy přižene velká voda? To bude mít nejen opozice, ale i některé strany podílející se na vládě ANO 2011 nové Vánoce,“ komentuje politolog.

Připomenout můžeme, že pozici opouštějí i ministr dopravy Dan Ťok a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Takže o co vlastně jde při tomto zemětřesení ve vládě? „O nic menšího nebo většího než o to, že některým se nedařilo, jiní se cítí být unaveni nebo zneuznaní, a že je jim lidsky nepříjemné být terčem nenávistných a vulgárních hlupáků. Tak ať si to zkusí někdo jiný. Anebo možná někdo jiný chce už také sestavovat novou vládu a víme, že by to šlo i bez předčasných voleb,“ říká Zbořil.

Vyměnit i Staňka? „Umělci jsou tak trochu kapriciózní.“

Pod palbou kritiky se ocitl také ministr kultury Antonín Staněk za ČSSD. Šéf resortu odvolal z jejich postů ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. „Já se přiznám, že poslední kroky, které dělá pan ministr, mně také nepřijdou příliš profesionální. Když já se podívám na petici, kterou podepsala řada osobností, mezi nimi např. architektka Eva Jiřičná, které já si velmi vážím, tak mám pochybnosti,“ poznamenal na konto svého stranického kolegy Staňka u Moravce druhý muž ČSSD Roman Onderka. Pokud Staněk vše řádně nevysvětlí, možná bude namístě ministra vyměnit.

„Jeden z bývalých prezidentů varoval, že ‚umělci jsou tak trochu kapriciózní‘. Platí to i pro kunsthistoriky a ‚lidi okolo umění‘. A přidejme ještě, že jde také trochu o peníze. V obou případech je mnoho lidí zklamáno, někteří se nepokrytě radují. Ať se to tedy rozhodne ‚u nich doma‘. Aniž si dovoluji něco doporučovat, myslím si, že tyto dva případy mohou pomoci zahájit širší diskusi nejen o existenci Ministerstva kultury a jeho nekonečně se proměňujících ministrech, ale také se možná veřejnost dozví něco zajímavého o jeho financování a rozpočtování,“ dodal.

Na zasedání Rady Českého rozhlasu se nový člen Jan Krůta zmínil o kritickém článku redaktorky Lidových novin Jany Machalické, která si nebrala servítky a na Radě Českého rozhlasu zkritizovala, co šlo. Slova se poté ujal Vítězslav Jandák, který se rozhovořil o českých novinářích. V souvislosti s publicistou Jiřím Černým řekl: „Já jsem v životě pana Černýho neviděl. A tento člověk o mně napíše, že jsem kreatura a dostal ho z rozhlasu. Já ho neznám, ptal jsem se, jestli ho mám zažalovat. Ale ne, až ho potkám, tak mu ji fláknu. Ale proč jsou lidé, kteří mají možná jiné myšlení, neustále v této zemi napadáni od lidí, o který bych si neotřel ani boty.“ Už proběhla i debata o tom, zda by měl být Jandák odvolán z rozhlasové rady. „Pan exposlanec a exministr Jandák je znám svými expresivními výrazy. Snad by se nad tím mohli zamyslet ti, kteří jej do této funkce navrhli. Já bych se styděl tento slovník komentovat. Ať tak učiní ti, kteří cítí alespoň trochu odpovědnosti za jeho politickou kariéru,“ říká Zbořil.

Václav Klaus mladší na sociální síti vyzval k tomu, aby mu posílali lidé náměty na název jeho nové politické strany. „Výherce má litr rumu,“ slíbil Klaus. A přišly různé návrhy: Pravá strana, Strana občanské svobody, ale také Klaustrofobie nebo Národ sobě, Národní strana demokracie a porozumění. Sociolog Petr Hampl přidal i název VK (Vlastenecká koalice). „Na tomto poli a v tomto prostředí jsem zcela nenápaditý. Ale těm, kteří název nové strany vymýšlejí, jejich práci nezávidím,“ uzavírá dnešní Rozjezd Zdeněk Zbořil.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…