Svržení Sobotky, kamarádi Zeman a Babiš. Čtěte, jaká je situace

17.04.2014 14:27

POLITOLOGOVÉ Babiš a Zeman. Tandem, který se na politické scéně kreslí čím dál v přesnějších obrysech. Politologové se shodují na tom, že situace vede k oslabování pozice premiéra Bohuslava Sobotky. Jak prezident, tak miliardář Babiš jsou individualisté a ve svém oboru elitou, Sobotka zatím zůstává nejslabším hráčem.

Svržení Sobotky, kamarádi Zeman a Babiš. Čtěte, jaká je situace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Chvála na adresu vicepremiéra Andreje Babiše zaznívá aktuálně z Hradu, vztah k premiérovi je už mnohem chladnější. „Prezident může uvažovat o tom, jakým způsobem oslabit Bohuslava Sobotku. Je nepopíratelné, že se snaží utužovat vztahy s Andrejem Babišem, který by mohl být jakýmsi jeho nástrojem při oslabování Sobotky,“ uvedl politolog Lukáš Jelínek, který potvrdil, že Babiš s prezidentem mají k sobě určitě blíž.

Informace o sbližování Zemana s Babišem přinesl ve čtvrtek na své titulní straně deník Právo, podle kterého si Zeman pohrává s myšlenkou, že po prohraných volbách do Evropského parlamentu a obecních zastupitelstev, kde jasně zvítězí Babišovo hnutí, ministr financí napomůže odchodu premiéra Sobotky ze scény. (Více ZDE.)

„Jsou to oba individualisté a sóloví hráči. Zeman měl vždy tendenci převyšovat ostatní a něco podobného předvádí i Andrej Babiš, který na tom založil své politické fungování hnutí ANO. Podle mě s tím souvisí i jakýsi způsob prezentace coby politika rázného, nesmlouvavého a s pevnou rukou. Miloš Zeman se rád pohybuje mezi lidmi, kteří jsou něčím zajímaví a úspěšní. Myslím si, že to, že má respekt nebo dosáhl uznání u jednoho z nejvlivnějších podnikatelů Babiše, Zemanovi také lichotí. Když se spolu oba baví, tak to dělají s vědomím, že ten druhý je něčím výjimečný a v podstatě převyšuje ostatní. Jsou to vlastně ve svém oboru elity,“ dodal.     

Sobotka je nejslabší hráč a taktik

Jde o vyvažování sil, kdy jsou na politickém kolbišti tři samostatní hráči. Každý z nich by tak měl hledat spojence pro prosazení svých témat. „Všimněte si, že soužití je volné, až cynické. Střídavě si vyjadřují hráči určitý respekt, ale limitovaný a většinou zúžený na jedno vybrané téma. Prezident se sice zastává Andreje Babiše, ale stačil ho i popíchnout, to samé dělá Andrej Babiš. Zatím nejslabším hráčem triády je Bohuslav Sobotka, který si zbytečně uzavírá vztah jak k jednomu, tak k druhému. Nenašel si cestu k Miloši Zemanovi a zbytečně se oslabuje i vůči Andreji Babišovi. Je nejslabším taktikem z této trojice, protože si nevytváří nárazové exkluzivní vztahy jak s jedním, tak s druhým, což Andrej Babiš umí,“ uvedl politolog Jan Kubáček.

Aktuální spojenectví vnímá i komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka. „Prezident bude více nakloněn Babišovým návrhům,“ uvedl Pečinka pro ParlamentníListy.cz. „Prezident si našel nového spojence. Ví, že on ztratil vliv a chce se k němu znovu dostat. Chytá se člověka, který je na vlně a který by mu mohl vrátit část jeho reálné moci,“ dodal.

Zeman a Babiš si vyměňují komplimenty

Zeman už prokázal v okamžiku, kdy se vláda sestavovala, že k Sobotkovi velkou náklonnost nechová. „Nejvíc kritiky, nejvíc výtek a jedovatých popíchnutí schytával Bohuslav Sobotka,“ upozornil Jelínek. „Jejich vztah bude velmi pragmatický a bude docházet k tomu, že Zeman bude více chválit Babiše než Sobotku, ať už za řešení krize kolem Dolu Paskov nebo za některé body daňové politiky. Babiš mu to bude oplácet tím, že bude třeba přispívat do fondu na záchranu státního rozpočtu. Budou si vyměňovat komplimenty, spolupracovat na tom, aby byl Sobotka vnímaný jako slabý premiér, který musí pravidelně a soustavně ustupovat koaličním partnerům. Prezident se s premiérem budou scházet, tak jak se to od nich očekává, jejich vztahy budou transparentní, ale asi nebudou nijak vřelé,“ dodal.   

Největší hrozbou ale může být samotná ČSSD

Politologové ale upozorňují na to, že kromě Babiše by si měl Sobotka hlídat i klid ve vlastní straně. „Z jiných politických stran mu nebezpečí nehrozí. Komunisté jsou samostatná jednotka, máme slabou pravicovou opozici. Máme lidovce, kteří sice budou mít sem tam snahu něco ovlivňovat, ale při jejich síle bych to nepřeceňoval. Riziko pro Sobotku existuje ze strany ANO, kdyby se hnutí zachovalo nelogicky. Největší problém pro něj časem ale přijde ze sociální demokracie. Haškovo křídlo je sice teď oslabené, ale to nebude trvat věčně. Každý premiér získá po čase oponenty ve své vlastní politické straně, kteří budou mít pocit, že je třeba příliš nedůsledný nebo že odbíhá od stranického programu. Vždy se najdou nějaké důvody, ať už reálné nebo zástupné. Myslím si, že Sobotkovi se časem zrodí v ČSSD opozice, ať už z řad hejtmanů nebo krajských politiků, či poslanců. Časem se mohou emancipovat i někteří z těch politiků, kteří ho teď podporují. Bude muset svádět zápas o obhájení své pozice. Nemyslím si, že by to ale byla otázka nejbližších týdnů nebo měsíců, protože po zkušenostech s nepovedeným povolebním pučem všichni ví, že kdokoli bude chtít proti Sobotkovi vystartovat, se nejdřív musí dobře a pečlivě připravit,“ vysvětlil Jelínek.  

Sobotkův pád situace znamenat nemusí

Že by se ale Zeman přímo do Sobotky opřel nebo dokázal najít spojence pro Sobotkův pád, to politolog Jelínek nepředpokládá. „Nejsem si jistý, jestli tohle může skončit Sobotkovým odchodem. Existuje totiž několik věcí, které tento scénář narušují. Andrej Babiš je člověk velmi impulsivní, myslím si, že jakákoli dlouhodobá politická dohoda s ním je velmi obtížná. Kromě toho není sám v politice a je za ním hnutí ANO, takže do politiky budou časem rychle vstupovat i jeho spolupracovníci, kteří nemusí být naklonění podobnému plánu. Andrej Babiš si z byznysu zakládá na tom, že jedná tvrdě, ale férově. Nevím, jestli by se nechal vmanévrovat do nějakých situací, kdy by se jeho jednání dalo označit za neférové,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…