Válka Zemana s knížetem: Odborník zjistil, co je za bojem o velvyslance

24.04.2013 17:22

POLITOLOGOVÉ Až pádem vlády mohl skončit výběr velvyslanců České republiky. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg totiž pohrozil premiéru Petru Nečasovi, že pokud by se za jeho zády domluvil na obsazení diplomatických postů s prezidentem Milošem Zemanem, znamenalo by to konec koalice i Nečasova kabinetu. Příklon k poloprezidentskému systému se tak zatím nekoná.

Válka Zemana s knížetem: Odborník zjistil, co je za bojem o velvyslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Hodně drsně se válčí o obsazení míst českých velvyslanců mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Šéfu české diplomacie hrozilo, že ho hlava státu odstaví na vedlejší kolej a dohodne se na jménech diplomatů s premiérem Petrem Nečasem. „Kdyby k tomu došlo, byla by to příčina okamžitého konce koalice a vlády,“ uvedl v pondělí pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg.

O den později ale prezident během návštěvy Rakouska znovu přilil olej do ohně vzájemných střetů. „Věřím, že tyto spory budou brzy ukončeny. Ústava říká, že velvyslance jmenuje prezident s kontrasignací premiéra. Buď se dohodnu s ministrem zahraničí, anebo se dohodnu s panem premiérem,“ varoval prezident Miloš Zeman z Vídně po setkání se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem.

Ať si to premiér zkusí a bude to jeho poslední krok ve funkci

Prezidentovo popíchnutí vzal Karel Schwarzenberg hodně vážně a hned přispěchal s varováním pro Petra Nečase. „Pan premiér si musí uvědomit, že by to byl jeho poslední akt coby premiéra. A neodešel bych jen já – to by nikomu nevadilo – ale celá strana by odešla z koalice i z vlády,“ pohrozil ministr zahraničí předsedovi vlády.

To už se do slovní přestřelky vložil i předseda vlády a ODS Petr Nečas. „Nebudu narušovat zaběhnuté ústavní postupy. Velvyslance navrhuje ministr zahraničí, schvaluje vláda a jmenuje prezident s kontrasignací premiéra. V této věci musí dojít ke konsenzu mezi ministrem zahraničí, prezidentem a premiérem, přičemž prezident podle Ústavy velvyslance nenavrhuje. To by znamenalo posun k poloprezidentskému systému, což odporuje našemu ústavnímu rámci,“ vysvětlil svůj postoj Petr Nečas.

Jde jen o snahu prezidenta prosadit se víc, než bylo zvykem

Hned ale dodal, že spor mezi prezidentem a ministrem zahraničí o jmenování velvyslanců je dětinský a poškozující naši zemi. „Silácké hrozby ministra Schwarzenberga považuji za trapné. Dobře ví, že se vždy důsledně držím ústavních zvyklostí. Ke změně mého postoje mne může přimět pouze pokračování podobných hloupých a neprozřetelných výroků ze strany ministra Schwarzenberga,“ zkritizoval premiér ministra zahraničí.

„V žádném případě nemůže jít o posun k poloprezidentskému systému, protože ten má svoji strukturu a svá pravidla,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera. „A Miloši Zemanovi nejde ani o změnu systému, ale o posílení osobní moci, protože by rád svou politickou roli povýšil i nad to, co mu Ústava nebo zvyklosti umožňují. Chce se trošku víc prosadit a zkouší to, kde by si mohl vytvořit svůj větší osobní prostor,“ říká pro ParlamentníListy.cz Rudolf Kučera.

Přechod od parlamentního režimu by vyžadoval změnu Ústavy

Přestože byl Miloš Zeman zvolen v historicky první přímé volbě, která vyvolala spekulace o jeho možném silnějším mandátu, než měli jeho předchůdci, Rudolf Kučera od počátku odmítá, že by šlo o nějakou cílenou snahu změnit parlamentní režim, který tu máme, na poloprezidentský. „Ono to ani nejde, znamenalo by to změnu Ústavy a úpravu řady zákonů, ale do toho se nikomu nechce a nikdo to nebude podporovat. Vnějškově to tak vypadá, ale ve skutečnosti jde jen o osobní moc,“ tvrdí politolog.

A příliš šancí nedává snaze Miloše Zemana získat více moci ani po příštích parlamentních volbách, kdy bude vládu s velkou pravděpodobností sestavovat ČSSD. „Podle jejich nynějších vztahů to tak může vypadat, že by si mohl ledacos vybojovat. Ale jak znám sociálnědemokratické politiky, tak to nejsou sebevrazi. Oni asi moc dobře vědí, že kdykoli se ustoupí Miloši Zemanovi, tak je to jen začátek dalších ústupků. A že jich pak bude následovat celá řada,“ upozorňuje Rudolf Kučera.

Ani sociální demokraté by ve vládě Zemanovi příliš neustupovali

„Miloš Zeman bere prezidentský úřad jako poslední životní šanci a chce jí maximálně využít. Přesto si myslím, že mu ani sociální demokraté příliš ustupovat nebudou a nevzdají se svých pravomocí na jeho úkor. Podobně jako už mu dali najevo, že žádné sjednocování levice pod jeho vedením se konat nebude, že to je nesouměřitelné. Jednak velká politická strana a jednak strana nějakých lobbistů,“ připomíná politolog rozdílnou politickou váhu ČSSD a SPOZ.

To, že si ministr zahraničí a zároveň předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg troufl dát tak hlasitě najevo, že by jeho strana položila vládu v případě paktu Nečas-Zeman, může být dáno i tím, že TOP 09 má v posledních měsících v preferencích navrch proti ODS, ale za třináct měsíců v době řádných voleb už tomu tak být nemusí. „TOP 09 je v kondici, jaká jí nemusí vydržet do května 2014, navíc se dá předpokládat, že se ODS pokusí vzchopit,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek důvod, proč by TOP 09 mohly předčasné volby vyhovovat.

Předčasné volby by mohly působit jako očistná lázeň

Navíc příklon k předčasným volbám by se od TOP 09 dal také vnímat jako vstřícné gesto vůči ČSSD. „Nelze zapomínat ani na to, že žádné reformy ani další zásadní kroky už Nečasova koalice neudělá, naopak mohou být do konce dotaženy kauzy staré a objevit se nové. Volby mohou působit jako očistná lázeň,“ dodává Lukáš Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…