Vítězství Trumpa: Erik Best přináší zásadní informaci týkající se Miloše Zemana a Ivany Trumpové

09.11.2016 11:17

Donald Trump byl zvolen novým prezidentem Spojených států. Co od něho můžeme očekávat? Co změní v Americe a jak bude přistupovat k řešení mezinárodních problémů? Odpovědi na tyto otázky pro ParlamentníListy.cz hledá analytik a novinář amerického původu Erik Best. Podle něj rozhodně výsledek voleb bude mít vliv i na Česko.

Vítězství Trumpa: Erik Best přináší zásadní informaci týkající se Miloše Zemana a Ivany Trumpové
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Bezprostředně poté, kdy bylo již vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách nezvratné, rozebral pro ParlamentníListy.cz možný budoucí vývoj politický analytik a novinář Erik Best. Co všechno se změní? Co očekávat?

„První věc je nejistota na finančních trzích, to už teď vidíme. Bude záležet, jak se Trump bude k jednotlivým záležitostem vyjadřovat v následujících dnech a zároveň bude záležet i na tom, jak k tomu budou přistupovat demokraté, tedy současná administrativa. Z mého hlediska bude zajímavé poslouchat Obamu, který tvrdil, že Trump není způsobilý se stát prezidentem. Co řekne teď? Asi spíš konstatuje, že jde o volbu Američanů a musíme to akceptovat, ale záleží na tom, jak to řekne. Zda půjde o jasné vyjádření, nebo jako v případě pokusu o puč v Turecku, kde nějakou dobu čekal a nakonec dal nepříliš přesvědčivé stanovisko, kvůli čemuž byl Erdogan opravdu naštvaný na USA,“ řekl redakci Best.

Anketa

Donald J. Trump vyhrál prezidentské volby. Budete teď mít USA raději?

89%
11%
hlasovalo: 13494 lidí

Pokud to prý v tomto případě bude podobné, umí si Erik Best představit, že voliči Trumpa budou na současnou dosluhující administrativu ještě naštvanější.

Zásadní budou i možné změny v tom, jakým způsobem se pod Trumpovým vedením budou Spojené státy angažovat ve světě. „Otázka je také, co se stane teď. Nezapomínejte, že Obama bude ještě dva měsíce prezidentem. Může změnit svoji politiku vůči Rusku, vůči Blízkému východu, anebo bude pokračovat v té dosavadní a na co Trump naváže. Jde o zásadní otázku, co teď udělá Obama, když ví, že ho v Bílém domě nahradí Trump. Do té doby bude sice Obama coby prezident chromá kachna, nemusí to ale znamenat, že nějak promění svou politiku,“ míní americký novinář.

„Na domácí scéně je to jinak. Je jasné, že nebude mít do konce mandátu Obama takovou moc ani pravomoci, zvlášť když Kongres zůstane v rukou republikánů. Nicméně na mezinárodní scéně může Obama fungovat bez souhlasu Kongresu, takže uvidíme, zda se bude chtít udělat něco víc v případu Sýrie a Ukrajiny, nebo jestli bude pokračovat v tom, co prosazoval dosud,“ nadnáší Best.

Připouští, že může být do inaugurace nového prezidenta na Baracka Obamu ze stran současného establishmentu velký tlak, aby podnikl razantní kroky. „Nechci o tom ale příliš spekulovat, to nemůžeme vědět. Je otázka, zda Obama přitvrdí, anebo naopak poleví v očekávání, že Trump stejně všechno změní,“ pokračuje v odhadech.

České republiky se podle jeho slov výsledek amerických voleb určitě dotkne. „Někteří politici se o Trumpovi dost negativně vyjadřovali. Jan Hamáček (šéf Sněmovny, pozn. red.) například řekl, že Donald Trump představuje hrozbu pro svět. Přitom Hamáček patří mezi nejvyšší ústavní činitele. Bude v této rétorice pokračovat, nebo přijme Trumpa jako svého spojence a akceptuje to? Může se ale stát i to, že kritici Trumpa to celé pojmou jako možnost pokračovat v politice Antibabiš a Antizeman, protože jim do toho může Trump zapadat, a mohou říkat, že všichni představují pro Českou republiku nebezpečí,“ rozebírá Erik Best.

Podle něho by se klidně mohl mimo USA vytvořit blok příznivců Demokratické strany, který by tlačil na Trumpa, aby měnil své postoje.

Politický analytik amerického původu ve svém komentáři nevynechal ani souvislosti s prezidentem Zemanem a premiérem Sobotkou. Prezident totiž podpořil Donalda Trumpa a premiér zase opatrně podpořil Hillary Clintonovou.

„Co se týče Sobotky, nevidím v tom velký problém, protože on to řekl velice mírně, a ne jako Hamáček. Pokud vím, Sobotka neřekl vůbec nic, co by člověk neočekával od sociálnědemokratického premiéra. Takže nevidím velký problém, i když pochopitelně bude záležet na tom, co bude říkat dál. Od Zemana šel jasný signál. Teď to řeknu trošku z legrace, nicméně na tom nějaká pravda být může, jaký je vztah mezi Ivanou Trumpovou a Zemanem. Nakonec možná právě Ivana, Trumpova exmanželka, bude ta, která rozhodne o tom, kdo bude americkým velvyslancem v České republice,“ je přesvědčen.

Může se tedy Miloš Zeman těšit na budoucí přijetí v Bílém domě? „Takhle bych to nepředpovídal, ale určitě dal jasný signál, že bude příznivější k dalšímu velvyslanci, než byl k Andrewu Schapirovi,“ uzavřel komentář pro PL Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…