„I kdyby se v Bruselu stavěli na hlavu. Ne!“ Okamura ohlásil, co udělá, pokud bude ve vládě

14.04.2024 7:05 | Rozhovor

Migrační pakt EU nebudeme respektovat, pokud se po příštích volbách dostaneme do vlády, vzkazuje předseda SPD Tomio Okamura. Hodlá tak následovat další země jako Polsko, Maďarsko či Slovensko, které odmítají na podmínky stanovené v Bruselu přistoupit. V rozhovoru pro PL upozornil i na reakci premiéra Petra Fialy na projednávání korupčních kauz vládních představitelů ve Sněmovně. Premiér za snahou opozice věc projednat vidí „závist k jeho úspěchům“. „Ten člověk je opravdu z jiné planety,“ nechápe Okamura.

„I kdyby se v Bruselu stavěli na hlavu. Ne!“ Okamura ohlásil, co udělá, pokud bude ve vládě
Foto: Hana Brožková
Popisek: Tomio Okamura

Hnutí SPD ve středu vyhrálo soud. Ministerstvo vnitra se bude muset podle rozsudku veřejně omluvit hnutí SPD za to, že jej nepravdivě jmenovalo ve zprávě o extremismu a označilo za xenofobně zaměřenou populistickou skupinu a nepravdivě mu přisoudilo dominantní úlohu při projevování předsudečné nenávisti. Co tomu říkáte?

Tak jsem rád, že alespoň někdy v našem státě ještě funguje na některých místech spravedlnost. Soud potvrdil, že nás vládní představitelé lživě označili za extrémisty, populisty, xenofoby a šiřitele nenávisti. Soud potvrdil, že nic z toho není pravda a že je SPD demokratická a legitimní strana. Je smutná vizitka našeho státu pod vedením vládních politiků, že účelově zneužívají státní úřady ke špinavému politickému boji proti politické konkurenci a nepohodlným politickým názorům.

A co se konkrétně před soudem projednávalo?

Dovolím si citovat. V řízení před soudem bylo na základě stovek provedených důkazů spolehlivě prokázáno, že SPD je legitimním demokratickým subjektem, jehož aktivity i ideologický program spočívají převážně v ochraně sociálně slabších obyvatel (zejména důchodců a zdravotně postižených), podpoře mladých pracujících rodin a českých firem (zejména zemědělců), podpoře porodnosti, umožnění většího zapojení občanů při správě věcí veřejných, ochraně občanů před dluhovou pastí, snižování daňové zátěže, podpoře dostupnosti zdravotních služeb a šetření státu na výdajích, nikoliv v šíření nenávistných a xenofobních projevů, jak tvrdilo Ministerstvo vnitra pod vedením vládních politiků.

V souhrnné zprávě dle soudu Ministerstvo vnitra rezignovalo na řádné odůvodnění a prokázání jakýchkoliv svých negativních tvrzení k tíži SPD, v průběhu samotného soudního řízení Ministerstvo vnitra předložilo podklady, kterými byly ve značné míře bulvární články či vyjádření osob, jejichž jednání dle soudu nebylo přičitatelné politickému hnutí Svoboda a přímá demokracie, přičemž velké množství těchto podkladů se ani nevztahovalo k období, které mělo být danou souhrnnou situační zprávou monitorováno.

Celá věc má podle mě i ústavněprávní rovinu.

Z jakého důvodu?

Podle našeho názoru Ministerstvo vnitra pod vedením vládních politických stran nesprávným úředním postupem zasáhlo také do svobodné soutěže politických stran, když zcela rezignovalo na požadavek rovného zacházení s jednotlivými politickými stranami a hnutími a svou pozornost v negativním slova smyslu škodlivým způsobem zaměřilo v zásadním rozsahu pouze na politické hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Nemůžu se vás nezeptat na úmrtí poslance SPD Jaroslava Bašty…

Je mi to moc líto a pro SPD i pro naši zemi je to obrovská ztráta. Odešel velký vlastenec, kamarád, velice moudrý, čestný a laskavý člověk. Bude nám moc chybět odborně i lidsky. Přesto se našly nějaké hyeny, které na něj plivaly špínu.

Koho máte na mysli?

V Písmu se píše „Kdo má uši, slyš“. Já bych to parafrázoval jako „Kdo má oči, čti“. Myslím, že mnozí lidé si o kvalitě některých českých novinářů a komentátorů nedělají oprávněně iluze.

V sobotu se konala celostátní konference SPD. Jaké je její zásadní poselství?

Především chci poděkovat za důvěru. Moc si toho vážím. Společně se zvoleným vedením budeme nadále bojovat, aby Česká republika a čeští občané byli na prvním místě. Zanedlouho budou volby do Evropského parlamentu. Chceme v nich uspět a společně s našimi partnery v Evropském parlamentu, jako jsou Národní shromáždění Marine Le Penové, Liga Mattea Salviniho, Strana pro svobodu Gerta Wilderse, rakouská FPÖ, německá AfD a další, chceme bojovat proti diktátu Bruselu, Green Dealu EU, imigraci a neomarxismu. A říkáme jasně - peníze Čechům, ne Ukrajině. Chceme mír, ne válku. Nechceme euro, ale zachování české koruny. Chceme právo na referendum. Vlastenecké strany v naší evropské frakci posilují, takže máme velkou šanci zablokovat šílenosti z Bruselu. Krajské i evropské volby v letošním roce budou současně referendem o škodlivé probruselské vládě Petra Fialy i o euru, které pětikoalice ve své většině prosazuje. SPD má také jasnou ambici být příští rok součástí vlády.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ve středu také Evropský parlament finálně schválil Migrační pakt EU…

Schválení Migračního paktu EU, na jehož přípravě se v Bruselu přímo podílela Fialova vládní pětikoalice, a který znamená povinné přerozdělování afrických a islámských migrantů i do České republiky, nebo placení výpalného půl milionu korun za každého nepřijatého imigranta, je pro SPD zcela nepřijatelné. Hnutí SPD absolutně odmítá Migrační pakt EU. Je to pozvánka dalších nelegálních migrantů do Evropy. Nechceme v ČR žádné africké a islámské migranty. Zároveň říkáme NE islámu v ČR!

A co s tím budete dělat?

Hnutí SPD vyvine maximální úsilí, abychom po červnových evropských volbách Migrační pakt EU v Bruselu znovu otevřeli a odmítli. A pakliže bude SPD v příští české vládě, nebudeme respektovat Migrační pakt, i kdyby se v Bruselu stavěli na hlavu. Jeho nerespektování už oznámilo Maďarsko, Polsko i Slovensko. Fialova vláda mlčí. Zároveň prosazujeme referendum o Migračním paktu! Také bych rád připomenul, že po hlasování Migrační pakt přivítal ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN jako dobrou zprávu, jelikož vládní pětikoalice podporuje nelegální migraci z afrických a islámských zemí do Evropy.

Připomenu aktualitu. Německo je šokováno nárůstem kriminality imigrantů. Nejvyšší nárůst kriminality u cizinců je v případě mládeže od 14 do 18 let věku, kdy bylo meziroční zvýšení o 31,4 procenta. Problémem je také kriminalita neněmeckých dětí mladších 14 let, kdy meziroční nárůst byl 30,9 procenta. Vysoký je nárůst kriminality též u dospělých cizinců mladších 21 let, který činil 27,4 procenta. Když si takový problém Němci způsobili a imigranty zvali, ať si ho řeší, ale ať je nezvou a neposílají k nám!

Hnutí ANO chce kvůli Migračnímu paktu EU svolat mimořádnou schůzi…

To je hezké a jsme pro. Pak ale nechápu, proč europoslankyně zvolené za ANO Charanzová a Dlabajová proti paktu nehlasovaly. Tyto dvě nejznámější europoslankyně zvolené za ANO podpořily svým hlasováním Migrační pakt. Náš europoslanec Ivan David hlasoval samozřejmě proti. Ještě dodám, že SPD opakovaně ve Sněmovně navrhuje zařazení mimořádného bodu na téma Migračního paktu EU, ale vždy nám ho vládní koalice zamítla.

Důležitou událostí byly také slovenské prezidentské volby.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53726 lidí
My jsme blahopřáli Peteru Pellegrinimu ke zvolení. Plně respektujeme vůli slovenského lidu vyjádřenou ve svobodných volbách a věříme, že zvolení nového slovenského prezidenta přispěje k obnově těsné spolupráce České a Slovenské republiky a ke zlepšení vzájemných česko-slovenských vztahů narušených arogantním jednáním a kroky vlády Petra Fialy a prezidenta Petra Pavla a jejich opakovanými pokusy jednostranně ovlivňovat výsledky slovenských parlamentních i prezidentských voleb. S novým slovenským prezidentem nás spojuje myšlenka obhajoby národních zájmů a úzkého spojenectví středoevropských států na půdorysu formátu V4 a jejich společného postupu na půdě EU, odmítání zrušení práva veta členských států EU a snaha o mírové řešení konfliktu na Ukrajině.

Zahraničněpolitický expert německé opoziční CDU Norbert Röttgen s poukazem na údajné proruské směřování Bratislavy naznačil, že by Slovensko, ale také Maďarsko, mohly odejít z Evropské unie. Slovensko se podle poslance musí rozhodnout, zda následovat maďarského premiéra Viktora Orbána, nebo zůstat v EU. Expert německých vládních Zelených na evropskou politiku, poslanec Anton Hofreiter, zase pohrozil, že Slovensku by mohly být seškrtány peníze z EU…

Někteří němečtí politici ukazují typickou povýšeneckou aroganci a pohrdání demokracií i slovanskými národy. Když podle sluníčkářů nedopadnou volby tak, jak chtějí oni, není to pak prý demokracie. U Němců se k tomu navíc přidává typický pohrdavý nadřazenecký postoj k postkomunistickým zemím. Vyhrožování a vydírání, to je to, co umí. Podobně se u nás chová premiér Fiala, ministr vnitra Rakušan a paní Pekarová Adamová.

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci; v květnu či v červnu by mohla být uzavřena, řekl ve čtvrtek prezident Petr Pavel po summitu iniciativy Trojmoří ve Vilniusu. O konkrétní podobě bezpečnostní dohody s Ukrajinou je podle Pavla předčasné mluvit. Bude to podle něj možná o dodávkách materiálu, možná o nějaké pomoci nemateriální, jako je třeba podpora se zpravodajskými informacemi, případně technologiemi. Může to být ale i spolupráce obranného průmyslu, případně přenos některé výroby na ukrajinské území. Co o tom soudíte?

Zatím není znám konkrétní obsah dohod, ale takovéto dohody nás přibližují k otevřenému válečnému konfliktu s Ruskou federací. Hnutí SPD chce mír, ne válku a podporujeme mírové řešení. Není to naše válka a neměli bychom se do ní motat. Naším zájmem je mír. A jsme po celou dobu jedinou stranou v Parlamentu, která hlasuje proti posílání zbraní a peněz Ukrajině a Ukrajincům. Hnutí ANO společně s Fiaovou vládou po celou dobu aktivně podporuje posílání zbraní a peněz Ukrajině a Ukrajincům.

Ve čtvrtek proběhla ve Sněmovně mimořádná opoziční schůze na téma korupčních kauz stran a představitelů vládní koalice týkající se hlavně zapojení Petra Fialy v pochybné Podnikatelské družstevní záložně. Co jste říkal celému průběhu?

Samé vytáčky premiéra. Opozici prý vede závist k jeho úspěchům! To myslí obrovské zdražování a zadlužování a rekordní propad reálných mezd a životní úrovně v naší zemi? Ten člověk je opravdu z jiné planety. Moc dobře ví, že zásadním problémem jsou rozsáhlá podezření z kriminálního jednání v Podnikatelské družstevní záložně a její personální propojení s ODS, včetně někdejšího financování této strany, praní špinavých peněz, anebo zpronevěra stamilionů korun, včetně peněz na nákup zbraní a munice pro Ukrajinu či ztráta finančních prostředků české civilní rozvědky. A premiér se jen snaží odvrátit pozornost od této další mega kauzy.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37912 lidí
A pokud jde o ty jeho údajné úspěchy, tím myslí, že v Česku přibývá lidí, kteří mají problém zaplatit běžné výdaje, jako je třeba bydlení nebo jídlo? Nejnovější data ukazují, že se jedná o zhruba každou čtvrtou domácnost, tedy asi dva a půl milionu lidí. A podle ekonomů nejde jen o nízkopříjmové domácnosti, problémy s financemi má i střední třída. Odborníci tvrdí, že důvodem jsou rostoucí náklady a velmi pomalé zvyšování mezd. Přibývá tak těch, kteří si berou půjčky i na běžný chod domácnosti. Kvůli Fialově vládě a Green Dealu EU tady roky řádila pádivá inflace a rekordně poklesly reálné mzdy. K tomu Fialova vláda ještě zvyšuje daně a rekordně zadlužuje naši zemi.

Nebo se premiér chlubí tím, že Češi platí za sociální a zdravotní pojištění nejvíc z vyspělých států světa? Fialova vláda přesto zvyšuje daně a odvody. V rámci aktuálního srovnání zemí OECD, které čerpá data z roku 2022, má Česká republika druhé nejvyšší odvody na sociální a zdravotní zabezpečení. Jsme na úrovni 15,8 procenta HDP, před námi je Slovinsko na úrovni 16 procent HDP. Poté je Francie s 15 procenty. Rakousko s 14,7 procenty či Německo s 14,6 procenty HDP.

Pokud se však budeme dívat z pohledu toho, jak moc se kvazidaň v podobě povinného pojištění podílí na státním rozpočtu, jsme na prvním místě ze všech zemí OECD. V posledním měřeném roce 2022 tvořilo pojištění necelých 47 procent, tedy skoro polovinu, ze všech daní, jejichž výnosy putují do rozpočtu.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41574 lidí
Podle čísel z plnění státního rozpočtu za rok 2023 stát loni na sociálním pojištění vybral téměř 690 miliard korun. Oproti roku 2022 to bylo o 52 miliard více. Na zdravotním pojištění stát vybral 139 miliard korun, tedy o deset miliard víc než v předchozím roce. A i přestože tak strašně moc vláda zdaňuje občany, tak extrémně zadlužuje rozpočet. Je to rozpočtově neodpovědná vláda, která okrádá občany!

Na schůzi Sněmovny se v pátek v závěrečném třetím čtení hlasovalo o návrzích na zvýšení příspěvku na péči pro vážně zdravotně postižené občany závislé na péči jiných osob. Jak jste spokojen s výsledkem?

Fialova pětikoalice opět “zařízla” lidi se zdravotním postižením. Zamítla všech pět návrhů SPD na navýšení příspěvku na péči těmto lidem, které podala naše poslankyně Lucie Šafránová. Takže lidé se zdravotním postižením v 1. stupni závislosti nedostanou vůbec přidáno a jejich příspěvek na péči zůstává na směšných 880 Kč/měsíc. Za tyto peníze si nemohou dovolit zaplatit adekvátní pomoc, kterou nutně potřebují, protože nezvládají až 4 základní životní potřeby jako je např. hygiena, oblékání, komunikace, péče o domácnost, stravování atd. Přitom tento příspěvek ještě v roce 2012 činil 2 tisíce korun měsíčně, než jej tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) bezdůvodně takto enormně snížila. Hnutí SPD navrhlo zvýšit příspěvek na péči nejen občanům v 1. stupni závislosti, ale i výraznější zvýšení příspěvku na péči občanům ve 2. stupni závislosti, protože i zde je vládní návrh nedostatečný. Hned v úterý navrhneme předřazení našeho návrhu na zvýšení příspěvku na péči pro lidi se zdravotním postižením. Tenhle boj za naše nejzranitelnější občany nikdy nevzdáme.
 
Hnutí SPD předložilo návrh na zvýšení tohoto příspěvku již na začátku tohoto volebního období, ovšem vládní poslanci více než dva roky blokují jeho řádné projednání. Aktuální vládní návrh je naprosto nedostatečný a nespravedlivý, protože neobsahuje zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany v 1. stupni závislosti, přestože se nezvyšoval již téměř 9 let.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 14.04.2024 11:13:04
ODHLASOVÁNO !!! Právo EU/EP je nadřazeno právu Evropských států !!! Z národních Ústav se stál cár papíru ? Podle většiny EP máme být závislí na vůli nikým nevolených úředníků v čele EP ? Tento nesmysl byl odhlasován většinou EP. Pro tento historický nesmysl hlasovali za Česko : Polčák /STAN/, Niedermayer, Pospíšil /TOP/, Zdechovský /ČSL/, Charanzová /ANO/, Maxová /SOC DEM/, Tošenovský /ODS/ a všichni Piráti. To je 12 z 21 zástupců za Česko. Dejte pozor u následujících voleb do EP a nevolde žádné, nevlastenecké šmejdy.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Makroekonom Šulc: Sociální sadismus. Bojí se sáhnout na kapitalisty, tak vymýšlejí prasárnu na důchodce

18:13 Makroekonom Šulc: Sociální sadismus. Bojí se sáhnout na kapitalisty, tak vymýšlejí prasárnu na důchodce

Sociální sadismus. Tak nazval makroekonom Jaroslav Šulc současné uvažování vlády o důchodové reformě…