„Krysa cítí, že se loď potápí.“ Vyoral odhadl, proč Rakušan vypustil video

19.01.2024 16:35 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Proč ministr Vít Rakušan natočil video, které proti němu otočilo ostatní koaliční partaje? „Zřejmě vycítil, že pětidemolice SPOLU ztrácí zásadně podporu a půdu pod nohama,“ odhaduje komentátor Tomáš Vyoral a dodává, že podobné instinkty má i krysa na potápějící se lodi. Poukazuje na to, že Rakušan nezmínil ani svou stranu, tedy „jel čistě na sebe“. „Zajímalo by mě, co myslí těmi kompromisy a taktizováním. Možná mimo jiné i to, že cenzuru a potírání nežádoucích a režim kritizujících názorů nedotáhl do konce,“ přemítá Vyoral.

„Krysa cítí, že se loď potápí.“ Vyoral odhadl, proč Rakušan vypustil video
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Ministr Rakušan se postaral o zábavu, když se mu podařilo naštvat úplně všechny videem, které si nezadá se slavnou Nutellou. Co myslíte, že nám tím Rakušan chtěl sdělit?

Odkojenec a „nadějný mladý lídr“ z Aspen Institutu spolu se svými markeťáky zřejmě vycítil, že pětidemolice SPOLU ztrácí zásadně podporu a půdu pod nohama, a tak se v předstihu před nadcházejícími volbami snaží od tohoto vlastizrádného uskupení na oko distancovat. Podobně jako krysa, když vycítí, že se potápí loď. Zajímavé je i to, že v Rakušanově předvolebním klipu nezazní ani jeho vlastní strana, tedy Vítek si jede pouze na sebe.

Jinak mě až děsí slova v Rakušanově tweetu s oním videem, kde píše: „Už žádné politické taktizování. Je čas přestat se zbytečnými kompromisy a začít dělat to, co je prostě správný.“ Zajímalo by mě, co myslí těmi kompromisy a taktizováním. Možná mimo jiné i to, že cenzuru a potírání nežádoucích a režim kritizujících názorů nedotáhl do konce. Mám obavy, že pazgřivci tohoto typu by nás v zájmu jejich blaha, orwellovsky proklamovaného za vaše, v lepším případě klidně pozavírali do lágrů.

K tomu začal vyvádět pirátský europoslanec Peksa, že ODS je „SPD pro lepší lidi“. Neměli by se v SPD ohradit nad tím, že je někdo srovnává s ODS?

To by dle mého zcela určitě měli. Protože být srovnáván se současnou EUrobolševickou, levicově progresivistickou ODS politického – a možná nejen – EUnucha Petro Fialenka je podobně urážející, jako by vaše IQ srovnávali s převlékačem uniforem PePou stosedmičkou, s postrachem králíkáren Jirkou z Jablunkova nebo s pologramotnými hysterkami na baterky typu Němcové či Černochové. Se vší neúctou ke všem výše zmíněným.

A kromě toho, na světlo opět vylézá lidovecká europoslankyně Šojdrová, tentokrát s tím, jak se musí nenávistné projevy překvalifikovat na trestné činy. Čekal byste, že zrovna lidovci budou ti, kdo budou chtít, aby někdo šel sedět za „blbé kecy“?

Vyzdvihl bych tady, s dovolením, opět slova mého oblíbeného a neprávem opomíjeného spisovatele Jana Procházky z roku 1967: „Ale slovo i tak zůstává jen slovem. Ani zlé slovo ještě není zlým činem. Stejně jako od dobrého slova vede dlouhá cesta k odpovídajícímu skutku… Závidím všem, kteří jsou si v našem nepřehledném a nepokojném světě vždy a vším jisti.“

A překvalifikovávat slovní výlevy – jakkoliv odsouzeníhodné či vulgární – na trestný čin, je krajně nebezpečné. Protože, kdo určí onu hranici, co je, a co není nenávistným projevem? V současné době pokrytectví, pardon politické korektnosti, a jak se říká generací snowflakeů – tedy sněžných vloček – může být a je totiž za nenávistný projev považováno kde co.

Třeba když psychicky labilního jedince hrajícího si na nebinární mitochondrii oslovím jiným pohlavím, než si vysnil, na některé z antisociálních sítí. Nebo když si dovolíte zpochybňovat koronafašistické praktiky nařizované zkorumpovanými epidemiology i prymulology a vykonávané velkou množinou lékařského prostředí. Nebo když si dovolíte pochybovat o oficiálních verzích rusko-ukrajinské nebo izraelsko-palestinské války. Nebo když si dovolíte ptát se na nesrovnalosti ze strany výpovědí policie či ministra vnitra v rámci střelby na Filozofické fakultě UK.

To jsem vybral jen ta kontroverznější témata. Časem by vám v případě vaší nepohodlnosti režimu mohlo pro odsouzení stačit jen sundání náhubku a otevření pusy.

A od lidovecké europoslankyně ony tendence vlastně ani nejsou nijak překvapivé. Ostatně církev historicky a principiálně s demokracií není úplně zajedno. Je potřeba umět alespoň v hlavě oddělovat náboženství coby duchovní směr, a instituci církve jako takovou.

O zábavu se postaral prezident Argentiny Milei v Davosu, který mezi ostatními státníky začal nadávat na socialisty a globalisty. Zaznamenal jste vůbec, že summit v Davosu probíhá? A co na jeho slova říkáte?

Zaznamenal jsem pouze okrajově, nic zásadního o něm nevím. Tím, že Milei nadává na socialisty a globalisty bych se nenechal mást, neb on sám je jejich nedílnou součástí. Tedy pouze standardní klamání rameny.

Přesunutí točeného piva do vyšší sazby DPH hrozí, že zničí českou pivařskou kulturu, protože si lidé dají v hospodě jen jedno nebo dvě piva, protože na víc nebudou mít peníze. Nepřijdeme tak o jednu z těch mála věcí, která ještě držela společnost tak nějak pospolu?

Ale to je přece záměrem od samého prvopočátku všech možných kroků schovávaných za to, že jsou pro naše dobro. Papaláši v Parlamentu a ti, kteří je řídí, přece nechtějí, aby se lidé potkávali někde – mimo internet – bez jejich vědomí a vyměňovali si tam poznatky, nedejbože konspirovali proti režimu.

V Německu stále protestují farmáři, dokonce navezli hnůj před supermarkety Lidl nebo před sklad Amazonu. Myslíte, že česká média pokrývají situaci u sousedů adekvátně?

Zcela bezpochyby nikoliv. Ale to je takový evergreen našich médií hlavního proudu v čele s nevyváženými, neobjektivními a závislými veřejnoprávními médii a jejich předními propagandisty, které jsme nuceni platit z našich kapes. Co se jejich světonázoru a zájmům jejich pánů z Bruselu, Washingtonu a Berlína nehodí do krámu, to jest probíráno okrajově nebo vůbec. Jako by to nebylo. Je třeba mít stále na paměti, že média hlavního proudu, podobně jako průzkumy veřejného mínění, realitu nereflektují, ale snaží se ji vytvářet takovou, která souzní s cíli a zadáním stávajícího režimu. Ať je jakýkoliv.

V Parlamentu probíhají obstrukce kvůli korespondenční volbě. „Poslouchám schůzi Sněmovny a zase mě překvapuje, jak moc nadproporční zastoupení mají v našem zákonodárném sboru domovnice,“ okomentoval to Petr Honzejk z HN. Neměly by se proti tomu Jana Černochová nebo jiné poslankyně pětikoalice bránit?

Je fakt, že ze strany uvědomělého Bakalova propagandisty Honzejka je to značně genderově zpátečnické vyjádření. Opět se lepšolidé chytají do svých vlastních pastí. A domovnice ve Sněmovně zatím mlčí. Neb slova vyšla od koně z jejich stáje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…