„Svině“ Sobotka? Ano. Radim Uzel též vzkázal Macronovi, co nám Francie vzala

28.06.2017 10:55

„Dokonce i tak vysoce mravná osoba, jakou je moje manželka, s níž už více než padesát let sdílím společnou domácnost a která dokonce nemá Andreje Babiše ráda, s tou ‚sviní‘ a ‚lahví od okurek‘ kupodivu souhlasí. To vyvolání vládní krize každodenní kontraproduktivní a často nesmyslnou kritikou a posléze odvoláním ministra vlastní vlády však není jenom sviňské, ale především hloupé a neprozíravé,“ říká sexuolog Radim Uzel. V rozhovoru ParlamentníchListů.cz se také zastává Jiřího Paroubka a žasne nad chováním Bohuslava Sobotky. „Jeho nesmyslná snaha o odstranění Babiše ho tak zaslepila, že do toho šel hlava nehlava a asi vůbec nevěděl, co dělá,“ poznamenává na konto premiéra.

„Svině“ Sobotka? Ano. Radim Uzel též vzkázal Macronovi, co nám Francie vzala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Uzel na autogramiádě Lubomíra Štrougala

Před rokem jste radil Zemanovým odpůrcům: Odkráčejte už do prdele! Tehdy vás zřejmě pěkně rozčílil fakt, že Zemana kdekdo plísní za jeho poněkud lidovější mluvu, kdežto skutečná neslušnost se pozná podle skutků. „Třeba zprivatizováním Becherovky za pár korun a jejím následným prodejem s mnohonásobným ziskem. Nebo zprivatizováním bytového fondu zaměstnanců OKD,“ napsal jste. Pokud je vám známo, tak Zeman nikdy nic nevytuneloval, naopak ze svého přispívá na Klokánky a na státní dluh. Stojíte si za svými slovy i dnes?

Jeden moudrý muž kdysi pravil, že jenom blbec nikdy v životě nezmění názor. Já bych už na to, už vzhledem ke svému pokročilému věku (77), měl zcela jistě nárok. Nicméně v obhajobě někdy ostřejšího slovníku pana prezidenta si za svými slovy stále stojím. Zdá se však, že ušlechtilí mravokárci dosud, bohužel, na doporučená místa neodkráčeli.

Anketa

Podporujete Kocábovu petici Několik vět 2017?

2%
98%
hlasovalo: 22099 lidí

Jenže média momentálně žijí tím, jak prezident Miloš Zeman chování premiéra Sobotky vůči Andreji Babišovi přirovnal k chování „svině“ a premiéra samotného označil za osobu „s charismatem lahve od okurek“. Neohrozí tento slovník Zemana vzhledem k jeho opětovné kandidatuře na Hrad?

Dokonce i tak vysoce mravná osoba, jakou je moje manželka, s níž už více než padesát let sdílím společnou domácnost a která dokonce nemá Andreje Babiše ráda, s tou „sviní“ a „lahví od okurek“ kupodivu souhlasí. To vyvolání vládní krize každodenní kontraproduktivní a často nesmyslnou kritikou a posléze odvoláním ministra vlastní vlády však není jenom sviňské, ale především hloupé a neprozíravé.

Média také „zpracovávají“ Zemanovo stárnutí. Psycholog a spisovatel Bohumil Sláma k jeho počínání dokonce napsal: „Každý psycholog nebo psychiatr ví, že ve stáří se člověk stává jednak rigidnějším, jednak se zvýrazňují jeho povahové rysy. Dobře je to vyjádřeno v pohádkách: Kdo byl po většinu svého života převážně dobrým člověkem, stává se hodným dědečkem či laskavou babičkou, kdo byl charakterově problémový, stává se zlým dědkem nebo ježibabou. Je to tím, že jak mu ochabuje šedá kůra, prosakují ‚spodní proudy‘ a podobně jako u inkontinence moči dochází k inkontinenci emoční. A Miloš Zeman si ‚učurává‘ stále častěji a stále víc.“ S tím se asi neztotožňujete...

Nejen psychologům a spisovatelům je známo, že věk biologický a kalendářní nemusí u každého člověka postupovat stejným tempem. Známe přece čtyřicetileté starce a devadesátileté mladíky. I Bohumil Sláma je jistě občas po náročném pracovním programu unaven. Naopak někdy se s věkem zvyšuje tolerance. Třeba za pár let se i Miloš Zeman se stupiditou neurvalých novinářů nakonec smíří a oni mu dají pokoj. Ale bude to škoda.

Zatímco ČSSD v preferencích stále padá, na čele peletonu se drží hnutí ANO Andreje Babiše. A to přestože Babiše ještě nedávno plísnil jeden politik za druhým. Čím to podle vás je, že Andrej Babiš oslovuje tolik lidí?

Upřímně se nepřestávám divit tomu, že ti plísnící politici nepochopili, že jejich konání je kontraproduktivní. Čím víc budou na Babiše útočit, tím víc lidí ho nakonec bude volit. Snad by se to zlomilo ve chvíli, kdyby mu prokázali nějaký trestný čin. Ale to se, pokud je mi známo, zatím nepodařilo. Takže se všichni tomu Čapímu hnízdu, korunovým dluhopisům a nesmyslným nahrávkám jakéhosi hloupého redaktora už jenom smějí. A taky Babiš se tomu může „smáť“. (Proboha, ať už mu někdo opraví ty jeho měkké infinitivy).

Jak na vás působily třenice na Pražském hradě v rámci demise-nedemise vlády? Nakonec Bohuslav Sobotka stejně složil funkci předsedy ČSSD. Rozuměl jste jeho chování?

Bohuslava Sobotku sleduji už řadu let a docela jsem ho ve funkci ministerského předsedy obdivoval. Bohužel ta nepodařená demise byla tak nesmyslná a hloupá, že jsem tomu skoro nemohl věřit. Škoda, že nedělám jeho poradce, jistě bych mu to rozmluvil. Ale on asi v tomto případě poradce nekonzultoval. Jeho nesmyslná snaha o odstranění Babiše ho tak zaslepila, že do toho šel hlava nehlava a asi vůbec nevěděl, co dělá.

Pokud jde o ČSSD, bude k něčemu výměna Sobotky za Lubomíra Zaorálka? Jak se vám zatím jeví prezentace nového lídra ČSSD, který rozdává rozhovory a chce modernizovat styl kampaně strany?

Zaorálek je nesporně nejsympatičtějším člověkem z užšího vedení ČSSD. Kdyby byl předsedou už dávno, tak by to tak daleko jistě nedošlo. Snad ještě něco zachrání.

Slyšela jsem, že jste s Jiřím Paroubkem přátelé. Paroubek se teď chtěl vrátit do ČSSD, ovšem ústředí strany jej odmítlo. „ČSSD by neměla přijímat lidi, kteří na ni opakovaně útočili,“ poznamenal k tomu nedávno Sobotka. Přece jen – nedopouští se strana další hlouposti?

Jiří Paroubek byl velice úspěšným předsedou ČSSD. Jsem přesvědčen o tom, že jeho comeback by straně výrazně pomohl. Dokonce i Zaorálek zpočátku nebyl proti. Ale dalo se čekat, že pro ty ostatní by to znamenalo ohrožení jejich stranických koryt. Dokonce se Sobotka uřekl, že Paroubek chce být asi předsedou. Zaorálek je jediným důstojným Paroubkovým spolustraníkem. Ti ostatní by odkráčeli tam, jak je psáno ve vaší první otázce.

Když jsem se snažila si vaše jméno „vygooglit“, tak jsem narazila na zmínku „sex a politici“. Dál jsem nehledala, protože bych se mohla nechat unést textem. Má otázka je ale jasná: Má politika, a vysoká politická funkce zvlášť, nějaký negativní odraz v menším zájmu politiků o erotické potěšení těla?

Asi jste si neuvědomila, že děláte rozhovor s politickou mrtvolou. Už čtyřikrát jsem neúspěšně kandidoval do Senátu, jednou už chyběl jenom krůček, dostal jsem se do druhého kola. Myslím si, že vždycky zvítězil člověk, který byl pak horším senátorem, než bych byl já. Nechci urážet českého voliče, ale jazykem pana prezidenta je moje kandidování do Senátu házení perel sviním. Erotika a politika je veliké téma, o kterém jsem toho už v životě hodně napsal a v tisku uveřejnil. To se dá opravdu všechno „vygooglit“.

Proč podle vás svými výsledky neoslňuje ani pravice? ODS má v průzkumech nejvýše 11 procent a Václav Klaus na konto pravice dokonce řekl, že během vládní krize „dostala řadu nahrávek na smeč“, ovšem nevyužila jich. Je vůbec něco, co by mohlo tradiční politické strany zachránit? Matně si vzpomínám, že se kdysi chtěla ČSSD propojit s Nezávislou erotickou iniciativou (NEI), ale možná se mýlím... Je toto cesta k tomu, aby lidé na politických partajích našli něco lidského?

Vždycky jsem spíše inklinoval k levici, snad už po svém dědečkovi, který byl jako lékař sociálním demokratem. V ODS jsem měl řadu přátel a pomáhal jsem jim s volební kampaní. Na rozdíl od mého neúspěšného senátorského snažení byli zvoleni do našeho i Evropského parlamentu. Je zajímavé, že většina z nich už ODS opustila. Pokud by se třeba vrátil můj dobrý kamarád docent Zvěřina, byl by jistě mnohem lepší než všechny dnešní špičky ODS dohromady.

Jako předseda Nezávislé erotické iniciativy, (dnes Nezávislá iniciativa – erotika už jaksi došla), jsem společně s tehdejším předsedou ČSSD Milošem Zemanem usiloval o sloučení našich stran. Stranickému politbyru NEI se to ale nelíbilo a vyloučili mne ze strany. Miloš Zeman mne utěšoval, že jsem dopadl ještě dobře, protože v historii mnozí čelní činitelé jiných politických stran skončili na šibenici.

Snad vám nebude vadit, když se poohlédnu do zahraničí. Francouzskému prezidentovi Macronovi totiž začalo vadit, že některé evropské státy prý EU vnímají jako supermarket, ze kterého si je možné jen brát. Narážel tím na fakt, že ČR, ale i jiné státy V4 odmítají kvóty na uprchlíky. Co si o slovech Macrona myslíte?

Macronovi bych připomenul, že Francouzi si v tom supermarketu taky už ledacos koupili. Tak třeba za pakatel pražskou vodovodní síť a my jim teď platíme za vodu krvavé peníze. O Macronovi správně řekl maďarský premiér Orbán, že se ten chlapec ještě musí učit.

Jak byste jako sexuolog zhodnotil Macronovu osobnost? Záměrně nekladu k této otázce další podrobnosti...

Jinak je mně ten Macron docela sympatický. Snad proto, že je fešák, byl hercem, počkal si na svou starší učitelku a řídí tu Francii tak trochu jako podnik. (Nepřipomíná vám to něco?)

Měli bychom za situace, která existuje uvnitř EU, přijmout euro?

Už jsme tak trochu propásli ten správný čas. Podívejte se na mnohem úspěšnější a prozíravější Slováky! Místo toho si naši bankéřští experimentátoři hráli s oslabováním koruny a všechny nás ze dne na den tak trochu ožebračili. Škoda! Já sice nejsem ekonom, ale dobře tomu rozumí Jiří Paroubek, tak by se s ním měli poradit. Loni jsem byl na dovolené v Černé Hoře. Ta úleva, že se tam jako ve většině evropských zemí platí eurem a že nemusím měnit jakési kuny, forinty, zloté a jak se všechno to svinstvo jmenuje. Jedinou výhodou našich korun je to, že jsou díky panu Kulhánkovi krásné. Ale to je asi tak všechno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…