„Ukrajinský protiútok je zoufalým krokem NATO a Kyjeva,“ myslí si Bohbot

30.09.2022 11:50 | Rozhovor

„Mobilizace armády a referendum nejsou zoufalé reakce prohrávajícího státu, ale kroky, které Rusové připravovali minimálně poslední dva měsíce,“ myslí si bezpečnostní expert David Bohbot a ředitel Centra pro výzkum terorismu. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pak komentuje aktuální vývoj dění na ukrajinském bojišti, anexi dalších ukrajinských území i útoky na plynovody.

„Ukrajinský protiútok je zoufalým krokem NATO a Kyjeva,“ myslí si Bohbot
Foto: Archiv D. Bohbota
Popisek: Bezpečnostní expert David Bohbot

Hodně se teď píše a hovoří o ukrajinské ofenzívě, o tom, že ukrajinská armáda definitivně převzala iniciativu, vytlačuje Rusy ze svého území a že mobilizace v Rusku je posledním zoufalým tahem Putina. Jak to vidíte vy?
 
Podle mě je to přesně naopak. Zoufalým krokem NATO a ukrajinského vedení je spíše ukrajinský protiútok. Dobře totiž vědí, že Ukrajině zbývá už jen omezený počet vojáků, který rozhodně nestačí na další pokračování opotřebovávací války. Zvláště ne v zimě. S tímto vědomím se vedení NATO muselo po vzoru hráče pokeru rozhodnout pro jednu ze dvou variant. Složit karty, nebo vsadit vše a zaútočit. Rozhodli se pro druhou variantu. Sice dobře prokalkulovanou, ale velmi riskantní. Vzhledem k urgentnosti situace bylo rozhodnuto, že se do bojů zapojí i americké letectvo a dělostřelectvo a také zahraniční dobrovolníci s vojenskými zkušenostmi. Protiofenziva vypadá mediálně dobře a ukrajinská armáda, podporovaná NATO, má taktické úspěchy. Strategicky ale směřuje k nevyhnutelné prohře. Prezident Putin totiž zareagoval tak, jak jsem už dlouhodobě předvídal já, nikoliv podle arogantního očekávání USA.
 
Takže podle vás bylo ruské vedení na tuto variantu vývoje války připraveno? Stále si myslíte, že ruská armáda může na Ukrajině zvítězit?
 
Samozřejmě. Stejně jako NATO a ukrajinská armáda, i Vladimír Putin hraje předem připravenými kartami. Mobilizace armády a referendum nejsou zoufalé reakce prohrávajícího státu, ale kroky, které Rusové připravovali minimálně poslední dva měsíce. Navíc předpokládám, že pravděpodobně ještě před koncem tohoto roku, nejpozději však začátkem příštího, použije prezident Putin další velmi silnou kartu, která totálně změní situaci na bojišti. Výsledek je dopředu jasný a vše, co jsem o tomto tématu říkal a psal dříve, zůstává v platnosti. Může to trvat i několik měsíců, ale situace se otočí a ukrajinská protiofenziva nebude úspěšná. 
 
Co říkáte na takzvané referendum, které Rusko zorganizovalo ve čtyřech rusofonních oblastech Ukrajiny? Myslíte si, že je Rusko bude chtít anektovat? Má na to vůbec dost sil?
 
Určitě ano. Z několika důvodů. Za prvé, prezidentu Putinovi to umožní vymezit cíle operace na Ukrajině. „Denacifikace Ukrajiny“ tak získá konkrétní územní obsah, který bude moci prezentovat na domácí politické scéně jako svůj úspěch. Za druhé, připojení čtyř rusofonních oblastí Ukrajiny k Rusku může prezident Putin deklarovat jako konkrétní důkaz jím deklarované ochrany místního obyvatelstva před „zlovůlí“ Ukrajiny, která zakázala na svém území používat ruštinu. A za třetí, umožní mu to prohlásit přítomnost ukrajinské armády za vojenský útok na území ruského státu. Očekávám, že Ukrajina dostane ultimátum, do kdy musí její armáda anektovaná území opustit, a pokud tak neučiní, bude Rusko reagovat plným nasazením armády a moderních zbraní, případně i jaderných. Ruská armáda se na tento krok intenzivně připravuje, a zatímco Ukrajině docházejí branci, bude mít ruská armáda během několika příštích měsíců další půlmilion, a možná i víc vojáků. Zpočátku sice nebudou mít dostatečné bojové zkušenosti, ale jít do boje je stejné, jako když vás hodí do vody – buď se naučíte plavat, nebo se utopíte. A většina z nich se plavat naučí.
 
V souvislosti s mobilizací se mluví také o rozkladu ruské společnosti, o tom, že ve spojení s dopady západních sankcí budou další padlí ruští vojáci znamenat definitivní konec Putina, konec jeho podpory ze strany obyčejných Rusů. Jak se díváte na tohle?
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Je mi líto, že nemohu přinést lepší zprávy.“ Šichtařová odkrývá hrozivá data o ČR

18:45 „Je mi líto, že nemohu přinést lepší zprávy.“ Šichtařová odkrývá hrozivá data o ČR

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Do Evropy se vkradla levicová progresivistická ideologie, která je velm…