Věřím, že naše koalice má reálnou šanci uspět, říká kandidát Jan Baránek za Svobodné a Soukromníky v Jihomoravském kraji

16.09.2016 16:37

ROZHOVOR „Průzkumy ukazují, že spojení Svobodných a Soukromníků má smysl. Také během právě probíhající kontaktní kampaně vnímáme silnou podporu a věříme, že si lidé najdou čas a k volbám skutečně půjdou. Je zásadní rozdíl mezi nadáváním na hlupáky ve vládě a samosprávě doma u stolu, anebo po vhozu hlasu do volební urny,“ vyzývá občany k volbám Jan Baránek.

 Věřím, že naše koalice má reálnou šanci uspět, říká kandidát Jan Baránek za Svobodné a Soukromníky v Jihomoravském kraji
Foto: red
Popisek: Soukromníci a Svobodní

Letos v říjnových krajských volbách kandidujete na jižní Moravě za koalici Svobodných a Soukromníků, co je vaší prioritou v kraji změnit?
 
Z pohledu člověka, který často a rád cestuje, nejen po kraji, patří mezi priority dopravní infrastruktura. Žiji v Břeclavi, kde je dopravní situace naprosto tragická. Život občanů a podnikatelů je několikrát týdně vlivem nekonečných kolon doslova paralyzován. Stav je společným dílem neschopnosti vedení kraje – kde chybí důležitý dokument Zásady územního rozvoje – a vedení města, které řešení občanům opakovaně pouze slibovalo. Situace v Břeclavi se nepatrně zlepšila až v okamžiku, kdy iniciativu převzala skupina rozlícených občanů a vedení města se konečně probudilo. Nedokončené Zásady územního rozvoje jsou však klíčové i pro další plánované dopravní stavby, jako např. dálnice přes Mikulov do Vídně, D43 na Svitavy a již dotčený obchvat Břeclavi. Další hrůzou pro obyvatele i turisty je stav komunikací a způsob jejich oprav. Na dálnicích jsme běžně svědky důsledku špatného plánování oprav, kdy jsou uzavřeny úseky, na kterých se opravdu nic neděje, popř. se realizují dokončovací práce, které měly být již dávno hotové. Nepochopitelná je také pracovní doba, po kterou jsou komunikace opravovány. V případě klíčových komunikací musí opravy probíhat nepřetržitě tak, jak jsme tomu svědky ve vyspělých zemích.
 
Jaká je před volbami nálada na jižní Moravě? Věříte si?
 
Nálada v našem kraji je tradičně výborná a lehce bojovná. Víme, že musíme vydržet a bránit se, jinak nás socialistická vláda se svými nápady zničí. Průzkumy ukazují, že spojení Svobodných a Soukromníků má smysl. Také během právě probíhající kontaktní kampaně vnímáme silnou podporu a věříme, že si lidé najdou čas a k volbám skutečně půjdou. Je zásadní rozdíl mezi nadáváním na hlupáky ve vládě a samosprávě doma u stolu, anebo po vhozu hlasu do volební urny. Po odchodu z volební místnosti si můžete s čistým svědomím říct, že jste jako občan a volič udělal nezbytné minimum pro změnu.
 
Čím je zajímavá vaše kampaň, budete nějak reagovat na problémy velkých stran?
 
Naše kampaň zcela jasně vyjadřuje spojení dvou podobně smýšlejících stran. Snažíme se jednoduše, jasně a věcně voliči říct, o co nám jde. Stavíme na lidech, kteří mají reálné životní zkušenosti a nebojí se říct svůj názor. Problémem velkých politických stran bylo a je systematické ignorování části společnosti, která zásadním způsobem přispívá k prosperitě národní ekonomiky. Velmi často má člověk pocit, že společnost ovládá sebranka reality prostých bláznů, kteří se chovají, jako by prostředky rostly na stromech. Druhým extrémem jsou pak jedinci, kteří se snaží republiku dostat pod totální kontrolu, vyvolat třídní boj a systémem sankcí zlikvidovat konkurenci. 
 
 
Jaké jsou reálné šance vaší koalice Svobodných a Soukromníků v říjnových krajských volbách?
 
Věřím, že máme reálnou šanci uspět.
 
Řekl jste: „Současný stav, kdy za přihlížení velkých politických stran začíná stát sloužit zájmům velkých firem a všem podnikatelům a drobným živnostníkům hází klacky pod nohy, nutí demokraticky smýšlející lidi k zamyšlení a vyšší aktivitě.“ Pozná se to už na výsledcích letošních krajských voleb?
 
Vyšší aktivita nespokojených se nepochybně projeví. Snažíme se lidem vysvětlovat, že i krajské volby jsou důležité.
 
 
Jak konkrétně se budete vy snažit pomoci drobným živnostníkům?
 
Za zásadní, a to nejen pro živnostníky, považuji – mít sílu neuhnout z cesty, resp. mít svou politickou kotvu. Vidíme dnes a denně jak představitelé politické reprezentace cestují napříč politickým spektrem, popř. si živnostník volí svého kata, a přijde jim to úplně normální. Mně ne. V devadesátých letech jsem byl ovlivňován činností Strany podnikatelů, živnostníků a rolníků České republiky a krátce po založení navazující Strany soukromníků České republiky jsem vstoupil. Je to osobní přesvědčení a od toho se budou vždy odvíjet mé konkrétní kroky ve prospěch živnostníků, malých a středních podnikatelů, jejich rodin a zaměstnanců.
 
Před pár roky jste provozoval kavárnu. Byla kuřácká, nebo nekuřácká? Co říkáte protahujícímu se jednání kolem nového protikuřáckého zákona?
 
Kavárna byla a je i po převzetí kolegyní kuřácká. Jedná se o poměrně malý provoz, ale i přesto dosáhly investice do adekvátní vzduchotechniky 300 tisíc korun. Podobných, ale i mnohonásobně větších provozů, je v republice obrovské množství a v případě plošného zákazu hovoříme o zmařených investicích. Osobně jsem nekuřák a vybírám si pouze nekuřácké anebo velmi dobře větrané prostory. Předpokládám, že se obdobně svobodně chová i zbytek populace a proto prostředí není nutno regulovat v místech, kde má člověk možnost volby.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…