Čunek fandí Babišovi. Doposud prý politici jen zavírali oči před lumpárnami

23.03.2014 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Kromě kauzy okradených klientů H-Syytemu, v níž se nyní angažuje, okomentoval v rozhovoru pro PL.cz Jiří Čunek i starší kauzy, které se s jeho osobou pojí. Pokud jde o podobu současné vládní koalice, nevidí senátor kámen úrazu ani tak v jednotlivcích, jako spíš ve střetu ostřílených politických harcovníků s koncepcemi nových politických uskupení a subjektů.

Čunek fandí Babišovi. Doposud prý politici jen zavírali oči před lumpárnami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Co máte momentálně společného s kauzou H-System?
Asi před rokem mě navštívili klienti, dnes věřitelé H-Systemu, kteří kdysi dali na své budoucí bydlení miliony panu Smetkovi. Ten si odpykává trest již desátým rokem a oni nedostali ani korunu. Pana inženýra Smetku jsem ve vězení navštívil a on mi předal jisté doklady. Když jsem si je prověřil, zjistil jsem, že v H-Systemu je skutečně cosi shnilého, nejen kvůli panu Smetkovi, ale také díky správcům konkurzní podstaty. Tak například tito správci prodali víc jak 800 tisíc metrů čtverečních pozemků v Lichocevsi za 17 milionů Kč a do šesti let byla jen třetina z nich prodána za 16 milionů euro, tedy 419 milionů korun. Takové rozdíly při dobrém vedení konkurzu přeci nejsou možné.

Co za tím je?
Je za tím především to, že správci většinově prodávali mimo dražbu, což jim pro mě z nepochopitelných důvodů soud i věřitelský výbor vždy povolil. Kdyby prodávali v dražbě, měli by na kontech stovky milionů a klienti by podle mého mohli být uspokojeni všichni. Celkový výnos konkurzu je tak dnes zatím pouhých 300 milionů korun.

Kdo je žába na prameni?
Správci konkursní podstaty, věřitelský výbor a soudkyně.

Pro zástupce věřitelů by ale přece mělo být v jejich vlastním zájmu, aby se dané majetky prodávaly za co nejvyšší cenu.
Mám pouze dvě vysvětlení. Buď šlo o zločinné spolčení, nebo obrovský šlendrián těchto tří stran.

Nejvíc zarážející je na tom, že by to umožnil soud. Je to skutečně možné?
Příslušná soudkyně o tomto konkurzu buď nechce nic vědět a schvaluje, co ji předloží, anebo je v tom něco jiného.

Máme v Čechách ještě stále konkurzní mafii?
Konkurzní mafie určitě stále existují. Jestli jde i o tento případ, to skutečně nevím. Jde ale přesně o tu záležitost, kterou chci po soudu, aby vyšetřil. Shromáždil jsem důkazy v podobě smluv, kde jde jasně vidět, že ti lidé nepostupovali s péčí řádného hospodáře. Podal jsem trestní oznámení. Nyní, když bylo podáno trestní oznámení naopak na mě, ponouklo mě to ještě k větší aktivitě. Takže mám i další materiály, kterými budu moct dokazovat policii i státnímu zástupci, že konkurz H-Systemu je veden zcela netransparentně, špatně a tak jsou věřitelé okrádáni.

V médiích se tu a tam objevují dozvuky tzv. kauzy Čunek. Co se dá ještě v této věci očekávat?
Je jasné, že svědkyně nemluvila pravdu a na základě tohoto nepravdivého tvrzení jsem byl zbytečně vláčen a popotahován médii. Vytvořeno bylo mezitím množství nepravdivých příběhů, například o pobírání dávek.  Tyto věci jsou již všechny za mnou a zůstal jen jistý balast. Daná svědkyně na to reaguje trestními oznámeními na ochranu osobnosti, ale to už je takový kolorit. Věřím, že to už brzy skončí. Při posledním stání před čtrnácti dny mi protistrana navrhla smír, protože nejspíš vidí, že prohraje.

Z dob této kauzy víme, že kdo v Čechách nemluví pravdu, není lhář, to už se nějak vysvětlilo?
Nevysvětlilo. Byl jsem odsouzen, ale obrátil jsem se k Ústavnímu soudu, protože podle mě není možné, aby kdosi vypovídal nepravdivě a nakonec se to uzavřelo s tím, že to nebyla lež, ale jen neúmyslná nepravda. Podáte-li nepravdivé informace, můžete být trestně stíhán, v tomto případu to tak ale nebylo. V úvahu je třeba vzít škodu způsobenou na mé cti i kariéře, zdraví mých blízkých, ale hlavně pak i škodu vzniklou státu, který musel vynaložit desítky milionů korun na celé šetření. V normálním státě budeme tehdy, až ti, kteří podávají křivá svědectví, za to také budou pykat.

Máte radost z toho, že KDU-ČSL je po pár letech opět ve vládě? A není to riskantní?
Radost z toho mám. Riskantní to asi je, protože máme mnoho mladých a nezkušených lidí, kteří ještě nemají tolik životních zkušeností. Na druhou stranu, nic jiného než do vlády jít, se asi nedalo dělat.

Do jaké míry je pro vás přijatelné sdružení okolo pana Babiše?
Budete se asi divit, ale vítám ho v politice. Andrejem Babišem jsem byl zhruba tři týdny před podáním kandidátek požádán, zda bych se nestal lídrem ANO v jednom z krajů. Řekl jsem mu tehdy, že v jeho hnutí vidím velkou naději, že do politiky zamíří lidé bez kmotrovských vazeb. Vidím to jako dobrý signál a tuto alternativu jsem zvažoval.  Nechtěl jsem tím ale poškodit KDU-ČSL, takže jsem nakonec odmítl.

Co nebo kdo je podle vás nejslabším článkem současné koalice?
V tuto chvíli neumím říct kdo. Nejslabším článkem je ale podle mě střet dvou kultur – na jedné straně stojí ti, kteří se v politice pohybují dlouho, na straně druhé ti, kteří tyto postupy a procesy neznají. Může vzniknout spousta nedorozumění. I když se všichni budou snažit, docházet k těmto problémům nejspíš bude. Pokud ve stranách budou mít navrch ti, kteří tam zezadu chtějí vládnout, tak ke střetu může dojít až tak, že by se koalice mohla rozpadnout. V tuto chvíli to ale vypadá, že nové volby nikdo nechce.

Posledními volbami jste prošel s obrovskou podporou voličů, je podpora Jiřího Čunka stále tak silná?
Nikdy jsem nebyl politikem, který dovedl tuto zemi tam, kde je – tedy malým politikem velkého kompromisu, který zavírá oči před lumpárnami, aby neměl problémy. Jsme placeni za to, abychom pracovali a nebáli se. Chci za sebou vidět nějaké dílo, přestože mě to něco stojí.

Kdybyste věděl, co všechno přinese kauza vystěhování Romů ze Vsetína, šel byste do toho znovu?
Šel. Nic z toho bych vracet nechtěl.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedozrálí. Nemají na to.“ Zlá slova k Černochové za fotku. Vládnou emoce

16:05 „Nedozrálí. Nemají na to.“ Zlá slova k Černochové za fotku. Vládnou emoce

„Někteří vrcholní politici jsou infantilové. Nereprezentují demokracii, ale reprezentují emokracii. …