Demonstraci proti nenávisti pořádala marxistická organizace. Ta by tu nejradši nastolila totalitu, prozradila pravicová studentka

26.04.2016 21:41

ROZHOVOR Co říká na vandalské útoky na některé multikulturní podniky i co si myslí o HateFree, prozradila ParlamentnímListům.cz Tereza Sladkovská, místopředsedkyně pražských Svobodných. Řekla svůj názor i na pondělní demonstraci proti neonacismu na pražském Náměstí Jiřího z Poděbrad. Prozradila také, jak se podle ní staví studenti k problematice s uprchlíky.

Demonstraci proti nenávisti pořádala marxistická organizace. Ta by tu nejradši nastolila totalitu, prozradila pravicová studentka
Foto: archiv
Popisek: Tereza Sladkovská

Co říkáte na ty útoky na některé multikulturní podniky, které jsou spojené například s kampaní HateFree. Objevily se na nich například nápisy Smrt uprchlíkům a podobně, hákové kříže..... 

Každý vandalský útok na cizí majetek striktně odsuzuji, bez ohledu na to, jestli je to na kavárně hlásící se k Hate Free Culture nebo na restauraci Řízkárna, a bez ohledu na to, jestli je tam hákový kříž nebo marxistická hesla. Upozorňovat na to a odsoudit je myslím nutné všechny tyto akce stejně. 

Čí je to podle Vás dílo?

Je to dílo nějakých narušených jedinců. Kterých ale přesně, to nedokážu říci. Mohlo to být kolektivní dílo nějaké nenávistné organizace, ale mohlo jít i o mladé provokatéry, kteří se jinak v ničem neangažují. Nasprejované hákové kříže o jejich duševním stavu myslím docela vypovídají.

Ozývají se hlasy, že by mohlo jít o cílenou provokaci. Myslíte si to také?

Pokud myslíte cílenou provokaci levicových extrémistů, tak když můžou zapalovat auta, podobná akce by jim jistě problém nedělala. Ale opravdu nevím.

Pohybujete se mezi studenty, jak oni tento problém vnímají, co si o něm myslí?

Stejně jako já určitě odsuzují vandalismus, ať je jeho cílem cokoliv. Výraznější zájem jsem o tento problém teď nezaznamenala. 

A jak hodnotíte pondělní demonstraci proti neonacismu na Náměstí Jiřího z Poděbrad? Pomůže to podle vás něčemu?

Na demonstraci pořádané Socialistickou Solidaritou jsem nebyla a ani jsem o tom neuvažovala. SocSol je marxistická organizace, která by tu nejradši nastolila další totalitu. Pokud tedy bojujeme proti pravicovému extremismu extremismem levicovým, je to jako z bláta do louže.

Jak vnímáte iniciativu HateFree? Například Stanislav Křeček pro ParlamentníListy.cz uvedl, že podle jeho názoru kampaň nijak zmírnění nenávisti a rozdělení společnosti nepřispívá, spíš naopak....

Iniciativa HateFree se věnuje různým aktivitám, některé se mi líbí, jiné třeba méně. Principielně mi ale vadí financování jakékoli neziskové organizace ze státních peněz, fondů a grantů. A především to, že jsou jejich aktivity a názory placené státem, podporuje hromadu lidí v nenávisti. Vyvolává to totiž pocit, že stát tlačí lidem za jejich peníze názory, o které nestojí. Nejlepší by bylo, kdyby měly všechny neziskovky rovné podmínky a finance měly jen ze soukromých darů a od sponzorů.

A co si myslíte o neziskových iniciativách, které podporují uprchlíky?

Dokud si je podporují za své, nemám s tím problém. Jenže ono to tak často není. 

Jak se k nim a vůbec k problematice uprchlíků staví dle vaší zkušenosti studenti?

Pokud jsem o této problematice s někým z nich diskutovala, zastává obvykle umírněný názor, stejně jako já. To znamená, že nechceme kvóty na uprchlíky a nechceme nikoho dotovat ze státního rozpočtu ani podporovat. Zároveň, pokud sem někdo přijde pracovat a sám se zařídí, nemělo by se mu bránit.

Nemohu ale mluvit za všechny studenty, každý má na to svůj názor a navrhuje jiná řešení. Mezi studenty z medicíny bude mnohem více rezonovat to, jestli jsou uprchlíci zdravotním rizikem, zároveň je dost z nich velice solidárních a obětavých, což souvisí s tím, že chtějí jednoho dne dělat lékaře.

Změnil se třeba váš názor nebo i názor studentů na tuto problematiku poté, co se dělo kolem křesťanských uprchlíků z Iráku?

Nemyslím si. Je to malá skupina lidí, která o celkovém problému vůbec nemusí nic vypovídat. Znovu ale: Ať si uprchlíky jakéhokoliv náboženství podporují a sponzorují dobrovolníci, ne stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…