Dlouho jsme trčeli hluboko v řiti Východu. Teď se chceme zase nořit do řiti jiné, té západní, pravil primář, kterého znáte ze Sněmovny

06.01.2019 15:20

CO NÁM DAL ROK 2018 „Nemyslím si, že bychom se odvraceli od Západu. Dlouho jsme však trčeli hluboko v zadnici Východu. Nu a nyní se prostě nikoliv ve všem chceme zase zcela nekriticky nořit do řiti jiné, té západní. Byť možná trochu voňavější. Jsme trochu, díky bohu, opatrnější a přece jenom snad stále opět svobodní. Není tedy divu, že lidé vedle kladů vidí i ‚západní‘ chyby, problémy. Jak USA, tak hlavně EU. To přece není žádná tragédie, byť to tak někteří opět velmi ‚angažovaní‘ noví, horliví agitátoři vidí. Snad Severní Korea je tou zemí, kde celý národ povinně tleská, tančí nebo pláče podle povinných not. To se jí máme vyrovnat?“ uvádí v rozhovoru pro PL.cz Jiří Koskuba, bývalý poslanec ČSSD, primář v Nemocnici Na Bulovce.

Dlouho jsme trčeli hluboko v řiti Východu. Teď se chceme zase nořit do řiti jiné, té západní, pravil primář, kterého znáte ze Sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

V posledních měsících roku 2018 čelil premiér Babiš reportáži stran svého syna a Čapího hnízda. Projevil se premiér jako „chlap“, který byl obětí médií, nebo se vymlouval a zahrál věci do autu? To byly v době průběhu kauzy dvě její dominující interpretace. Jak to tedy dle vás dopadlo?

Pane redaktore, už více než rok jsem prostý plebejec stojící mimo politiku. A přiznávám, že záplava všedních starostí i jisté nemilé zkušenosti z ní mi brání v tom, abych politiku blíže sledoval. Tzn. většinu informací mám z druhé, ne-li třetí ruky. Navíc o kauze Čapí hnízdo toho bylo napovídáno už mnoho. Nicméně mohu-li soudit, od samotného počátku tenhle problém zrovinka nepatří k povedeným kouskům pana premiéra. Naopak. Zde zřejmě jeho bezpochyby jinak kvalitní PR poradci selhávají. Nebo je neposlouchá. Krom faktů ani nezapomínejme na přísloví „každý svého štěstí strůjcem“. Ve vší úctě k panu premiérovi, což on sám tak často rád a tvrdě nenálepkoval a nenálepkuje nelichotivými přídomky, jako jsou zloděj, lhář, jiné? Nikdy nečiň druhým, co nechceš, aby činili tobě. Jaká je skutečná pravda, nevím. Jenom pochybuji, že se ji kdy dozvíme. Za současné situace tedy rozhodně ne. Nejsmutnější však je, že toto vše opět značně rozdělilo názorově lidi v naší ne zcela lidnaté zemi. To považuji za velmi trestuhodné. A nemyslím si, že za to nějaká ta funkce, koalice či prebenda stojí.

Vláda Andreje Babiše prosazuje zlevněné jízdné pro důchodce a studenty, zvýšení důchodů, obědy zdarma pro školní děti. Rozhazuje a korumpuje tím voliče, nebo zjednává sociální spravedlnost? Obecně řečeno, je Babišova vláda úspěšná?

Koaliční Babišova vláda, abychom byli přesnější. Ale zavání to tak trochu spíše oranžovým inkoustem. Bohužel, trošku moc i tou vámi zmíněnou předvolební korupcí. Nemyslím si však, že by právě tohle pro život lidu v zemích Koruny České bylo zase až tak nezbytné. A už vůbec ne, že něco podobně plošného a přitom neadresného voliči ocení. Což ostatně prokázali oranžovým a rudým v posledních volbách. Zřejmě už lidem dochází, že dává-li „někomu něco“ vláda, jako prostí daňoví poplatníci včetně potomků to musí taky sami nakonec ze svých peněženek zaplatit.

V roce 2018 se v České republice konaly prezidentské volby, v nichž vyhrál Miloš Zeman. Lze říci, že naši spoluobčané rozhodli moudře? Nebo by Jiří Drahoš, viděno optikou dneška, byl lepším prezidentem?

Nechť si na tuto otázku odpoví raději hlavně přímo ti, kteří pana prezidenta volili. Nu a nechť ti druzí si zase přiznají, že těch prvních byla většina. Neuražte se, prosím, ale já soudce v tomto druhém národ tak až nemile rozdělujícím tématu dělat nemíním. Dovolím si naznačit jen můj skromný pohled na věc. Byť z opačného konce, než se ptáte. Jaký by byl pan profesor Drahoš prezident, nevím. Ale asi byl pro většinu voličů prostě horším kandidátem. Nic víc za tím nehledejme. Třeba mne osobně v posledním předvolebním duelu svým neuměle naučeným, nepřesvědčivým výkonem velmi zklamal. Dodávám – výkonem na letitého předsedu ČAV. Ale už svou slušně placenou ústavní funkci má, tak jsem snad touto poznámkou nového pana senátora neurazil. Jinak s odstupem i běžícími léty od smrti pana prezidenta Václava Havla si čím dál více sám uvědomuji, že podobnou tak světem i dlouho doma většinou lidí respektovanou hlavu státu budeme hledat jen těžko. A tím netvrdím, že bych se s ním ve všech názorech shodl. A že byl bezchybný.

Ve výroční zprávě BIS jsme se dočetli, že „dezinformační weby“ jsou v drtivé většině provozovány českými provozovateli, kteří upřímně věří, že je nutné vystoupit z NATO a EU, a nejsou placeni Ruskem. Dle průzkumu Medianu si ohledně zahraniční politiky 23 % Čechů myslí, že agresivnější jsou Američané, 26 % soudí, že agresivnější jsou Rusové, a 51 % tvrdí, že obě velmoci jsou agresivní stejně. Odvrací se Češi od Západu? Zklamal je Západ v tom směru, že by raději „politiku všech azimutů“, „neutralitu“ apod.? Nebo je náš národ mediálně negramotný a ovlivnitelný nepřátelskou propagandou?

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí
Omlouvám se, já jsem zprávu BIS nečetl. A asi ani nebudu. Ostatně pochybuji, že bych se dozvěděl to, co je vskutku tajné. Tedy snad i trochu pravdy. Nicméně s vámi uvedenými procenty z toho jistého průzkumu nemám problém. Jsou výmluvná a nemám důvod jim nevěřit. Jenom dokazují, že hlava je na přemýšlení a nikoliv jenom na umístění klobouku. A lidé ji i takto přece jenom používají. Já osobně bych patřil k těm 51%. Nicméně podotýkám, že v průzkumu jaksi zapomněli na Čínu. Supervelmoci jsou dle mého prostě 3. Omlouvám se, EU tam nepočítám. Snad nemusím vysvětlovat proč.

Nemyslím si však, že bychom se odvraceli od Západu. Dlouho jsme však trčeli hluboko v zadnici Východu. Nu a nyní se prostě nikoliv ve všem chceme zase zcela nekriticky nořit do řiti jiné, té západní. Byť možná trochu voňavější. Jsme trochu, díky bohu, opatrnější a přece jenom snad stále opět svobodní. Není tedy divu, že lidé vedle kladů – a na dobré se rychle zvyká – vidí i „západní“ chyby, problémy. Jak USA, tak hlavně EU. To přece není žádná tragédie, byť to tak někteří opět velmi „angažovaní„ noví, horliví agitátoři vidí. Snad Severní Korea je tou zemí, kde celý národ povinně tleská, tančí nebo pláče podle povinných not. To se jí máme vyrovnat?

Jistě, dezinformace se dnes šíří snadněji než dříve. A sakramentsky hojně se toho využívá, až zneužívá. Opět rovněž slyšíme o nutnosti výchovy národa k „občanské“ gramotnosti, euromyšlenkám, multikulturalismu. Trochu to chápu. Ale taky mne to děsí. Pamatuji si totiž, jak to vypadalo dříve. O nějaká tentokrát prozápadní PŠM (politické školení mužstva) moc nestojím. Rozhodně ne do doby, dokud bude z mnoha známých důvodů skřípat základní vzdělávání. A zpochybňovat se funkce rodiny. Ve skutečně svobodné společnosti by ta správná a pravá výchova měla začínat a probíhat právě zde, nemyslíte? Politruci rudí či bílí ji nikdy nahradit nemohou.

Jak je to s naším zdravotnictvím? Mají dle vás občané pocit, že je dostupnější či kvalitnější? A to i v oblastech mimo Prahu?

Pane redaktore, to není na pár vět! A navíc, není to stále vůbec lepší, než jsem se mohl dosti kriticky právě na vašich stránkách za svého „poslancování“ opakovaně vyjádřit. Naopak. Ostatně mnozí z těch, co delší dobu čekají na našich už i pražských nemocničních přeplněných ambulancích na ošetření a volné lůžko, by to mohli snad potvrdit. Tedy alespoň ti, co tam mají skutečně co dělat. Že nejsou sestry? Že se mnohá pracoviště proto zavírají? Zde budu výjimečně ješitný. Upozorňoval jsem přece na to bez většího povšimnutí velmi aktivně od roku 2005. I jako poslanec. Není mou chybou, že se „něco“ stalo až v roce 2017. A že bude trvat dalších minimálně 6 let, než se to projeví v praxi. Sorry jako.

Často se mluví o politice porodnosti, včetně současného premiéra Andreje Babiše. Prozatím jsou z toho ty obědy pro děti zdarma. Co nám v ČR reálně chybí k tomu, aby náš populační růst nemuseli dorovnávat migranti? Proč je tak málo českých dětí? Motivuje stát málo k plození nové generace? Nebo je to věc zcela soukromá a stát s tím nic nemůže dělat?

Proboha, do toho mne netahejte. Já to v mém věku už asi jen těžko vytrhnu. Ani za oběd či lístek na vlak zdarma. Taková je prostě nová doba. Mimo jiné jsme zrušili povinnou vojenskou službu. A tím nucený a přitom koncentrovaný pohyb mladých mužů republikou. Taky spartakiády, kde se přesunovala pohlaví obě atd. Ale vážně, mladí dnes mají poněkud jiné starosti, než se do 25 let oženit, vdát a mít děti. Vidím to na nich u nás v práci. A není to jenom jejich pohodlností, aby bylo jasno. Navíc žijeme v době, kdy se mnohými „pseudospasiteli“ popírá základní role klasické rodiny, rodičů jako takových, muže a ženy. Mám pokračovat? Myslím, že před Vánoci se to nehodí. Promiňte.

Rusko dle Západu dál provokovalo: Skripal, Sýrie, Kerčský průliv. Potvrdila se letos mezinárodně sdílená teze o agresivním Rusku? A jak je to s Ukrajinou, která se chystá na prezidentské volby? Západ podporuje Porošenka, leč ten je dle průzkumů zatím v poli poražených. Když je tak mezinárodně preferovaný lídr tolik vzadu, znamená to, že Majdan byl neúspěšný? Letos od jeho začátku uběhlo pět let. Bylo dobře, že jsme se v něm angažovali? Nehrozí další eskalace napětí mezi těmito zeměmi?

Já si myslím, že na tento problém jsme narazili již v předchozí otázce s uváděnými procenty průzkumů. Nerad bych se mýlil při hodnocení údajné agresivity Ruska. Podobně jako mnoho daleko významnějších a skutečných osobností se mýlilo při hodnocení agresivity Německa před druhou světovou válkou. Přesto, ač nemám dostatek informací, nepatřím zrovna k těm, kteří by tleskali věčnému rozšiřování a přibližování vojenských základen k Rusku. Pochybuji totiž, že by si něco podobného jakákoliv jiná velmoc nechala bez odezvy líbit. A naopak právě toto nepovažovala za provokaci. Proti sobě samé. O žádné z velmocí si nedělám velké iluze. Nestojím o další válku v Evropě. Já na ní totiž mimo jiné ani nic, ale vůbec nic nevydělám. Přitom o tom jediném většina dnešních válek je.

Jistě, po rozpuštění SSSR je obsazení Krymu politickým problémem. Ale, ve vší úctě, ono Kosovo je snad něco jiného? A což třeba USA by si nechaly jen tak opět vzít Kalifornii? Navíc, že bych zrovna ukrajinské vládnoucí oligarchy považoval za obrázek a skutečnou záruku demokracie od nás na východ, promiňte, to fakt nemohu. Takže bych byl velice rád, aby se potvrdilo, že současné halasné řinčení a vyhlašování válečného stavu kvůli konfliktu v Kerčském průlivu skončí prezidentskými volbami v Kyjevě. Přestože si, omlouvám se, velké iluze o jejich nějaké čistotě nedělám.

Víte však co? Opusťme tato většinou málo radostná a zábavná témata a popřejme raději čtenářům. V roce 2019 co nejvíc štěstí i dobrých a, pokud možno, pravdivých zpráv. I šťastnou ruku při volbách do europarlamentu. Ať už chceme, nebo ne, občas je to tam totiž taky o nás. A dovolte mi závěrem i alespoň jednu moudrost, pochopitelně nikoliv ode mne: „Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce. Zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše.“ To pravil zmíněný Václav Havel. I pro něj tento fakt musel být smutným zjištěním.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Víme prd, ale jsme si jistí.“ Vrbětice, Ukrajina, Rusko a válka. Zlá slova k vládě od veterána

4:44 „Víme prd, ale jsme si jistí.“ Vrbětice, Ukrajina, Rusko a válka. Zlá slova k vládě od veterána

Ukrajina vyjednávala, protože věděla, že sama Rusko neporazí. A vyjednávání ukončila, protože si mys…