Drahoše nepodceňovat, jeho zvolení by byla naprostá katastrofa. Hovoří zemanovský akademik Janoušek

04.04.2017 20:21

„Současní politici u moci jsou loutkami světových elit; ti samozřejmě oslavovat budou. Obyčejní lidé nemají co oslavovat. Evropská unie podporuje neomezenou imigraci z islámského světa, podporuje nehorázné požadavky těchto migrantů a trestá ty občany, kteří se postaví byť jen na nesmělý odpor. Snaží se své původní obyvatele odzbrojovat, a to pod záminkou boje proti terorismu. Je to směšné,“ tvrdí v rozhovoru ParlamentníchListů.cz politický analytik a vysokoškolský pedagog Václav Janoušek (SPO). A co ohlášená kandidatura Jiřího Drahoše na prezidentský post? „Zvolení profesora Jiří Drahoše bych považoval za katastrofu pro naši zemi, protože je podepsán pod výzvou akademiků a vědců proti strachu a lhostejnosti z roku 2015...“

Drahoše nepodceňovat, jeho zvolení by byla naprostá katastrofa. Hovoří zemanovský akademik Janoušek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Pražský hrad z mostu přes Vltavu

Politici EU oslavovali 60. výročí Římských smluv, jedněch ze zakládajících dokumentů EU. Je vlastně co oslavovat? Co byste jim řekl, kdyby vás na ty oslavy pozvali? Čím to může být, že většina občanů v ČR nemá příliš kladný poměr k EU?

Současní politici u moci jsou loutkami světových elit; ti samozřejmě oslavovat budou. Obyčejní lidé nemají co oslavovat. Evropská unie podporuje neomezenou imigraci z islámského světa, podporuje nehorázné požadavky těchto migrantů a trestá ty občany, kteří se postaví byť jen na nesmělý odpor. Snaží se své původní obyvatele odzbrojovat, a to pod záminkou boje proti terorismu. Je to směšné, už někdo někdy viděl teroristu, který by si nejprve dělal zbrojní průkaz a potom si šel koupit legálně zbraň, aby s ní mohl dělat teror? EU evidentně chce, aby její občané byli co nejbezmocnější právě proti těmto teroristům. A potom ta neustálá regulace veškerého života do nejmenších podrobností a tak dále. To je i důvod rozčarování občanů České republiky z Evropské unie.

Devět měsíců poté, co občané Velké Británie v referendu rozhodli o odchodu z Evropské unie, aktivovala premiérka Theresa Mayová článek 50 Lisabonské smlouvy. Díky tomu se uvede do pohybu mechanismus, na jehož konci by se měli Britové za dva roky ocitnout mimo sdružení v tu chvíli už jen 27 evropských států. Jaké máte z toho pocity?

Anketa

Postoupí prof. Jiří Drahoš do 2. kola volby prezidenta?

13%
hlasovalo: 13110 lidí

S brexitem nemám problém, naopak, souhlasil jsem s ním. Nicméně například právě v otázce islámské hrozby se mi nezdá, že by brexit Británii nějak zvlášť pomohl. Upřímně řečeno, premiérka Mayová se z mého pohledu nijak zvlášť neliší od bývalého premiéra Camerona. Pokud se týče ekonomiky, domnívám se, že bez EU se bude Británii podstatně lépe dařit, protože nebude svázaná neustálými směrnicemi, pravidly a předpisy.

Češi mají podle statistik malé platy. Zejména ve srovnání se Západem. Čím to je a co s tím? Jsou snad nešikovní, anebo líní?

Češi nejsou ani nešikovní, ani líní. Jen majitelé podniků nevidí nutnost platy Čechů zvyšovat, když vidí, že Češi pracují i za to málo. Je to prostě otázka nabídky a poptávky po práci. Podnikatelé se prostě chovají ekonomicky a platí tolik, aby se jim to stále ještě vyplatilo. K dobré životní úrovni nepřispívá ani to, že na dividendách odtéká do zahraničí ročně několik set miliard korun.

Myslíte, že se většině lidí žije v naší zemi pohodlně a že mají dostatek všeho? Ve většině světa jsou lidé chudší, to je jistě pravda. Za Nečasovy vlády padaly nářky, že sociálně slabé lidi stát utiskuje. Je nyní stát štědrý vůči starým, nemocným, postiženým, samoživitelkám? Jakou náladu ve společnosti lze cítit? Věří lidé v budoucnost?

Naši lidé rozhodně pohodlně nežijí a dostatek všeho nemají, o čemž svědčí například i počet exekucí v naší zemi, který se pohybuje kolem jednoho milionu. Ani stát v tomto směru nezajišťuje své základní funkce. Nezajišťuje tyto funkce vlastně v ničem, například obranyschopnost naší země je na tragické úrovni. Lidé potom logicky necítí optimismus a víru v budoucnost. Mnoho mladých lidí, například, si přeje emigrovat.

Premiér Sobotka napsal: Po zkušenosti s dvěma válkami, Mnichovem, nacistickou totalitou, životem za železnou oponou, s divokými 90. léty, je dobře, že jsme součástí EU.“ Byla 90. léta skutečně tak hrozná, abychom je srovnávali s nacistickou okupací?

Všimněte si, že všechny zmíněné pohromy vždy přicházely ze zahraničí. I ta 90. léta byla výsledkem souboje mezi Západem a Východem ve studené válce, který dopadl, jak dopadl. A naši politici nyní opět svazují budoucnost naší země se zahraničními silami, s NATO a EU. To je opravdu úsměvné, vlastně je to spíš tristní a svědčí to o nekonečné beznaději. Vyplatilo se spoléhání na zahraniční „přátele“ například prezidentu Benešovi? Niccolo Machiavelli věděl, že jediná možnost, jak se může stát ubránit všem pohromám, je spoléhat se výhradně jen na své síly.

Mnoho lidí namítne, že jsme malá země. Ale cožpak takové Švýcarsko nebo Izrael jsou nějací giganti? A v České republice, resp. v Československu jsme měli vynikající strojírenský i zbrojní průmysl, který byl po roce 1989 na základě masivní korupce zlikvidován a  zakorumpován do zahraničí. 90. léta jsou kapitola sama pro sebe, kdy se „utíkalo právníkům“ a kdy se na „pět minut zhasínalo“. Tak jak to mohlo dopadnout?

Prezident Zeman poněkud přitvrdil. „Já bych tomu dítěti napráskal tak, že si týden nesedne,“ řekl o dětech, které v Jihlavě utloukly plameňáky. „Já bych zvracel, kdybych měl brát peníze od Zdeňka Bakaly, ale tyhle novinářské prostitutky živí Zdeněk Bakala,“ řekl o redaktorech Respektu. „Já si podávám ruce i s lidmi, které bych nejraději zfackoval,“ řekl též v rádiu. Co Zeman sleduje takovým stylem vyjadřování? Dává tím najevo, že se nebojí svých kritiků?

Nezdá se mi, že by prezident až tak přitvrzoval. On prostě říká věci tak, jak je vidí ze svého pohledu, a svých kritiků se opravdu nebojí. U mě tím pádem má velké plus a jen si přeji, aby ho jeho rázné názory nepřešly.

O prezidentský post se chce ucházet Jiří Drahoš, který již ohlásil svou kandidaturu. Jak vidíte jeho šance proti Miloši Zemanovi?  

Zvolení profesora Jiří Drahoše bych považoval za katastrofu pro naši zemi, protože prof. Drahoš je podepsán pod výzvou akademiků a vědců proti strachu a lhostejnosti z roku 2015, kterou jsem v témže roce v ParlamentníchListech.cz ostře zkritizoval – a na svém tehdejším postoji k ní jsem nic nezměnil. Ale jaké má šance? Na část veřejnosti může zapůsobit svojí uhlazeností a tito lidé si řeknou, Horáčka bych nikdy nevolil, Schwarzenberga také ne, no ale ten Drahoš je důstojný akademik, takový by mohl být prezidentem, který bude naši zemi dobře reprezentovat. Bohužel si to mnoho lidí řekne, aniž by zkoumala názory a postoje tohoto kandidáta. Na druhé straně, prof. Drahoš je veřejnosti neznámý, což může působit jako divoká karta, pozitivně i negativně v této hře.

Takže šance prezidenta Zemana proti profesoru Drahošovi vidím s jistými obavami zatím tak 60:40 ve prospěch prezidenta. Ale velmi důrazně opakuji, velmi důrazně doporučuji prezidentovi tohoto protikandidáta nepodceňovat. A jako téma číslo jedna vidím migrační krizi. Zde musí prezident napřít veškeré svoje síly, znalosti a řečnické umění.

V letošním roce budou komunisté slavit 100. výročí Velké říjnové socialistické revoluce. Přinesla světu vláda komunistických stran nějaká pozitiva?

Na téma komunismu se popsalo mnoho tun papíru, aniž by se dospělo k jakýmkoliv relevantním závěrům. O komunismu se šíří různé konspirační teorie, například že se jedná o naplánované stadium při zavádění Nového světového řádu. Ovšem s jistotou lze říct jen to, že se jednalo o pokus německé císařské rozvědky přivést Rusko k rozvratu a že namísto toho se z Ruska stala světová velmoc, neboť Stalin prosazoval rychlou modernizaci a industrializaci Sovětského svazu. A to včetně jeho vyzbrojení jadernými zbraněmi, neboli – jak se často říká i zpívá v písních – „od rádla až k jaderným výšinám“... Takže například na modernizaci Ruska má komunismus svůj nemalý podíl, byť se tak stalo za cenu hektického úsilí a milionů obětí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…