Exsenátorka chce zpátky. Těžké to na Zlínsku prý bude mít hlavně s lidovci

09.01.2014 20:33

ROZHOVOR Stovky tisíc za kampaň si platí ze svého a peníze místo billboardů raději věnovala na sociální účely. Chce prosadit úlevy pro starosty a zajistit lepší život absolventům, maminkám s dětmi i podnikatelům. I s tím jde do senátních voleb exsenátorka Jana Juřenčáková (Nezávislí), která bude obhajovat svou pozici z let 2006 až 2012 v doplňovacích volbách na Zlínsku. Více řekla v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Exsenátorka chce zpátky. Těžké to na Zlínsku prý bude mít hlavně s lidovci
Foto: archiv JJ
Popisek: Exsenátorka Jana Juřenčáková

Čím chcete zaujmout voliče, aby dali hlas právě Vám?

Jsem v trochu jiné situaci než všichni mí protikandidáti, protože mám za sebou několik let práce v Senátu. Nemusím jen hovořit o tom, co chci udělat, ale také říct, co už jsem v rámci mandátu slíbila a splnila. Moje hlavní téma, se kterým jsem šla dříve do voleb, bylo: Spravedlivé daně pro obce a města - a to se mi podařilo splnit už od ledna 2008 a v lednu 2013 znovu. Nejsem neznámý člověk a pracovala jsem pro tento region.

Vy jste byla zvolena do Senátu jako nezávislý kandidát za hnutí Nezávislí starostové pro kraj, které se později transformovalo na Starostové a nezávislí, a teď za hnutí Nezávislí. Jaké vlastně byly důvody téhle změny?

V roce 2013 jsem byla zvolena předsedkyní Sdružení místních samospráv České republiky. Toto sdružení je apolitické a sdružuje obce a města celé republiky napříč politickým spektrem. Původně jsem chtěla kandidovat jako zcela nezávislý kandidát a tak jsem začala sbírat podpisy pod petici, ale vzhledem ke zkráceným lhůtám a také kvůli tomu, že se občané obávali dávat svá rodná čísla, tak se mi nepodařilo získat dostatečný počet platných podpisů, takže jsem využila nabídky kandidovat za Nezávislé. Dám příklad, proč jsem nechtěla být spojovaná se Starosty a nezávislými. Podepsala jsem se pod petici Druhá zlínská výzva, což byla výzva proti vládě Petra Nečase, aby se evropské peníze dělily spravedlivějším způsobem. Lidé tento krok ale brali jako politickou věc, protože jsem byla spojovaná se Starosty a nezávislými. Chci se vyvarovat toho, aby mě lidé posuzovali politicky a ne věcně, proto jdu do voleb za Nezávislé.

Četla jsem, že si kampaň platíte ze svého, je to pravda? Neobáváte se, že o těch plánovaných 300 tisíc korun, které chcete do agitace vložit, přijdete?

Ano, kampaň si platím sama. Prostě šla jsem do toho s rozhodnutím, že peníze do toho dám. 300 000 korun je ale strop. Všechno si zařizuji a hlídám sama, takže se domnívám, že náklady nakonec ani tak vysoké nebudou.

Pořádáte nějaké mítinky, setkání s občany, nebo jste vsadila na tiskovou kampaň?

Billboardy v podstatě nemám. Můžu říkat, že v rámci volebního obvodu mi visí asi 7 billboardů. Peníze, které bych do nich vložila, jsem dala do darů na sociální a zdravotní účely. Mám zpracovaný předvolební leták, který se už začíná dostávat do schránek a mám vylepené plakáty. Do kampaně zasáhly Vánoce, což je období, které není příznivé pro politiku, takže jsem se setkávala sice s občany, ale spíš jen proto, abych ukázala, že jsem mezi nimi, ne abych někde agitovala. Máme také bannery na osobních autech.

Co mohou od Vás lidé očekávat, když se dostanete do Senátu?

Jako bývalá starostka jsem vždy pomáhala starostům řešit jejich problémy. Jde o odstraňování zbytečné administrativy, spravedlivější dělení evropských dotací. Další aktuální téma je zachování malých pošt a škol. Chtěla bych podporovat i nové možnosti maminek s dětmi a zřizování pracovních míst pro absolventy škol. Znám zákony, které se týkají podnikatelů a firem, takže bych je chtěla bránit proti nesmyslným nařízením, která vznikají v Parlamentu. Vznikají stále vyhlášky, které vymýšlejí úředníci, ale nikdo je nepotřebuje. Jsem také proti kumulaci funkcí a prosazuji to, že člověk může být placen například pouze za funkci senátora nebo starosty a ne za obě pozice. Prosazuji také přímou volbu zastupitelů v obcích.

Jak vnímáte své protikandidáty?

Tento volební obvod je v regionu, kde má velmi silné postavení KDU-ČSL. Můj předchůdce pan Stodůlka byl v Senátu dvě volební období. Nedá se vůbec říci, kdo je silnější a kdo je slabší. Mohou rozhodovat jednotlivé hlasy, navíc volební účast bude určitě nízká. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…