Herold z ODS: Hazard Praha 5 nechce, dvacet milionů někde ušetří

08.07.2014 13:42

Boj proti hernám a hazardu spojuje v poslední době politiky. Aktivisté oslavují své úspěchy, připravují se další referenda na zakázání heren. Hazard vadí všem napříč republikou i politickými stranami.

Herold z ODS: Hazard Praha 5 nechce, dvacet milionů někde ušetří
Foto: archiv
Popisek: Lukáš Herold se synem Matyášem

I když se v poslední době začala ve městech a obcích objevovat v souvislosti s hernami i umírněnější rozhodnutí, „vrcholem“ je nulová tolerance hazardu. Naposledy o ní jednomyslně na zastupitelstvu rozhodla i městská část Praha 5. Vyhlášení nulové tolerance hazardu na území městské části Praha 5 obhajoval i zastupitel za ODS Lukáš Herold, kterého jsme požádali o krátké vysvětlení.

Proč jste zvolili proti hazardu hned nulovou toleranci?

Podle mých zjištění z minulého volebního období, jestli v Praze občany něco štve, tak jsou právě herny.

Mohli jste ale zvolit i postupné rušení heren podle toho, které občanům vadí nejvíce?

My jsme proti hernám začali bojovat před čtyřmi roky a z logiky věci ten boj pokračuje dál! Nulová tolerance je jen logickým vyústěním přístupu vedení Prahy 5 k hernám. V Praze 5 herny nebudou a nepatří sem. My máme dost problémů s bezdomovci a drogově závislými a herny u nás prostě nechceme.

Celé jednání zastupitelstva bylo velmi klidné a výsledek hlasování jednoznačný. To není v Praze 5 často k vidění...

Zastupitelstvo bylo jednomyslně pro a klidně opravdu probíhala i diskuse. Jen pár zastupitelů se zeptalo, jaká to bude ztráta pro rozpočet Prahy 5, když u nás herny nebudou, ale ani to je neodradilo hlasovat pro nulovou toleranci hernám na území Prahy 5.

A jaká to bude ztráta v rozpočtu, když do něj herny přestanou „přispívat“?  

Něco přes dvacet milionů ročně.

To je i pro váš rozpočet velká ztráta?

Bezpochyby je to hodně, na druhé straně se dá ušetřit i jinde a často i více! Na zasedání vystoupili také dva zástupci kasin, kteří se ptali, proč k tomuto závažnému rozhodnutí Praha 5 přistupuje a já jim odpověděl, že je to vývoj a logicky jen výsledek čtyřletého tažení našeho úřadu proti hazardu! Bojovali jsme průběžně proti všem druhům výherních automatů, proti nočním nonstop provozům a nyní jsme se rozhodli pro nulovou toleranci hazardu v Praze 5.

Jak si vysvětlujete, že právě hazard spojil politiky všech stran a hnutí a boj proti němu je snad ústředním volebním tématem blížících se komunálních voleb?

Bezpochyby existují podobně nebezpečné závislosti, a kdyby zde byl například bojovník proti kouření, určitě by nám vyčíslil kolik stojí léčba rakoviny, kterou kouření přináší a nakolik je to nebezpečné. Stejné je to u alkoholu, a už vůbec se nebavíme o drogách... Já tyto nebezpečné závislosti řadím podle toho, jak ohrožují okolí. Kromě debat o kuřácích, například nemusí někomu vonět, jsem neslyšel, že by kuřák šel vykrádat byty, auta, někoho přepadl a nebo byl jinak nebezpečný svému okolí. Proto já subjektivně nepovažuji kuřáky za nebezpečnou skupinu. Jiné je to u lidí závislých na hracích automatech. Tam se trestná činnost v souvislosti s hraním na automatech vyskytuje velmi často. Daleko horší je to samozřejmě u lidí závislých na drogách. Tato závislost je v naší společnosti nejsložitější a nejhorší. Velmi nebezpečná je podle mého také závislost na alkoholu. A to, že alkohol a alkoholici nejsou zatím ve větší míře společenským tématem a nebojuje se proti tomu, je podle mne chyba. Já bych dokonce řekl, že se bojuje proti všem zmiňovaným závislostem, ale proti alkoholu ne. A přitom jak nebezpeční svému okolí mohou alkoholici být. Od drobných násilností až po vraždy a nebezpečí na silnici, které podnapilý řidiči často způsobuje a ohrožuje nás tím. Boj proti alkoholu ale není aktuální u nás,  ani v EU. Nejsem žádný puritán, ale proti alkoholu se prostě nijak výrazně nebojuje a necítím, že by se společnost nějak měnila a závislost na alkoholu považovala za nebezpečnou.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…