Hlas lidu z povolební Ukrajiny: Západ nikdy nikomu nic nedá zadarmo. A ten Napoleon Porošenko se pořád předvádí v uniformě jak lampasák...

02.11.2014 5:42

Důvěru vkládají Ukrajinci do prezidenta Porošenka i stávajícího premiéra Jaceňuka. Přesně to ukázaly nedávné parlamentní volby na Ukrajině, o jejichž legitimitě mnozí pochybují, zejména pak lidé z východu země. Ti údajně volby ve většině případech bojkotovali. Samozvaná vláda Doněcké republiky navíc vyhlásila volby vlastní, jejich výsledek však Kyjev zřejmě neuzná - situace se tak mnohým jeví jako bezvýchodná.

Hlas lidu z povolební Ukrajiny: Západ nikdy nikomu nic nedá zadarmo. A ten Napoleon Porošenko se pořád předvádí v uniformě jak lampasák...
Foto: newsphila.blogspot.com
Popisek: Josef Osoba

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

O tom, jak zásadně mohou volby do ukrajinského parlamentu promluvit do dění v zemi, sdělil pro ParlamentníListy.cz bývalý námořník a plzeňský galerista Jožka Osoba.

Parlamentní volby na Ukrajině ovládl Blok Petra Porošenka a Lidová fronta premiéra Jaceňuka. Mohou být Ukrajinci s výsledky nedávných voleb spokojeni, nebo se země dostala na samé dno, ze kterého ji bude nová vláda dostávat jen stěží?

Občané to brali tak, že ta změna musí přijít, a ta přišla. Lidé, když viděli, že prezident se před tím snažil situaci trochu uklidnit, tak mu začali trochu věřit. Myslí si, že když se teď postupně dostanou do Unie, tak to bude lepší. Ono to ale tak rychle nebude. Plyn byl pro Ukrajinu domluven jen do března příštího roku, což je ovšem velký úspěch, protože Moskva, i když na ni nasazují, tak je vidět, že to myslí vážně. To lidé na Ukrajině samozřejmě vítají, neboť přichází zima. A ty volby, co chystají na Východě? To je jasné, je tam osmdesát procent Rusů.

Co myslíte, že po volbách ve východní části Ukrajiny nastane?

Vznikne nová republika, která bude závislá jak na Ukrajině, tak na Rusku. Potřebují elektřinu, plyn... Tam mají jen železo, kterého mají hodně. To ale potřebují zase Rusové a Ukrajinci. Proto už se normální Ukrajinci nepouštějí do konfliktů. Ukrajinská armáda ale dostala od prezidenta volnou ruku. Rádi by to zase obsadili celé. Rusové říkali, že ty volby přijmou.

Jejich výsledek však zřejmě Kyjev nebude respektovat...

Ukrajinský prezident stále nepodal tu pomocnou ruku. Nikdo je nechce respektovat, jediný Kličko naznačil, že by respektoval přání lidí z východní části země, protože už se na to dneska dívá úplně jinak, potřebuje, aby byl klid. Věřím, že zpět už se to dohromady nedá. Věřím v to, že ukrajinský prezident přistoupí na to, aby už nedělal rozmíšky mezi lidma. On se ale stále chová jako voják, takový ten zelený mozek. Stále chodí ve vojenském.

Navzdory vyhlášenému příměří se v oblasti kolem Doněcka údajně opět ozývá střelba. Zatím to tedy nevypadá, že by se situace měla v blízké době nějak výrazně zklidnit. Mohou být nedávné ukrajinské volby podnětem k dalším bojům?

Tu a tam se zase střílí, ale to je jen vyprovokované. To není normální boj.

Velká část východu země zpochybňovala legitimitu ukrajinských voleb a to ještě před jejich konáním. V době voleb byly volební místnosti v Donbasu uzavřeny, lidé z východní Ukrajiny je bojkotovali. Nakolik lze podle vás považovat výsledek ukrajinských voleb za legitimní?

Před volbami vzniklo to, že bude jen ukrajinský jazyk. To je jako kdyby nám tady řekli, že budeme mluvit jen slovensky. Tito Ukrajinci se narodili na Ukrajině, ale mluví rusky a mají k Rusku blíže. Nechtějí ale ani k Rusku, ani Ukrajině, chtějí být samostatní a to je to, co ukrajinský prezident nepochopil. On chce pořád moc. Putin do toho přestal mluvit a ruský ministr zahraničních věcí Lavrov několikrát opakoval, že se do toho nebudou vměšovat. Ti Rusové, co tam momentálně bojují, jsou dobrovolníci, co přešli hranice. Takhle se na to musíme dívat. Normální občané to nesmí podrývat, protože to je potom chaos, který vzniká tím, že přijde jeden rebel, jež začne mluvit, a všichni jako víno se na něj navrší. Normální Ukrajinci už ale chtějí mít klid.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek nedávno prohlásil, že Ukrajina potřebuje zdravý vztah k Evropě i Rusku. Vzhledem k výsledkům nedávných voleb to však vypadá, že Ukrajina nabere jen jeden kurz - směr Brusel, nemyslíte?

Vypadá to, někteří Ukrajinci jsou ale nešťastní z toho, co vzniklo, protože Majdan byl vyprovokovaný. Třeba volyňští Češi. Všichni sem odejít nechtějí, to jen skupinka, která je naverbovaná tím, že když odejdou sem, tak se budou mít dobře. Jejich předkové ale odešli za prací, byla tam orná půda, bylo tam všechno. Teď si ale ti mladí myslí, že když jim pan prezident povolí, aby se navrátili, tak tady budou jednoduše žít. To tak ale není. Mají jinou mentalitu.

Zpět k ukrajinským volbám. Arsenij Jaceňuk zůstane zřejmě premiérem, což by mohlo znamenat, že se někdy až ostrá, protiruská politika Ukrajiny nezmění. Jak to vnímáte vy?

To je právě ta chyba, protože už by si to měl uvědomit. Stále to Rusko napadá. Je to asi také v tom, že on je mladý a nevrací se k historii. Kdyby tak učinil... Nebýt Rusů, tak Ukrajina nebyla. To samé prezident, byť se trošku zklidnil. Pořád se ale drží tou pěstí, že je Ukrajinec, má takový ten napoleonský styl, chodí pořád v té uniformě. Ti lidé, co byli na Majdanu, chtějí celou Ukrajinu. Kličko jako starosta Kyjeva to přece uklidňoval a říkal, že už by se mělo začít pracovat. Říkal, že by se mělo přestat bojovat, i když je proamerický.

Anketa

Jste pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

72%
28%
hlasovalo: 8129 lidí

Někteří Ukrajinci vidí naději v tom, že ve volbách neuspěli radikální nacionalistická uskupení, jež měla podle mnohých lví podíl na svržení Janukovyčovy vlády. Není to ale pouze tak, že chtějí být sami radikálové upozaděni, aby mohli ovlivňovat tamní politiku ze zákulisí a tahat takříkajíc za nitky?

Lidé v tom naději vidí, chtějí mít klid, proto také šli k těm volbám. Kdyby ty volby byly až na jaře, tak věřím, že to Jaceňuk či Porošenko nevyhrají a vyhraje někdo radikálnější. Takhle mají Ukrajinci jistou naději, že se dočkají klidu a budou se moci připravit na zimu. Lidé jsou teď šťastní, že byla podepsána dohoda o plynu. U nás je tři neděle po volbách a nejsou ještě v určitých místech domluveni, zatímco na Ukrajině už to normálně běží.

Rusko volby nezpochybnilo, Kreml jejich výsledek uznal, přesto se zdá, že protiruská nálada v Evropě neutichá. Někteří lidé dokonce tvrdí, že Západ spolu s Evropskou unií doslova potřebuje, aby Rusko v čele s Putinem bylo jakýmsi nepřítelem číslo jedna, a to prý „za každou cenu“. Co si o tomto tvrzení myslíte?

Je to všechno naočkované ze Západu. Všimněte si, že i německá kancléřka se trochu zklidnila, snaží se to řešit osobně. To Obama to řeší s Putinem jen po telefonu a jestli vůbec. Západ Ukrajinu chce a lidé si myslí, že na tom Západě se budou mít dobře. Zapomínají však na to, že se bude muset dělat, nebudou moci běhat se zbraní nebo házet Molotovy koktejly a něco zapalovat. Všichni si na Západě mnou ruce. Jim jde o peníze, ne o lidi.

Západu šlo vždycky jenom o zisk. Nikdy nic nedělali dobrovolně nebo za hubičku. Podívejte se do historie. Naši armádu zajistili, ale po válce se to muselo všechno zaplatit. Vezměte si sankce. Řekli jsme si, že když teď žijeme v té západní rodině, tak uplatníme sankce. Ty ale odnášejí naši podnikatelé. Třeba pan prezident Zeman je nakloněn jak Ukrajině, tak Rusku. Jakmile si jednou rozházíme Rusko... Stále je to velmoc. Vždycky nějaký ten konflikt vznikne, ale nevznikne z toho, že bychom ho zavinili my Češi. Vždy se podívejme kdo. Tam je ten otazník. Podívejte se Irák, Írán, Sýrie... Když vezmete, že bombardují a zároveň hází zbraně Islámskému státu...

Najdou se tací, jež volají po tom, aby bylo Rusko více slyšet, a bylo tak na mezinárodním poli razantnější, zejména vůči západním mocnostem. Opravdu by měl být Kreml v tomto ohledu důraznější?

Měl by. Vezměte si, teď přelétla ta letadla a hned se vzbouřili. Západ říká, že to byl záměr, Východ říká, že nebyl záměr. Vezměte si kosmonautiku - Německo spolupracuje s Rusy, protože to má blíže než do Ameriky. A vidíte, nestěžují si. Takhle by se na to měl dívat celý západní svět. Tady je to ale rozměšováno jednotlivci, kteří naočkovávají normální občany, aby byli agresivní vůči Rusku. Z Ameriky sem bude chodit břidlicový plyn. Proč si ho tam nenechají? Chtějí se ho zbavit, protože ho tam nikdo nechce. Tam chce každý člověk normální klasický plyn. Proč ho tedy bereme? Protože se někteří, kteří jsou proti Moskvě zaujatí, domluvili?

Nastartovalo to podle vás novou studenou válku?

Ano, a ta se rozjela nanovo. Ve velkém. Přesto... Když byla studená válka, nebylo to tak viditelné. To se vědělo, že Západ nám nedá to a Východ zase tamto. Víte, toho vlka bychom neměli dráždit. Lidé by se měli uklidnit a ti, co jej celou dobu dráždí, by si měli uvědomit, že budeme příští rok slavit sedmdesát let skončení druhé světové války a že by zde neměla vznikat třetí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala, Jan Polívka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…