Ivan Pilip: Potlačení Katalánska? Česká policie také zasahovala proti pohraničním Němcům a ti jí spílali

04.10.2017 11:42

ROZHOVOR Bude dění v zemi pod Pyrenejemi a okolo Barcelony, jak se také říká Katalánsku, spět k osamostatnění? Zatopila snad, nevědouc, madridská vláda ještě víc pod kotlem? Nebo je to arogance moci a přehlížení národů? Pro ParlamentníListy.cz se krátce vyjádřil odborník na hispánské a latinskoamerické země Ivan Pilip. Podle něj se nacionalismus valí Evropou. Je možné, že zažije ETA svoji reminiscenci? V zápalu horkých hlav bylo ve vesnicích kolem „Barči“ slyšet i to, že pro zdejší chlapy není problém odejít zas do hor, což pro mnohé generace Katalánců není nic neznámého.

Ivan Pilip: Potlačení Katalánska? Česká policie také zasahovala proti pohraničním Němcům a ti jí spílali
Foto: archiv
Popisek: Katalánsko

Katalánské referendum brutálně potlačily policejní složky, vyslané z Madridu. Co na to říkáte? Jistě šlo o neadekvátní zásah, byť ústavní soud referendum zakázal.

Policejní složky referendum potlačovaly v souladu se zákonem, ale španělská vláda bohužel podcenila mediální vyznění celé policejní akce. Referendu se zabránit nepodařilo a svět oblétly obrázky těžkooděnců útočících na školy a důchodce. Kdyby ale vláda nezasáhla, stála by před kritikou drtivé většiny Španělů za to, že nechala katalánskou vládu porušovat zákony a ústavu.

Referendum bylo zakázáné, ale reakce španělské vlády byla, jako kdyby se mělo Katalánsko odtrhnout již zítra. Můžete prosím stručněji popsat katalánskou historii? Nejen vlajka, ale i řeč je poměrně odlišná a historické ohlasy na bývalou samostatnost jsou asi stále ještě v genech místních obyvatel.

Katalánsko nikdy nebylo samostatným státem v době, kdy jsou státy definovány tak, jak je známe dnes. Kulturně jde jistě o svébytnou entitu, ale převážnou většinu svých dějin byla provázána se Španělskem – nakonec geografická poloha ji k tomu předurčuje. Řeč sice odlišná je, ale daleko méně než třeba původní jazyk Basků. A protože katalánská vláda před referendem skutečně vyhlásila, že vyhlásí nezávislost do 48 hodin po referendu, nelze se divit napětí, které tento plán vyvolalo.

Jde v první řadě o peníze? Tedy to, na co Katalánci poukazují, že na rozdíl od jiných oblastí poměrně štědře dotují ústřední rozpočet a potažmo vládu.

Je to jeden z významných argumentů separatistů, ale v tomto směru už došlo před několika lety k dílčím změnám a jistě jde o téma, které lze řešit jednáním, a nikoli odtržením se od zbytku země. Navíc Katalánsko také historicky těží z přístupu na celý španělský trh a má z něj řadu výhod.

Nebude právě tento incident rychlejší „rozbuškou“ k odtržení a samozřejmě k odporu, a to i třeba gerilovému?

Je velmi pravděpodobné, že nedělní události zradikalizují část stoupenců referenda a asi také zvýší podporu samostatnosti mezi váhajícími. Radikalizace je nebezpečná, protože větší část stoupenců nezávislosti jsou spíše pravicoví, národně orientovaní politici a občané, ale menší část jsou extrémně levicová uskupení, jejichž představa o uspořádání společnosti se blíží například těm z baskické ETA.

Jak podle vás reaguje na události EU a případně naši politici? Adekvátně?

V této situaci je obtížné do vnitřní situace zasahovat. Španělská vláda má nesporně pravdu v tom, že referendum bylo nelegální. Co tedy měla vlastně vláda dělat? Když československá vláda před Mnichovem obsazovala pohraničí po nepokojích tamních Němců, ti jí spílali, ale v Praze či Hradci Králové tleskali. Naším zájmem i celé Evropy by mělo být, aby se obě strany domluvily, protože jednoznačné a snadné řešení neexistuje.

Nejde v podstatě o opačný trend, než je v EU, tedy Evropa regionů a národů? Ve Francii, na druhé straně hranice, se také ozývají obyvatelé Occitanie. A když si přidáme Vlámy a Valony, rozdělení Itálie na bohatý sever a chudý jih...

Vlna nacionalismu se skutečně valí Evropou, a to možná o to víc, o co snadnější je spojení s jinými částmi světa a uvnitř Evropy navzájem. Může to nést velká rizika, ale zase například rozchod Čech a Slovenska ukazuje, že se lze rozejít v dobrém a zůstat přáteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…