Jan Hevessy: Politická nestabilita a nízká úroveň technické vzdělanosti ztěžují fungování výrobních závodů

19.12.2013 15:30

S Ing. Janem Hevessy, generálním ředitelem EST +, a. s., o neblahém vlivu změn v hospodářském kurzu, řízení výrobního podniku i možnostech stříkací techniky.

Jan Hevessy: Politická nestabilita a nízká úroveň technické vzdělanosti ztěžují fungování výrobních závodů
Foto: EST +
Popisek: Ing. Jan Hevessy, generální ředitel EST +

Vaše společnost je předním českým výrobcem a dodavatelem stříkací techniky. Co si pod tímto pojmem můžeme představit? Kde vaše produkty nacházejí uplatnění?

Stříkací technika je poměrně široký pojem, který zahrnuje veškerá zařízení určená k aplikaci nátěrových hmot na nejrůznější materiály jako například kov, dřevo, plast nebo sklo. Jedná se především o stříkací pistole a dále jejich příslušenství v podobě vysokotlakých čerpadel, míchadel, tlakových zásobníků a dalších zařízení pro přípravu a přepravu nátěrových hmot. Speciální produktové řady pak tvoří technika pro aplikaci práškových barev a žárové nanášení kovů. Již široký sortiment produktů napovídá tomu, že naše výrobky mají velmi široké uplatnění v řadě oborů. V současnosti se výrazně orientujeme na zákazníky z oblasti automotive, kam dodáváme prvotřídní stříkací pistole pro aplikaci autolaků, ale také unikátní systémy, které slouží například k aplikaci gumového těsnění ve dveřích vozů nebo ochrannému nástřiku brzdných kotoučů. Dále se orientujeme na sklářský a keramický průmysl, nábytkářství, stavebnictví, ale i potravinářství. Lak na židli, glazura na umyvadle, marmeláda v koblize, to vše jsou výsledky naší stříkací techniky a možnosti jejího uplatnění se neustále rozšiřují.

EST + má poměrně pohnutou historii, která sahá až do 50. let 20. století a je spjata s národním podnikem Kovofiniš. Po roce 1989 procházel jako řada podobných podniků kritickým obdobím. Jak se vám podařilo obrátit jeho vývoj správným směrem?

Kritická situace v Kovofiniši souvisela s útlumem aktivit exportních agentur, které do té doby řídily distribuční kanály českých závodů v zahraničí. Do roku 1989 byl Kovofiniš monopolním dodavatelem zařízení a přípravků pro povrchové úpravy do všech států RVHP a s jejím rozpadem přišel o velkou část svých dosavadních odbytišť. Společnost EST +, která vzešla z jeho rozdělení a privatizace v roce 1992, se s tímto problémem potýkala ještě následujících 10 let své existence. Na rozdíl od řady jiných podniků jsme však tuto krizi ustáli a koncem minulého desetiletí jsme začali intenzivně pracovat na rozsáhlé modernizaci společnosti a inovaci našeho sortimentu, abychom opět dokázali čelit světové konkurenci z Německa, USA nebo Japonska, která mezitím obsadila uvolněný prostor. Soustředíme se také na vytváření individuálních obchodních strategií pro jednotlivé produktové řady, a to jak pro domácí, tak i zahraniční trhy. Díky tomu se nám v posledních letech podařilo obnovit silnou pozici na českém trhu, kde jsme opět nejen jediným výrobcem, ale také předním dodavatelem stříkací techniky. Důležité kontakty jsme již navázali i v zahraničí, vyvážíme zejména do Francie, Chorvatska, Německa, Bulharska, Polska, v menší míře do Ruska, Běloruska a na Ukrajinu. Stále ale máme před sebou ještě řadu trhů s obrovským potenciálem, na které teprve musíme proniknout

Jakým způsobem čelíte světové konkurenci?

Naší hlavní výhodou je skutečně prvotřídní kvalita našich produktů, které může konkurovat jen několik světových výrobců. Kromě toho máme velmi široký sortiment produktů a díky vlastnímu vývoji a výrobě ho dokážeme pružně přizpůsobovat potřebám jednotlivých klientů. Pro zákazníky z řad výrobních závodů jsme schopni navrhnout a zrealizovat individuální řešení na míru, většinou v podobě automatických či poloautomatických pracovišť. Pro českou pobočku nadnárodního výrobce komponent do automobilů jsme například v roce 2002 realizovali dodávku linky pro nástřik pryžových těsnících profilů určených do dveří a oken vozů. Díky její vysoké kvalitě a uživatelské přívětivosti jsme mezitím zrealizovali dalších 19 obdobných linek, které již většinou směřovaly do zahraničí. Dále samozřejmě držíme krok s technologickým vývojem v různých oborech, nově jsme vyvinuli například speciální pistoli pro nanášení disperzních lepidel na bázi vody, jejichž expanzi očekáváme v příštím roce. Naší další výhodou je i dlouhá tradice naší společnosti, ve výrobě stříkací techniky máme již více než 60leté zkušenosti a prestiž našich produktů je známá po celém světě. Aktivně se k tomu snažíme přispívat také účastí na mezinárodních veletrzích, na kterých se naše výrobky setkávají s kladnými ohlasy. Příští rok se chystáme do Indie, Ruska, Německa a USA. Kromě toho neustále pracujeme na rozšiřování naší distribuční sítě, přičemž spolupracujeme jak s prodejci, tak i výrobci komplementárních výrobků.

Máte bohaté zkušenosti z oblasti finančnictví. Projevuje se to nějak na vašem způsobu řízení EST +?

V minulosti jsem měl možnost pracovat a vést projekty ve významných institucích v ČR i v zahraničí a musím říct, že jsem měl vždy štěstí na nadřízené, kteří mi byli velkou inspirací. U každé práce, ať už jde o práci kancelářskou nebo ve výrobě, je potřeba usilovat o to, aby byla bezvadná a maximálně efektivní. Proto od svých zaměstnanců očekávám orientaci na výsledek a disciplínu, zároveň však prosazuji otevřenou komunikaci a snažím se zaměstnancům vytvořit příjemné a inspirativní prostředí, ze kterého vycházejí zajímavé podněty a nápady. Výhodou mých zkušeností z oblasti finančnictví je i orientace na poměrně jasný cíl – výnosy musí být vyšší než náklady. Ve výrobním podniku to platí o to více, tam totiž marže nejsou tak vysoké jako ve finančním sektoru.

Podmínky podnikání v ČR procházejí neustálými změnami. Jak je hodnotíte z pohledu generálního ředitele výrobního podniku?

Zásadní problém vidím v tom, že politická reprezentace nemá v oblasti podnikání žádnou základní strategii, která by byla respektována bez ohledu na příslušnost k politické straně a na kterou by se podnikatelé a občané tohoto státu mohli spolehnout. Každé čtyři roky, ne-li dříve, přichází nová vláda, která zcela „překope“ vše, co mezitím provedla opozice. Stačí si vzpomenout na důchodovou reformu, kterou zahájila vláda Petra Nečase a u které opozice ihned avizovala, že ji zruší, jakmile se znovu dostane k moci. Čtyři roky jsou pro zásadní změny příliš krátkou dobou, ty lze realizovat jedině pod záštitou dlouhodobé vize a strategie, která ovšem tomuto státu chybí.

Další problém spatřuji v oblasti školství, které klade nepřiměřený důraz na humanitní obory, ačkoli je na trhu práce zoufalý nedostatek osob s kvalitním technickým vzděláním. Stát tuto situaci nijak nekoriguje, a firmám tak nezbývá nic jiného, než si své zaměstnance školit na vlastní náklady. My sami podporujeme formou stipendia studenty učebních oborů, které v budoucnu plně zapojíme do výroby. Kromě toho jsme s cílem zlepšování této situace v tomto roce nastartovali intenzivní spolupráci se středními odbornými školami a učilišti, kterým nabízíme školení studentů i odborného personálu, technické vybavení a další školní pomůcky.

Jaké možnosti nabízí do budoucna oblast aplikační techniky? Jakým směrem se jako podnik budete ubírat?

Určitě budeme i nadále vyrábět konvenční nástroje pro aplikaci povrchových úprav, které se budeme snažit neustále inovovat a zefektivňovat. Velký prostor ale spatřujeme také ve speciálních pistolích pro specifické aplikace. K již hotovým produktům patří například výše zmíněné stříkací pistole pro nástřik disperzních lepidel nebo také vysoce odolné pistole sloužící k nástřiku glazur a smaltů. Vzhledem k rychlému vývoji v oblasti barev, lepidel i povrchových úprav lze v budoucnu očekávat potřebu další speciálně uzpůsobené stříkací techniky. Té jsme díky vlastnímu vývoji schopni rychle a dokonale vyhovět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…