Kandidátka na primátorku Plzně Jana Levová: Zásadně odmítáme jakýkoliv příliv uprchlíků do města

28.09.2018 0:00

ROZHOVOR „Občané v parlamentních volbách dali jasně najevo, že si migraci nepřejí a vystavili politikům, kteří migraci schvalují, účet v podobě ztracených hlasů. A já říkám, že jenom hlupák vidí velkou vodu, sedí v obýváku a říká si, že ta voda k němu do domu nenateče. Protože až bude mít v domě metr vody, tak bude jen sčítat škody a bude si říkat, jaký to byl hlupák. Chytrý člověk se připraví, zapytluje dveře a vymýšlí, jak to udělat, aby k němu voda nenatekla,“ řekla nám kandidátka na primátorku Plzně Jana Levová z SPD.

Kandidátka na primátorku Plzně Jana Levová: Zásadně odmítáme jakýkoliv příliv uprchlíků do města
Foto: Archiv J.Levová
Popisek: Kandidátka na primátorku Plzně Jana Levová

Odstartovali jste s SPD kampaň do komunálních voleb v Plzni. Za hlavní témata jste vyhlásili bezpečnost v plzeňských ulicích, revize politických neziskovek a kontrolu cizinců v bytech a ubytovnách. Na co se chcete vy osobně speciálně zaměřit?
 
Já osobně považuji za prioritu bezpečnost a bydlení. To se samozřejmě pojí i s montovnami a zahraničními dělníky.
 
Který z těchto problémů považujete jako hlavní?
 
Já považuji montovny, zahraniční dělníky a bezpečnost za hlavní problémy. K tomu se logicky přidává i bytová výstavba. Jak uvádím níže, v bytech máme nastěhované zahraniční dělníky a naši občané, zvláště mladé rodiny, mají problém sehnat byt, nebo je na ně příliš drahý. Stejná situace je i u seniorů, kteří z penze nedokážou platit drahé nájmy. V bytech je běžně 5 zahraničních dělníků. Za každého agentura platí kolem 5000 Kč měsíčně, což znamená příjem kolem 25 tisíc pro majitele bytu. Na to česká rodina prostě nemá. A bavíme se tady o cca 40 tisících zahraničních dělnících v Plzeňském kraji. Pokud by jich polovina bydlela na ubytovnách, tak 20 tisíc po 5 lidech v bytech obývá 4 tisíce bytů. To jsou velká čísla. Takže bezpečnost, montovny a bytovou problematiku nelze oddělovat. A toto je má priorita.
 
 
Jak si konkrétně představujete zvýšení bezpečnosti na ulicích v Plzni?
 
V Plzni vykonával funkci radního pro bezpečnost primátor za ČSSD Zrzavecký. Měl tedy dvě funkce v jednom a evidentně se bezpečnosti nevěnoval na 100 procent. Kriminalita stoupá a to jen dokazuje, že Plzeň potřebuje radního pro bezpečnost, který se bude věnovat pouze problematice bezpečnosti. Máme problémy v lokalitách kolem ubytoven a v centru. Kapacity ubytoven jsou plné, a tak jsou zahraniční dělníci ubytováváni i v soukromých bytech. Takže výsledkem jsou i problémy v obytných domech v soužití. Já se svým legislativcem pracuji na úpravě zákonů umožňující městům a obcím regulovat toto ubytovávání.
 
Samozřejmě je naše hnutí proti další výstavbě montoven. V současnosti je dle tisku v ČR 300 tisíc volných pracovních míst. Znamená to tedy, že v nových montovnách nebudou pracovat občané ČR, ale dovezení dělníci. A to situaci jen dál zhorší. Proto zjednodušeně říkáme. Nepodpoříme rozvoj a stavby dalších montoven, posílíme pravomoce městských policií, dáme strážníkům výcvik, zaměříme se na zvýšení prestiže městských strážníků, navýšíme finance pro městskou policii. Strážníci nebudou jen obouvat auta, ale budou v ulicích města. Posílíme spolupráci strážníků s Policií ČR. Zásadně odmítáme jakýkoliv příliv uprchlíků do města. 
 
Máte konkrétnější představu, kolik neziskovek je ve vašem okolí a jak konkrétně působí v Plzni?
 
Neziskovek máme velké počty. Jejich přehled a revize je dnes již nutností. Budu požadovat jejich ucelený přehled, přehled financí, které dostávaly v minulosti, co za tyto peníze jejich zástupci vykonali a pro koho. Budu žádat o konkrétní výsledky jejich práce pro naše občany a o přehled dalších příjmů těchto neziskovek. Není možné, abychom sypali peníze do neziskovek celé desetiletí a nezajímali se o výsledek jejich práce, o efektivitu vynaložených finančních prostředků. 
 

Anketa

Jak raději pomoci sirotkům ze Sýrie?

hlasovalo: 14718 lidí
Vaše hnutí se ostře vyhrazuje proti migraci, říká se ale, že u nás je minimum migrantů z jiných států. Jaké problémy máte s migranty u vás v Plzni?
 
Naše hnutí varuje před negativními vlivy migrace. Díky našemu několikaletému úsilí jsme docílili toho, že téma migrace a jejích rizik pro obyvatelstvo je neuzavřené téma. Že naši občané nesklonili hlavy před EU a vyvinuli tlak na vládu a na politiky, aby slepě neschvalovali, co po nich EU žádala a i dnes spolu s dalšími státy světa žádá v podobě Globálního paktu o migraci. Občané v parlamentních volbách dali jasně najevo, že si migraci nepřejí a vystavili politikům, kteří migraci schvalují, účet v podobě ztracených hlasů. A já říkám, že jenom hlupák vidí velkou vodu, sedí v obýváku a říká si, že ta voda k němu do domu nenateče. Protože až bude mít v domě metr vody, tak bude jen sčítat škody a bude si říkat, jaký to byl hlupák. Chytrý člověk se připraví, zapytluje dveře a vymýšlí, jak to udělat, aby k němu voda nenatekla. 
 
Aktuální otázkou je přijetí padesáti syrských sirotků, jak se k této kauze stavíte vy? 
 
Tato kauza je kauzou umělou a je součástí volební kampaně, což se mi hnusí. Také, místo abychom řešili Globální pakt o migraci, tak někteří poslanci z řad TOP 09 a KDU-ČSL uměle živili tuto kauzu a tím odváděli a odvádějí pozornost od mnohem nebezpečnějšího problému, a to od zmíněného paktu o migraci. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…