Kauza novičok a vztah k Rusku nejsou důvody pro odvolání Zemana. Uprchlíci už jsou tady. A nepřizpůsobiví, co nechtějí pracovat... Senátor ODS asi nepotěší Miroslavu Němcovou

17.05.2018 18:20

ROZHOVOR „Já si myslím, že to je nedostatečný důvod. Dopadne to stejně jako u prezidenta Klause. A to v uvozovkách provinění prezidenta Zemana vůbec nezakládá nějaký důvod pro odvolání. Ani si nedovedu představit ten institut a proces, jak by to probíhalo. Kdo, jak, na základě jakých důkazů…? Je to jen bouře ve sklenici vody,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman o návrhu Miroslavy Němcové na odvolání Miloše Zemana z funkce prezidenta.

Kauza novičok a vztah k Rusku nejsou důvody pro odvolání Zemana. Uprchlíci už jsou tady. A nepřizpůsobiví, co nechtějí pracovat... Senátor ODS asi nepotěší  Miroslavu Němcovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněm volil předsedu a místopředsedy pražské ODS

V souvislosti se vztahem prezidenta Zemana k Rusku a kvůli tomu, co prohlásil ohledně novičoku, Miroslava Němcová řekla, že by se měl zahájit proces odvolání prezidenta Zemana ve spolupráci Sněmovny a Senátu, tedy obdoba impeachmentu. Měl by být odvolán?

Já si myslím, že to je nedostatečný důvod. Dopadne to stejně jako u prezidenta Klause. A to v uvozovkách „provinění“ prezidenta Zemana vůbec nezakládá nějaký důvod pro odvolání. Ani si nedovedu představit ten institut a proces, jak by to probíhalo. Kdo, jak, na základě jakých důkazů…? Je to jen bouře ve sklenici vody. Vážně se tím nezabývám.

Co si myslíte o kauze novičok? Myslíte si, že by byl Putin tak hloupý, že by to udělal takovým způsobem látkou, která by ho takto jasně identifikovala? Nehledě na řadu technických nesrovnalostí, že po novičoku by byl Skripal dávno mrtvý, i mnoho jiných lidí a tak dále…

To je svět tajných služeb. Čili v tomto „tajném světě“ nikdo neví, co je pravda a co je lež a co je vykonstruované. Nejsem z té komunity a vůbec nedokážu a ani nechci odhadovat, kdo, co, proti komu, čemu udělal…

Myslíte si, že když Británie obvinila Rusko, že předložila dostatečné, nezvratitelné důkazy?

Nevím, co Britové drží v ruce. Předpokládám, že tajné služby nedaly ven vše, co vědí, a ani nemohou, protože by tím prozradily jiné věci. Opravdu toto není na posouzení běžného občana. To je speciální svět, do kterého je lepší se neplést.


Senátor Jaroslav Zeman.

Co si myslíte o akci v Sýrii, kdy došlo k bombardování pozic armády prezidenta Asada?

Sýrie je nešťastná země. Před arabským jarem fungovala v rámci daných možností v daném regionu poměrně slušně. Nyní je z toho rozvrácená země. Podle mě se to v dalších dvaceti letech nedá dohromady.

Ministr vnitra Lubomír Metnar podepsal jménem České republiky v Marrákeši politickou deklaraci států Evropy a Afriky, kde se sice hovoří o „boji proti nezákonné imigraci a pašování imigrantů“, ale současně v ní „partneři uznávají potřebu povzbuzovat a posilňovat cesty zákonné migrace … mezi Evropou a zeměmi severní, západní a střední Afriky“. Cílem deklarace je „podpořit zákonnou migraci a mobilitu … mezi Evropou, severní, západní a střední Afrikou“. Babiš Metnara hájil, že o podporu imigrace nejde… Co o tom soudíte? A co to může znamenat ve vztahu k Dublinu IV?

Pokud ty zákony a zákonnou migraci budou stanovovat Německo a Merkelová a další podobné země, tak nevím, co bude ta „zákonná“ migrace. Když bude někdo ekonomický migrant, tak má „zákonné právo“ bydlet v Evropě? Mění stav Evropy do podoby, kdy nebyl ani v době stěhování národů. Česká republika může mít z této věci do budoucna jenom problémy. Protože fakt nevím, co si představují pod pojmem „zákonná migrace“.

Nyní se hovoří o Dublinu IV, kdy by měly být prosazeny kvóty na imigranty či jednotné sociální dávky pro imigranty. Byl by to pro vás důvod pro vypsání referenda o vystoupení z EU, kdyby to bylo schváleno?

Referendum by asi bylo až to poslední. Myslím si, že se proti tomu dá bránit a vzepřít se tak, jak se vzepřelo Maďarsko…

Takže takové rozhodnutí EU případně nerespektovat?

Anketa

Kdo je pro Vás nejmíň oblíbený člen kabinetu?

hlasovalo: 4948 lidí
Ano, nerespektovat to. Nevím, proč bychom měli přijímat tisíce migrantů. Byl jsem nedávno v Makedonii na služební cestě a navštívili jsme hranice, které Makedonci s pomocí českého kontingentu chrání proti členskému státu Evropské unie a NATO, tedy proti Řecku, které není schopné si ochránit vlastní hranice. Takže za Řecko to dělá dvoumilionová země. Je to totální rozvrat. Tam to je průchozí jako na Václaváku. Takže nevidím důvod, proč bychom měli přijímat nějaké migranty. Nakonec k nám, blízkým východním státům se stavíme zády. Na Ukrajině mají také nepokoje, také nízkou životní úroveň a Evropská unie se k nim staví striktně přísně. A pak tady máme islámské země s úplně jinou kulturou a náboženstvím, odkud jsou imigranti vítáni. Ale oni nikdy dělat nebudou.

Je to hrozba, která se projevuje už i u nás? V poslední době se opět píše o řadě útoků, které mají na svědomí cizinci. Čteme o brutálním znásilnění turistky, napadení číšníka, kterému šlo o život. Šlo o nizozemské občany islámského původu. Též se objevují zprávy, že ilegálních imigrantů, kteří se pohybují přes naše území, přibývá… Mluví se v médiích o tom, že tu „žádní uprchlíci nejsou“, ale jestli už tu nevidíme „první vlaštovky“ islamizace…

Určitě jsme křižovatkou a migranti přes nás jezdí nahoru dolů. Nakonec když se dostanou přes Řecko a přes Itálii, tak jsou ve volném schengenském prostoru. Co policie chytne, jsou jen jehličky v kupce sena. Migrační cesta přes nás vede. Možná se o tom nepíše, ale už jsou tady.

Nebylo by z toho důvodu dobré obnovit hraniční kontroly? Aby se tu nemohli pohybovat nelegální imigranti, ale i islamisté ze západní Evropy. Víme, že řada muslimů a islamistů má občanství států EU, občané západoevropských států působili jako bojovníci Islámského státu či jsou to salafisté… Oni se tu mohou volně pohybovat.

Mně by osobně nevadilo, kdyby se zvýšil nějaký dohled na hranicích. Nakonec Němci o tom uvažují taky. My jsme z příhraničního regionu Sasko-Česko. Tam mají problém s pašováním drog. Dále přes nás proudí ilegální imigranti do Německa. Uvažují, že tam zavedou zvýšené kontroly. Když by se to zavedlo i u nás, tak by to znamenalo větší formu bezpečí. Neměl bych pocit, že mi někdo bere mou svobodu.

Lze čekat, že vláda ve spolupráci ANO, ČSSD a KSČM bude stabilní? Zdeněk Ondráček z KSČM naznačil, že by vládu s ČSSD podpořit nemusel. Kritický je i poslanec Jiří Valenta. Na všechny poslance ČSSD asi též nelze spoléhat, navíc bude vnitrostranické referendum ČSSD, kritizují to senátoři i poslanci ČSSD…

Vůbec si nejsem jistý, jak dopadne referendum v ČSSD. Sociální demokracie po čtyřech letech ve vládě dopadla úplně katastrofálně. Nejhůře ve své historii. Nechápu, proč se znovu hlásí do vlády. Myslím si, že by jim prospělo podobně jako ODS, aby byli v opozici. To není nic smrtelného. Naopak, to je ozdravný proces. Takže je naprosto mimo mé chápání, kam se hrnou.

Pro komunisty zase musí být složité, když podporují vládu ANO. To je těžko komunikovatelné. Pak nerozumím, proč jsou pro novináře SPD těžko skousnutelní, ale komunisté jim až tak nevadí. Premiér Babiš to nebude mít jednoduché a rozhodně nemá vyhráno. Možná budou předčasné volby. To by nebyla žádná tragédie. Předčasné volby jsou normální i v jiných demokraciích. Kdyby byly volby na jaře, tak má volič právo si říct, jak to chce.

Narazil jste na ty novináře. Co si myslíte o tom, že hnutí SPD bývá označováno za fašistické…

Takže komunisté jsou pro ně pro podporu vlády dobří a SPD je podle nich ta nejhorší partaj, která je ve Sněmovně? Nechápu, proč je SPD podle nich horší než komunisti.

Vy jste se hodně zabýval problematikou Romů a nepřizpůsobivých. Máte v této oblasti nějaký nový poznatek, co vás zaujalo, či na co byste poukázal?

V současnosti jedeme na obrovské výrobní konjunktuře. Všichni ve firmách dělají na 150 procent. Všichni těžko shánějí lidi na práci. Na Tanvaldsku je 700 nezaměstnaných. To je mikroregion, který má zhruba dvacet, pětadvacet tisíc obyvatel. Ale ti, kteří jsou nezaměstnaní teď, ti dělat nikdy nebudou.

Mnohokrát jsme měli pokusy začlenit dlouhodobě nezaměstnané a dlouhodobě nezaměstnatelné, ale není to jenom romská – cikánská populace. Je tam zastoupení tak padesát na padesát. To jsou ztracené existence. Na Tanvaldsku se pohybuje nezaměstnanost pořád na čísle kolem šesti sedmi procent. Ale když sháníte lidi na práci, tak je neseženete, protože tito pracovat nechtějí. Takže je otázka, jak dál se sociálními dávkami a jak se k tomu postaví nová vláda. Dnes kdo v České republice chce pracovat, tak může pracovat. Práce kouká z každého rohu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …