Kdo nedal hlas Sobotkovi, byl nepřítel! I po volbách se na končícího premiéra mnohé vyvalilo

28.10.2017 11:35

ROZHOVOR „ČSSD se musí změnit, ve vedení nesmějí sedět šedé myši, potřebujeme osobnosti,“ zamýšlí se nad volebním neúspěchem sociální demokracie její dosluhující poslanec Adam Rykala, který patří mezi tzv. ostravské rebely. Ke svému tvrzení pak ještě dodává argumenty: „Tak slabou kampaň jako letos nepamatuju. Například nic neříkající hesla na billboardech. Vytýkám také některým našim představitelům neschopnost naslouchat voličům. Všechno ukazuje na to, že potřebujeme nové tváře, nové osobnosti. Ale na posledním sjezdu ti, kdo nedali hlas Sobotkovi, byli bráni jako nepřátelé.“

Kdo nedal hlas Sobotkovi, byl nepřítel! I po volbách se na končícího premiéra mnohé vyvalilo
Foto: Radim Panenka
Popisek: Bohuslav Sobotka při projevu na programové konferenci ČSSD.

Sociální demokracie toho udělala pro své tradiční voliče, tedy především pro zaměstnance, opravdu dost. Zvýšila minimální mzdu, zrušila poplatky ve zdravotnictví, právě jejím přičiněním vzrostly důchody až o 500 korun a vehementně podporovala také heslo odborů – konec levné práce. Přesto i ve svých tradičních „baštách“, jako byl například Moravskoslezský kraj, fatálně propadla. Čím si to vysvětlujete?

Příčin je více a v případě sociální demokracie se začaly hromadit věci, se kterými si vedení strany nedokázalo poradit. Premiérovi a ministrům z ČSSD se nepodařilo prezentovat vládní úspěchy, i když se o to snažili. Úsměvy premiéra Sobotky před kamerami na všechno prostě nestačily. Uvnitř strany směrem k regionům nefungoval dialog. K tomu zbytečné útoky na hnutí ANO, odvolání ministra Babiše, demise–nedemise premiéra. Neosobní předvolební kampaň. Nečitelný byl podle mě i triumvirát v čele ČSSD. Lidé chtěli změnu a sociální demokracie to jako by nepochopila nebo nechtěla pochopit.

Někteří politologové (například Lukáš Jelínek) také upozorňovali na fakt, že na rozdíl od hnutí ANO, ale i ODS, začala ČSSD se svou kampaní vždy pozdě. Markantní to bylo už při loňských volbách do krajských zastupitelstev, ve kterých socialisté neuspěli. Při parlamentních volbách do toho pořádně „šlápl“ Lubomír Zaorálek prakticky až tři měsíce před volbami, a to už bylo zřejmě pozdě. Andrej Babiš a Petr Fiala začali objíždět regiony už počátkem roku 2017... Nebyl také tento fakt jedním z důvodů neúspěchu sociální demokracie?

Určitě to mělo také vliv. Tak slabou kampaň jako letos nepamatuju. Nic neříkající hesla na billboardech. Copak nemáme bezplatné zdravotnictví? Důstojné stáří – pro koho? Pro Luboše Zaorálka, ptali se lidé. Velké mítinky už jsou minulostí, ale setkávání se s lidmi má velký význam i v době sociálních sítí. Volební lídr pan Zaorálek ale mezi lidmi moc vidět nebyl. Psali o tom i někteří novináři, že kam přijel, přivítal se s některými a pak se většinou někam zavřeli s hrstkou spolustraníků.

Pro řadu členů ČSSD z Ostravska není volební propad v Moravskoslezském kraji žádným velkým překvapením, protože v okresní organizaci na Ostravsku tamní špičky mezi sebou řadu měsíců tvrdě bojovaly, což mělo samozřejmě negativní dopad na celou základnu. Volbu předsedkyně Jany Vajdíkové, která byla řádně zvolena okresní konferencí, ústřední výbor v Praze anuloval, došlo k nucené přeregistraci ostravské organizace a činnost okresního výkonného výboru byla tak na půl roku paralyzována – výbor prostě přestal fakticky fungovat. Jana Vajdíková i vy sám jste byli také vyškrtnuti z kandidátky pro parlamentní volby. Nemyslíte si, že právě tyto vnitrostranické boje o významné stranické posty nahrály Andreji Babišovi?

V Ostravě je jedna z největších organizací v České republice, a čím více lidí, tím více názorů, nutno dodat, že v Ostravě nikdy nepanovala jednota. Samozřejmě vyškrtnutí dvou hlavních představitelů ostravské organizace z krajské kandidátky a nařízenou neopodstatněnou přeregistraci, která na pět měsíců zastavila činnost organizace, nesli naši členové nelibě. Ale nedá se mluvit o žádném „tvrdém boji“. V podstatě když jsme chtěli něco jinak, byli jsme umlčeni. Psali jsme sice dopisy i petice vedení strany, ale snažili jsme se to nedramatizovat, nedělat potíže, neřešili jsme to veřejně. Přesvědčili jsme i naše další kandidáty, aby na protest z kandidátky neodstupovali. Nepodávali jsme žaloby jako v minulosti exprimátor Kajnar. Nechtěli jsme poškozovat ČSSD. Odmítám proto, že by ostravské problémy měly dopad na volební výsledky. Naopak výsledky v Ostravě jsou nad průměrem ČR (7,27) a srovnatelné s ostatními okresy v kraji. Například v podobně strukturálně postiženém regionu v Ústeckém kraji dostala ČSSD jen 6,61 procent hlasů, v Moravskoslezském kraji ale 8,83 procent.

Vy sám jste patřil mezi největší kritiky krajského vedení ČSSD v Ostravě, ale i ústředního vedení v Praze. Co jim nejvíce vytýkáte? A myslíte si, že vedoucí trojka Zaorálek, Chovanec a Sobotka by už měli z vysoké politiky odejít? Pokud ano, kdo by je měl ze špiček ČSSD nahradit?

Kritizuji, protože vidím řadu chyb, které by se daly řešit, kdyby byla vůle. Vytýkám některým našim představitelům neschopnost naslouchat voličům. Všechno ukazuje na to, že potřebujeme nové tváře, nové osobnosti. Ale na sjezdu ti, kdo nedali hlas Sobotkovi, byli bráni jako nepřátelé. Chceme změnu, víme, co je potřeba změnit. Nejsme kritici bez odpovědnosti. Jsem přesvědčen, že neokoukané osobnosti máme. Máme úspěšné starosty a primátory, hejtmany a dále poslance a senátory, kteří získávají ve volbách mnoho hlasů. ČSSD se musí změnit. Ve vedení nesmějí sedět šedé myši, potřebujeme osobnosti.

Jana Vajdíková byla předsedkyní okresní organizace na Ostravsku zvolena asi třikrát, ústřední vedení v Praze ale tuto demokratickou volbu anulovalo; co je k tomu vedlo a umožňují to vůbec stanovy ČSSD?

Konferenci, na které byla zvolena, napadl náš krajský předseda Miroslav Novák, takže se musela opakovat. Pak byla nařízena přeregistrace, kterou stanovená komise neuvěřitelně protahovala a trvala pět měsíců, po ní musí následovat nová volba. K přeregistraci nebyl žádný vážný důvod, a proto ji vnímáme jako trest za nepodporu Bohuslava Sobotky na sjezdu a za kritiku krajského předsedy Miroslava Nováka a jeho blízkých. Čas nám dal za pravdu, že mělo dojít ke změnám už na sjezdu. V Ostravě je teď snad už všem jasné, že Jana Vajdíková má obrovskou podporu i důvěru členů. Byla zvolena na konferenci, které se zúčastnili všichni členové ČSSD v Ostravě, kteří měli čas a zájem. Sešlo se 300 delegátů.

Na co by se měla teď sociální demokracie konkrétně soustředit, aby se jí podařil stejný comeback jako ODS? A měla by přijmout nabídku Andreje Babiše na vládní spolupráci, anebo je pro ni příhodnější začít načas působit v opozici?

Jsem přesvědčen, že by sociální demokracie neměla jít do nové vlády. Potřebujeme pobyt v opozici, abychom se očistili, vyjasnili si priority, našli nové osobnosti, začali vystupovat seriózně a podpořili regiony, které čekají komunální volby.

Čekají nás také prezidentské volby. Podpoří ČSSD Miloše Zemana, anebo ještě vybere svého kandidáta? Za jakou variantu byste se přimlouval?

Já podporuji v přímé volbě prezidenta Miloše Zemana. ČSSD by ho měla podpořit. I to je jedna z chyb a jeden z důvodů, proč nám voliči nerozumějí – spory mezi vedením sociální demokracie a panem prezidentem. Je pochopitelné, že Miloš Zeman nemůže našim představitelům odpustit „zradu“ z roku 2003. ČSSD spory s prezidentem značně oslabily a měli bychom hledat smíření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…