Kvůli vám je problém! Pospíšil mlátí Kalouskovi o hlavu občanským zákoníkem

28.08.2013 11:38

ROZHOVOR Občanský zákoník, který přináší největší změnu soukromého práva za dvacet let, se stává předmětem politických tahanic. O problémech kolem nového kodexu občanského práva ParlamentníListy.cz hovořily s „otcem“ občanského zákoníku, bývalým ministrem spravedlnosti, místopředsedou ODS Jiřím Pospíšilem. Kritiky jako advokáty Kláru Samkovou nebo Pavla Hasenkopfa nepovažuje za experty, kteří civilnímu právu rozumějí.

Kvůli vám je problém! Pospíšil mlátí Kalouskovi o hlavu občanským zákoníkem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Neobáváte se, že se občanský zákoník, i když by měl začít už za pár měsíců platit, ocitá v ohrožení, pokud Senát neschválí doprovodnou legislativu?

Občanský zákoník je v ohrožení, ale doufám, že senátoři za ČSSD si uvědomí význam nového občanského zákoníku a že naleznou řešení, jak doprovodnou legislativu v oblasti daní k občanskému zákoníku spustit. Může to být například formou zákonného opatření, pokud zamítnou novelu, kterou připravovalo ještě Kalouskovo ministerstvo.

Objevují se hlasy, že vinou nového zákoníku dojde k zahlcení soudů, zmatku a k ekonomickým škodám, které prý uvrhnou Česko do chaosu a sociálních problémů. Advokátka Klára Samková občanský zákoník dokonce označila v ParlamentníchListech.cz za vraždu národa. Co na tak silné výroky říkáte?

Vyjádření této dámy vůbec nebudu komentovat, to je pod moji úroveň. Jde o nějaký účelový útok. Nepovažuji ji za seriózního odborníka, abych se k jejím výrokům vyjadřoval.

Bývalý právní poradce exprezidenta Václava Klause Pavel Hasenkopf v médiích prohlásil, že nový občanský zákoník všechno jen boří a přináší obrovskou právní nejistotu, protože mu nikdo nebude rozumět. Nejsou takové obavy oprávněné?

Dneska většina procesních svazů typu právnických komor, typu bankovní asociace, prostě všechny významnější asociace v oblasti práva a byznysu občanský zákoník podporují. Jsme čtyři měsíce před zahájením účinnosti občanského zákoníku, pokud někdo chtěl odložit jeho účinnost, měl to žádat před tím, než se na nový občanský zákoník začala většina české společnosti systematicky připravovat. Tady se permanentně školí, připravují se na to desítky, možná stovky expertů - a teď, téměř počátkem září, uvažovat o jeho odložení bych považoval za mimořádně špatnou věc, která poškodí Českou republiku a která by přinesla obrovskou právní nejistotu. Odložení občanského zákoníku by vedlo k právnímu chaosu. Pan Hasenkopf není expert na civilní právo, vždyť tomu nerozumí. To jsou lidi, kteří se jen chtějí mediálně zviditelnit. Opravdové autority a veličiny, ať už soudci Nejvyššího soudu typu doktora Fialy, akademici z právnických fakult nebo Advokátní komora tvrdí: už ten proces dokončete, aby občanský zákoník mohl být od 1. ledna účinný. To jsou lidé, kteří se mohou k občanskému zákoníku odborně vyjadřovat, protože o tom něco vědí, a ne lidi typu pana Hasenfopfa.

Ale když se ty kritické hlasy objevují, je třeba, abyste jako jeden z otců občanského zákoníku na reagoval a občanský zákoník obhájil.

To ano. Proto je třeba ptát se i opravdových expertů, například místopředsedy Nejvyššího soudu doktora Fialy, který se tématu občanského práva systematicky věnuje, a ten vám určitě potvrdí, že je potřeba celý proces dokončit, aby tady od 1. ledna nevznikl právní chaos. Když se účinnost zákoníku začne odkládat v době, kdy se na něj celá odborná veřejnost připravuje, přinese to obrovské škody a může to způsobit, že občanský zákoník nebude nikdy účinný. Dokonce už i opozice dneska říká: dokončeme ten proces tak, aby to mohlo být 1. ledna účinné.

Nepovažujete ale za nešťastné, že se k doprovodné legislativě k občanskému zákoníku přidalo i zrušení daně z dividend, což dnes ohrožuje přijetí doprovodné legislativy k občanskému zákoníku v Senátu, protože sociální demokraté i prezident Miloš Zeman zvýhodnění investičních fondů označují zaKalouskův tunel?

To bylo nešťastné, že tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek přidal k doprovodné legislativě i věci, které s tím nesouvisí. Je to chyba minulého vedení ministerstva financí a vlády Petra Nečase, že k tomu přidaly věci, které mají politický charakter. To je bohužel chyba. Doufám, že opozice při vědomí tohoto historického úkolu vymyslí řešení, jak doprovodnou legislativu k občanskému zákoníku projednat. Možností je několik: buď doprovodný zákon přijmout a následně z něj vypreparovat zákonným opatřením tu problematickou daň, nebo zákonným opatřením přijmout tu doprovodnou daňovou legislativu k občanskému zákoníku. Ta řešení tady jsou a je to teď jen na vládě a Senátu, zda budou ochotni řešení najít.

A co by nastalo, kdyby nebyla přijata doprovodná legislativa, ale nový občanský zákoník by od 1. ledna platil?

Podle expertů, s kterými jsem mluvil, by to šlo překlenout interpretačními postupy. Já věřím, že by se i pak řešení našlo. Ale abychom k tomu nemuseli přistupovat, tak doufám, že se doprovodná legislativa v Senátu přijme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …