Místopředseda ČSSD Šmarda, který okouzlil sjezd: Babiš je zajištěný, necítí tak intenzivně problémy důchodců. Takže je to na nás

16.03.2019 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Sociální demokracie by měla přestat myslet na to, jak se dostat na vysoká čísla, a začít přemýšlet nad tím, jak být prospěšná lidem. Těm lidem, kvůli kterým kdysi vznikla,“ komentuje situaci ČSSD její místopředseda a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zdůraznil nutnost vrátit s k původním hodnotám. Zastat se slabších a těch v právu na každém úřadě a v každém městě. Jestliže je sociální demokracie slabá, tak protože jí voliči přestali věřit přesně v těchto chvílích.

Místopředseda ČSSD Šmarda, který okouzlil sjezd: Babiš je zajištěný, necítí tak intenzivně problémy důchodců. Takže je to na nás
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD)

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí

Jako místopředseda jste dostal na sjezdu nejvíce hlasů členské základny ČSSD. Čím to bylo? Vaším silným projevem?

Myslím, že je to spíše tím, že jsem reprezentoval mezi ostatními kandidáty komunální politiku v nejčistší podobě bez toho, abych byl spojen s vysokou politikou. Takže většina delegátů cítila, že naši zástupci v nejvyšší politice, ať už ministři, nebo poslanci, potřebují dostávat zpětnou vazbu z regionů a právě komunální politiky. Já jsem ztělesňoval právě tuto zpětnou vazbu pro vládní představitele.

Co říkáte na ten tým, který vzešel z 41. sjezdu ČSSD?

Z hlediska názorového spektra jsou zastoupeny hlavní proudy myšlení, které v sociální demokracii jsou. To znamená od Onderka jako zastánce konzervativnějšího myšlení a tradičních sociálních demokratů až po Petříčka, který je vnímán jako spíše proevropsky orientovaný liberální proud.

Z hlediska názorového spektra jsou zastoupeni všichni, kdo nějak sociální demokracii tvoří. Otázka samozřejmě je, zda s tím budou spokojeny všechny vlivové skupiny ČSSD, protože to není vždy totéž. Jedna věc jsou názory a druhá různé party, které vznikají. Ale myslím, že by ty party, kdy se lidé šikují tu za zemanovci, špidlovci, paroubkovci, haškovci… To je éra, na kterou dnes už sociální demokracie nemá čas, která jí nic dobrého nepřinesla a která podle mne končí. Dnes bychom na tyto partičky měli zapomenout a spíše se snažit být užiteční lidem. Z tohoto pohledu si myslím, že jde o krok správným směrem.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí, na sjezdu ČSSD znovu řekla, že chce seniorům přidat 900 korun. Premiér Andrej Babiš s tím nesouhlasí. Důchodci mají dnes 38 procent průměrné mzdy a Maláčová k tomu řekla, že „i za Kalouska měli senioři více“. Je to tak?

Jestli tomu dobře rozumím, tak to vyjádření bylo ve smyslu, že tehdy byl lepší poměr mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem.

Neznamená to v podstatě, že měli více?

Tak úplně ne. To znamená, že životní úroveň zaměstnanců se od dob Kalouska zvedala více než životní úroveň důchodců. Zvyšovala se úroveň obou skupin, ale životní úroveň zaměstnanců se zvyšovala rychleji. Důchodci jsou na tom lépe, než na tom byli za Kalouska, to je fakt. Příjmy obou skupin se zvýšily a v případě zaměstnanců to šlo rychleji. Podobné zvyšování si zaslouží i senioři. Rozdíl je v tom, že s tím Andrej Babiš nesouhlasí – on ve skupině seniorů patří k těm lépe zajištěným, proto ten problém necítí tak intenzivně, ale úkolem politika je, aby vnímal potřeby lidí.

Maláčová chce navyšovat příspěvky za péči o nemohoucí, důchody i minimální mzdu. Je to s napjatým rozpočtem reálné? Nejde o přílišné rozhazování v době, kdy ekonomika zpomaluje?

Ten trend vývoje ekonomiky nevybočuje z předpokladů, který každý, kdo se v tom trochu vyzná, měl. My jsme neměli avizováno, že by mělo dojít k nějaké rozpočtové krizi. Předpokládám, že výběr daní bude probíhat tak, jak se počítalo. Rozhodně nedochází k ekonomickému poklesu, dochází ke zpomalení tempa růstu, a to je něco, na co by Ministerstvo financí a vláda měla být připravena.

Sociální demokracie má určitou odpovědnost, je to za resort sociálních věcí, zemědělství, vnitra a zahraničí a kultury. Rozpočtové příjmy jsou odpovědností především Ministerstva financí a předsedy vlády. Zatím nemám ze strany hnutí ANO žádné avízo, že by nebylo schopno tuto svoji roli plnit. Takže předpokládám, že svoji roli ve vládě bude zvládat. Ani od žádného předsedy ČSSD nemám informaci, že na to nestačí, takže doufám, že to zvládnou. Ale samozřejmě, pokud by jakkoliv ze strany hnutí ANO bylo avizováno, že na to nestačí, že to nezvládají a potřebují pomoc, tak sociální demokracie má připraveny způsoby, jak zvyšovat příjmy státního rozpočtu.

Ministryně Maláčová také prohlásila, že kdyby ve vládě místo ČSSD byla ODS nebo SPD, tak se dělá pravicová politika v neprospěch lidí. Souhlasíte, že by v takovém případě byla sociální politika nejen například pro důchodce horší?

Uvažování, kdy je hnutí ANO bráno jako větývka ve větru, kdy jednou bude vládnout s ODS, jindy s ČSSD, záleží, kdo se k tomu uvolí, mi přijde trochu divné. Nicméně to není zodpovědnost sociální demokracie, ale hnutí ANO. Jsem rád, že se vláda snaží dělat sociálnědemokratickou politiku. Vzal jsem po volbách velmi vážně vyjádření premiéra Andreje Babiše, že by raději vládl s ODS a dělal zase jejich politiku, ale na druhou stranu neumím namodelovat, jak by taková situace vypadala. Těžko říci.

Kdyby byla ve vládě ODS, případně SPD, případně pravicová strana, tak by to pro Českou republiku bylo horší, než když je ve vládě sociální demokracie. Na druhou stranu je otázka, jestli by to bylo horší pro sociální demokracii. Ale pro Českou republiku by vláda hnutí ANO s ODS nebo SPD byla horší. To je podle mne nesporné.

Na sjezdu ČSSD jsme slyšeli projev prezidenta Miloše Zemana, který se před evropskými volbami přiklonil na stranu sociální demokracie. Co za tím vidíte? Jeho smíření, návrat k ČSSD, nebo vzkaz pro Andreje Babiše, jak také zaznívá?

Možná jenom zhodnotil nabídku ostatních stran, protože mu všechny ostatní kandidátky přišly horší než kandidátka sociální demokracie. Když se na ni podíváte, tak je velmi kvalitní, jsou v ní lidé mladí i v Evropě zorientovaní, odborníci, kteří by nám v Evropském parlamentu rozhodně neudělali ostudu. Mohu mít k Miloši Zemanovi mnoho výhrad, ale jednu nikoliv – že by nedostatečně před svými vyjádřeními nestudoval podklady. Myslím, že si pročetl kandidátky sociální demokracie stejně, jako se seznámil s kandidátkami ostatních stran, a rozhodl se, že bude volit sociální demokracii.

Jistě víte, že politika bývá i složitější. Není to jakýmsi vzkazem Zemana, který Babiše už nepotřebuje?

Další věcí je, že Zeman nepotřebuje nikoho, to je evidentní. Už nikdy nebude nikam kandidovat, všechny svoje životní bitvy vyhrál, a proto si nyní může říkat, co chce, a nemusí se ohlížet na to, jestli se tím někomu zalíbí, nebo ne. Jestli výsledkem toho je, že přestal podporovat Andreje Babiše a začal podporovat sociální demokracii, tak je to zajímavý výsledek.

Jak říkával Jan Werich, otázka za 64 tisíc dolarů: co potřebuje ČSSD, aby se vrátila na vysoká čísla, na kterých dříve byla?

Hlavně přestat myslet, jak se dostat na vysoká čísla, a začít přemýšlet nad tím, jak být prospěšná lidem. Tedy jak být prospěšná zejména těm lidem, kvůli kterým kdysi vznikla. Tedy jak být prospěšná potřebnějším a slabším, zaměstnancům v jejich sporech s velkými zaměstnavateli, spotřebiteli ve sporech s dodavateli nekvalitních výrobků, drobných živnostníkům s obrovskou konkurencí…

Tedy vrátit se k základním hodnotám?

Těmi je ochrana slabších ve velkých společenských soubojích, ke kterým dochází. K těm soubojům nedochází jen na úrovni nejvyšší, ale každý den v každé obci a v každém městě v České republice. Každý den, když přijdete na úřad, hrozí, že tam bude mít lepší zacházení, kdo je lépe finanční zajištěný. Každý den k tomu může docházet ve školách… Tam všude měl být sociální demokrat někdo, kdo se v těchto sporech a nespravedlnostech za slabší postaví. Jestli je ČSSD slabá, tak jediným důvodem je, že jí lidem v tomhle přestali věřit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…