Pedagog z Ostravy se rozpovídal. O studeném čumáku Sobotkovi i o tom, proč nikdo nemá na Babiše

31.03.2014 17:04

ROZHOVOR Lidé nepřemýšlejí a sledují v televizi hulvátství. To, že pro kvalitní politiku jsou potřeba lidé se zkušenostmi z praxe, prosazuje docent Jan Vymětal, který přednáší na Ostravské univerzitě v Ostravě vědeckou komunikaci. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz glosoval vystupování našich čelních politiků.

Pedagog z Ostravy se rozpovídal. O studeném čumáku Sobotkovi i o tom, proč nikdo nemá na Babiše
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jan Vymětal

Jak byste zhodnotil kulturu komunikace naší společnosti?

Domnívám se, že v současné době neumíme umění navazování, udržování kontaktů, komunikace a diskuse. Nezvládáme umění kompromisu. Informační exploze vede k tomu, že začíná mediokracie. Lidé přestávají přemýšlet. Když se v médiích vysvětluje nějaká situace, tak ji lidé vnímají přesně tak, jak jim to řeknou ve sdělovacích prostředcích.

Člověk informace vnímá, přebírá, ale nepřemýšlí o nich?

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí
Ano, lidé nepřemýšlí. Ano, šéfe, ten čtverec je kulatý. Ztrácí se také empatie. Neumíme naslouchat, jen povrchně posloucháme. Podívejte se na pořad paní Jílkové, vždyť to je fantastický nesmysl. Čtyři lidé tam hovoří souběžně a skáčí si do řeči. Vždyť to je hulvátství. Dvakrát mi někdo na jednom jednání skočil do řeči a řekl jsem jim: „Skákání do řeči se v komunikaci hodnotí jako hulvátství. Bude-li se to opakovat, na této bázi diskutovat nebudu.“ A když mi skočili do řeči po třetí, sklapnul jsem desky a beze slova odešel. Teď už se o mně ví, že skákání do řeči nemám rád. To je doklad komunikace činem. Já jsem avizoval, co udělám a pak to provedl.

Vy dáváte důraz na nutnost zkušeností ve školství, cítíte nedostatek praxe v politice?

Na našich vysokých školách učí řada kantorů, kteří přednáší z knížek a praxi v životě nepoznali. Máme tu politiky, kteří v životě nepoznali praxi. Jak to může dopadnout? Na to stačí pátá obecná. Sobotka nikdy nevykonával žádnou praxi, ze školy šel hned do politiky, tak jak chce někoho řídit? Proč měli všichni strach z Babiše? Protože on něco dokázal a konkurenčně obstál v Německu. Kdo z našich politiků konkurenčně obstál v Evropské unii? Ukažte mi ho. Uvažujme. Komunisty kritizujeme, ale oni jsou pořád třetí nejsilnější stranou. Kritizujeme je přesto, že mají zkušenosti a směle předpokládáme, že kdyby se dostali nějakým způsobem na podílnictví v Parlamentu, že by nevyužili svých bývalých zkušeností a že by dělali stejné chyby. Že by se u komunistů zastavil vývoj?

Asi ano, asi to předpokládáme….

To je ale uvažování na úrovni psychiatrické léčebny. A to je chyba!

Pojďme zpátky k čelním politikům. Jak vnímáte vystupování našeho premiéra navenek?

On to myslí dobře, ale hraje to blbě. Je studený čumák. On musí svá vyjádření zahrát. Některé věci ještě nedovede, mluví vážně a nedokáže si udělat legraci sám ze sebe. K tomu nasadí tvář hráče pokeru s thymolinovým úsměvem.

A co pan vicepremiér Babiš? Ten hovoří spíš obyčejnějším způsobem. Tohle je přijatelnější pro národ?

Jde nejen o styl, ale Babiš dokáže přiznat chybu a to je fantastická věc. I kombinace se slovenštinou může být pro lidi zajímavá. Získává si lidi masově.

Ještě jsme nekomentovali jednání lidoveckého předsedy Bělobrádka. Jak vnímáte jeho pozici?

Ten má u české veřejnosti špatnou pozici. Přízeň k náboženství klesá a lidovci se účastnili i předchozích vlád. Přidají se vždy k vládnoucí třídě a neuvědomí si, že mají jen těch pitomých šest procent. Co pan Bělobrádek dokázal?

Když už jsme u těch lidovců. Teď se opět hodně hovoří o restitucích. Jaký je Váš názor? 

Je pravdou, že to, co se ukradlo, se musí vrátit, ale nebuďme novodobí rasisté. Co se rozkradlo v rámci privatizace pro roce 1990, kdo to bude vracet a kdy? Jak to, že rolníkům, kterým znárodnili půdu, dali určitou hodnotu za hektar a pokud se vrací církvi, tak její hodnota je desetinásobná? Jak je to možné? My pořád používáme komunismus jako kouřovou clonu pro tvrdou současnost. Kdy konečně sociální demokraté zruší to idiotské bohumínské usnesení?

Kriticky jste se na začátku rozhovoru vyjadřoval na adresu médií. Co  Vám nejvíc vadí?

Kdo dělá ostudu? Ne Zeman, to dělají média. Udělala se mediální zkratka, že Zeman byl na velvyslanectví, šel ke korunovačním klenotům, pak se opřel o stěnu, následně se zjistilo, že má problémy s nohou, ale o tom už se nehovořilo a byla z toho jen „viróza“. To udělaly sdělovací prostředky. Objektivně je nemocný, chodí špatně ze schodů, často ho musí podpírat. Dám další příklad: Když došlo k tomu, že byla zveřejněna neoficiální konverzace Rusnoka s Pickem kvůli pohřbu Nelsona Mandely, tak jsme z toho udělali celosvětovou ostudu. Média mohou za tuhle celou opičárnu. Šíří negativismus. Čech, kdyby neměl na co nadávat a co komu závidět, tak zemře.

Doc. Ing. Jan Vymětal, CSc. byl od roku 1959 nepřetržitě zaměstnán v Urxových závodech v Ostravě a ve Valašském Meziříčí – dnes DEZA, a. s. Třicet let pracoval v podnikovém výzkumném ústavu. Od roku 1972 působí jako externí vysokoškolský pedagog. V současné době přednáší jako externista na PřF Ostravské univerzity v Ostravě, EkF VŠB-TUO, na Vysoké škole podnikání v Ostravě a na Vyšší odborné škole ve Valašském Meziříčí. Zaměřuje se na informační zdroje, využití informací v praxi, informační a znalostní management, na odbornou komunikaci a prezentaci. Je členem vědecké rady PřF OU, předsedou a členem státních zkušebních komisí pro obhajobu diplomových a disertačních prací a odborným konzultantem. Je členem České společnosti chemické (ČSCh), České společnosti průmyslové chemie, Českého svazu chemických inženýrů, American Chemical Society a New York Academy of Science. Je autor nebo spoluautor 146 odborných článků, 56 výzkumných zpráv, 38 patentů, početné řady přednášek na sympoziích a kongresech mezinárodních, celostátních i regionálních. Věnuje se také přednáškové činnosti v oblasti informací ve firemní praxi - pro průmyslovou, podnikatelskou i vysokoškolskou sféru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

8:46 Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

„Důležité je, aby se v evropských volbách netříštily hlasy k malým stranám, které samy nic v Evropsk…