Poslanec Adam promluvil k protikuřáckému zákonu a nabídl i své vlastní řešení

27.07.2015 17:13

ROZHOVOR Levicová vláda chce se zákazy fungovat, říká poslanec za Úsvit a člen hospodářského výboru Petr Adam ohledně takzvaného protikuřáckého zákonu. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz promluvil taky o Řecku a jako viníka označil Evropskou unii.

Poslanec Adam promluvil k protikuřáckému zákonu a nabídl i své vlastní řešení
Foto: Úsvit
Popisek: Petr Adam

Jaký je Váš názor na protikuřácký zákon?

Jako relativně hodně liberální člověk se stavím ke všem příkazům a zákazům zdrženlivě. O škodlivosti klasického kouření asi netřeba pochybovat. Na druhou stranu, na kolik brát lidem svobodu nakládat se svým zdravím, to je otázka. Já chápu, že levicová vláda, kde je ANO a ČSSD, prostě se zákazy chce fungovat. Já bych to osobně touto cestou neviděl.

Jak tedy byste to řešil?

Třeba ještě vyšším zdaněním klasických cigaret. S tím, že určitá částka by měla jít přímo do zdravotnictví.

Když vy jdete na oběd, zajdete raději do nekuřácké nebo kuřácké restaurace?

Já podle toho nevybírám. Pokud by mi to prostředí bylo nepříjemné, tak se zvednu a odejdu. Na druhou stranu téměř 100 procent restaurací, které znám, má oddělené kuřácké a nekuřácké prostory. Já jsem vyléčený kuřák, respektive nyní kuřák elektronické cigarety, tak na ten kouř nejsem tak náchylný, ale třeba přítelkyni to výrazně vadí, takže si sedneme do toho nekuřáckého. Ale aplikovat jedno pravidlo, jak se bude tento zákon pokoušet, které má platit pro luxusní restaurace v centru Prahy, pro kavárničku pro maminky někde u parku a vesnickou hospodu? To mi nedává smysl?

Myslíte, že by některé podniky mohly kvůli tomu i krachnout?

Samozřejmě to možné je. Když toto nastalo třeba v Anglii, tak takové ty čtvrté cenové s tím měly problémy, neboť štamgasti tam přestali chodit. No ale vynalézavý český člověk se inspiruje v zahraničí, třeba právě v té Anglii, kde poté vznikly kuřácké kluby.

A nemůže se nakonec ten zákaz vztahovat u nás právě i třeba na takovéto různé kluby?

To je právě otázka. To dnes ještě nevíme. Protože ten zákon samozřejmě je v nějaké podobě, vlastně jsou dva. Vzájemně si trošku odporují. Je těžko teď soudit, který z nich bude první projednávaný a hlavně jak se promění po lidové tvořivosti nás poslanců.

Protikuřácký zákon řeší i alkohol a to, kdo je zodpovědný za to, když v restauraci sedí podnapilí mladiství.

Máme u nás zákaz konzumace alkoholu pro osoby mladší 18 let a prodejce musí vědět, komu ho prodávat. Je tady společenská odpovědnost, kterou by každý provozovatel měl mít.

Ale co když už podnapilý do toho podniku přijde?

Vzpomínám si na léta, kdy jsem pracoval v USA. Tam barman položil otázku zákazníkovi a pokud se mu zdál až příliš opilý například na to, aby řídil, tak ho poŽádal o to, aby mu odevzdal klíče od auta…. Pokud přijde podnapilý mladík, tak ten kluk zcela zjevně porušil nějaká pravidla a je otázkou, kdo by měl být informován. Jestli například policie…. Já bych ale samozřejmě nechtěl, aby se z tohoto národa stal národ fízlů a udavačů, to by bylo nešťastné.

Ale jak má provozovatel restaurace poznat, že si ten mladiství dal někde jinde třeba jedno pivo. Policie mu může hladinu alkoholu naměřit, ale provozovatel restaurace těžko..

Naprosto souhlasím. Opravdu je to těžké poznat. Když jdu občas přes město a poslouchám rozhovory některých mladistvých, tak bych si mnohdy tipl, že ti lidé nemohou být střízliví a přesto asi jsou….

Když se podíváme od nás do zahraničí. Co si myslíte o současné situaci v Řecku?

Řecko je dlouhodobý problém. Já k Řecku mám extrémně blízko, rád tam jezdím, mám blízko k jejich mentalitě. Je mi jich strašně líto, protože ti obyčejní lidé si tam tu situaci nezpůsobili. Způsobily to neodpovědné vlády a ne vláda posledního roku a půl, ale posledních třiceti let. A samozřejmě může za to Evropská unie. Tam není o čem pochybovat. A může především za těch posledních pět let, které se odehrály. Kdyby nechali Řecko jít argentinskou cestou, tak dneska Řecko bylo ekonomicky naprosto někde jinde. Když byla v roce 2002 argentinská krize, byly toho plné noviny, všichni se toho děsili, jak může krachnout stát. Ale podívejme se na Argentinu, kde je dnes. I když samozřejmě museli být odpuštěny nějaké dluhy, ale to je určité riziko každého, kdo kupuje státní dluhopisy. Byl to tuším rok 1953, kdy to bylo Řecko, které prominulo Německu téměř všechny dluhy, které Německo vůči Řecku mělo. A to bylo také v hodnotě miliard. Prostě ta agonie, která se prodlužuje, těch pět let, záchranné balíčky, neustálé dodávání peněz, nemají za následek nic jiného, než že se Řecku dluh neustále zvyšuje. Kdyby se před pěti lety řeklo dost, jedeme z bodu nula, musíme se smířit s tím, že takhle to nešlo, mohla se ta ekonomika nastartovat, mohla být silnější.

Hodně lidí na celém světě kritizuje prý dost „nekompromisní“ postoj Německa právě vůči Řecku..

To je právě to, kde byl ten nekompromisní postoj Německa v tom roce 1953. Máme nějakou historickou paměť, odpovědnost. V tuto chvíli se mělo podle mne nejen Německo, ale i celá Evropská unie zachovat bratrsky směrem k Řecku a říct, my vám chceme pomoct, ale ne tím, že vás zadlužíme ještě víc a tu agonii prodloužíme, ale tak, že je necháme přijmout svou vlastní měnu, kterou si mohou nastavit například dle chorvatského modelu z devadesátých let, kdy nastavili určitou hodnotu Kuny a ta ekonomika šla extrémně rychle dopředu. Tam ty možnosti a ty inspirace určitě existují. Otázka je, proč to to Německo a například Francie nechce.

A proč myslíte, že nechce?

Můj názor je takový, že nejde o prodlužování agonie samotného Řecka, ale o prodlužování agonie projektu zvaného euro. Prostě projekt, kde státy, které mají naprosto odlišnou ekonomickou sílu, mají stejnou měnu, ale kupní síla těch obyvatel je zcela odlišná, je podle mne odsouzen k záhubě.

Prezident Miloš Zeman ale nedávno prohlásil, že chce urychlit přijetí eura.

Názorů pana prezidenta Zemana si mnohdy vážím, ale mnohdy nad nimi také kroutím hlavou. A tohle je právě ten, nad kterým kroutím hlavou.. Samozřejmě můžeme mít odlišné názory a toto je ten moment. Já se domnívám, že euro v nejbližších šesti až osmi letech je v České republice naprosto nereálné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…