Poslanec Černoch: Nenechám se zastrašit, proti špíně budu bojovat dál

28.05.2016 4:43

„Nevzdám se, žádnému tlaku neustoupím, naopak budu bojovat proti špíně ještě víc,“ říká pro ParlamentníListy.cz Marek Černoch, předseda poslanců politického hnutí Úsvit. Hovoří také o migrační krizi, na kterou upozorňoval již dříve.

Poslanec Černoch: Nenechám se zastrašit, proti špíně budu bojovat dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci Marek Černoch a Martin Lank

V politice se občas sahá k zastrašování zvláštním a velmi nepříjemným způsobem, konkrétně vám byla nedávno doručena obálka s neznámým bílým práškem. Překvapilo vás, že politika může mít i takovou podobu?
 
Překvapení asi není správné slovo. V politice musí být člověk připraven na vše, ale podobné věc, jako byla tato, jsou zbabělost. Tato událost se dotkla rodiny, a to zbabělost je. Chci poděkovat všem bezpečnostním složkám za profesionální zásah. Opravdu klobouk dolů před jejich prací. I po této události si však stále myslím, že politika musí být o vizích a myšlenkách, které mají zlepšit a zkvalitnit život našich občanů a zajistit jim především bezpečí, kvalitní zdravotní péči, životní jistoty i ve stáří a udělat optimální podmínky pro rodinný život. Kvůli tomu jsem do toho šel. Každopádně beru útok na rodinu, ať mojí nebo jakéhokoliv politického kolegy nebo oponenta, za neodpustitelný a zavrženíhodný čin!
 
 Jak se stavíte k podobnému zastrašování a je už celý incident vyšetřován?
 
Jak už jsem říkal, je to zbabělost. Ale jestli má někdo pocit, že mě zastraší, má smůlu. Neustoupím žádnému takovému tlaku. Naopak, budu proti zlodějnám a špíně bojovat ještě víc. Pokud jde o vyšetřování, ano, probíhá. Jsme rádi, že se poplach ukázal jako planý, ale beru to velmi vážně a maximálně zvýším ochranu rodiny.
 
Účastnil jste se mnoha akcí a demonstrací proti imigrační vlně, byl jste i na akci hnutí Pegida v Drážďanech, kde vás aktivisté trefili kamenem a nastříkali do očí slzný plyn, myslíte si, že to bylo pokračování? Nebo to s tím nesouvisí?
 
Nemyslím si. Pokud byl ten incident veden nějakým subjektem, jde o ještě větší zbabělost. Umíte si představit, že existuje někde entita, která ohrožuje vaše nejbližší, protože nejsou schopni se vám postavit z očí do očí a říct, o co jim běží? V Drážďanech to byla klasická demonstrace se vším všudy, a tím pádem jsme mohli s nečekaným útokem tak trochu počítat. Ten přišel z řad „vítačů migrantů“. Ale že by mě někdo vytipoval na akcích s Pegidou a pak poslal ke mně domů obálku… To už není ani špatný americký film promítaný po 23. hodině na některé komerční televizi.
 
Pokud vás měla obálka zastrašit a odradit od boje proti imigraci, povedlo se to?
 
Ani omylem. Jsem narozen ve znamení lva a lev se nevzdává. Bojuje. Mám oporu nejen v rodině, ale i v předsednictvu strany, příznivcích, členech. Náš předseda Mirek Lidinský mi po incidentu volal a nabídl svoje zkušenosti. Dal jsem se do boje a neustoupím.
 
 
Celkem brzy jste se politicky vyprofiloval a známý jste především jako velký odpůrce muslimské imigrace, bojíte se nejen o bezpečnost nás všech, ale budoucnost svých dětí, to je vaše dlouhodobé stanovisko? Vyvíjelo se nějak?
 
Když vstoupíte do politiky, můžete takzvaně politikařit , nebo máte cíl a hodnoty, které chcete hájit. Takové hodnoty, které pomohou lidem kolem vás. Mým cílem je bezpečná, suverénní a prosperující země. Já rozhodně politikařit nebudu. Jsem tu proto, abych bezezbytku splnil a naplnil poslanecký slib… „Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“  Nelegální imigrace a radikální islamismus jsou hrozby a my musíme bránit bezpečnost našich občanů, našich rodin, našich dětí! Nesmíme si nechat multikulturním fanatismem krást národní identitu, nesmíme mrhat prostředky. Naopak. Musíme podporovat v první řadě naše občany. To je moje dlouhodobé a neměnné stanovisko. 
 
 
 
Migrační krize mění naši politiku, vznikají nová politická seskupení s jediným cílem, bojovat proti muslimské migraci. Jak si v této situaci vede vaše strana Úsvit?
 
Kdyby to nebyla tragédie, bylo by úsměvné poslouchat premiéra Sobotku před rokem a dnes. Kličkuje jako zajíc a neví si rady. Ministra Dienstbiera, který chtěl už minulé léto přijmout 15 tisíc nelegálních imigrantů. Poslouchat ministra Babiše, který se tak bál zhroucení „Schengenu“ a který říkal, že imigranty potřebujeme jako pracovní sílu... Aby teď, se stejným výrazem ve tváři sděloval: „že toto nie je možné…“ A já se ptám, proč neposlouchali Úsvit před rokem, když jsme upozorňovali na rostoucí krizi? Proč nepodpoří naše návrhy zákonů na ochranu českých hranic? Naše návrhy zákonů na zpřísnění podmínek pro získání azylu? Proč neřeknou jasné NE bezvízovému styku s Tureckem? My to jasně říkáme.  
 
Jsme otevření každému, kdo chce s námi spojit síly a přidat se k prosazení společných zájmů. Aktuální volby v Rakousku a situace v Německu a Británii ukazují, že je třeba se sjednotit. Právě proto vznikl projekt „Pevnost Evropa“, jehož jsme zakládajícím členem, a nedávno jsme hostili stejnojmennou mezinárodní konferenci. 
 
 
V jednom ze svých blogů jste napsal: „Jen sobec nepomůže lidem v zemi, jíž zmítají války, teror, bída a bezpráví. Jen hlupák dovolí, aby mu tito lidé dovezli své války, teror, bídu a bezpráví k němu domů,“ jak ale takový rozumný názor, se kterým musí každý souhlasit, přivést do praxe?
 
Důsledným dodržováním zákonů své země, a pokud jsou nedostačující, přijmutím takových zákonů, které občany ochrání. Víte, v muzikálu Noc na Karlštejně říká Karel IV. ve Vrchlického textu: Největší úctu před zákonem musí mít zákonodárce sám!  To je přece východisko. Musíme být důslední, aby každý, kdo k nám chce přijít, věděl, že u nás se dodržují naše zákony. Že se u nás hraje podle našich pravidel. 
 
Poměrně silně jste nedávno vystoupil na ochranu živnostníků a proti stále se měnícím povinnostem, které na ně vymýšlí český stát, konkrétně kritizujete elektronickou evidenci tržeb. Jsou živnostníci opravdu těmi, kteří okrádají náš stát, jak se začalo poslední dobou ozývat od představitelů současné vlády?
 
Víte, to je ten veliký omyl. Nesmysl. Stát hledá někoho, kdo krade, a přitom nejvíc krade sám. Kolik desítek milionů mizí v různých podezřelých zakázkách, polostátních firmách s reklamními kampaněmi v privátních médiích? Proč se vyplácejí statisíce měsíčně manažerům státních firem, které jsou navíc ve ztrátě? Proč se vyplácejí nezákonně miliardy solárním baronům? Jak je možné, že se dnes pan Sobotka tváří jako spasitel horníků, když on jako ministr financí u „tunelu“ jménem OKD byl? To jsou vše loupeže za bílého dne. Místo aby řešila vláda tyto problémy, najde si obětního beránka – živnostníky. Jsem kategoricky proti daňovým únikům a okrádání státu, ale kdyby existoval nějaký funkční plošný model na evidenci tržeb, tak už tu dávno je a nemusíme řešit nepovedený chorvatský paskvil. Živnostníků si musíme vážit. Jsou to lidé, kteří se naučili určitou profesi, a tím, že se jí věnují, udržují živnost po 40leté nucené odmlce jako živou a funkční věc. Bylo by také zajímavé pozorovat, kdo ze současných členů vlády by mohl být živnostníkem? Odpověď je jednoduchá. NIKDO!
 
Je jméno Černoch v politice na obtíž, anebo vám pomáhá?
 
Svoje jméno beru jako závazek. Pustil jsem se na cestu, kterou by táta nešel, ale cíle máme oba stejné. Táta rozdával radost zpíváním a já tu radost chci rozdávat tím, že za ně budu bojovat. Chovám se tak, aby se za mě táta s mámou nemuseli stydět. Je to závazek.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…