Poslanec Fiedler: Nelze vyloučit, že munice z Vrbětic neskončila v rukou teroristů

02.03.2017 9:43

Je s podivem, že Islámský stát nebyl už dávno mezinárodním společenstvím zničen, rozčiluje se Karel Fiedler (BPP). Nit suchou nenechal ani na české vládě, veřejnoprávních médiích a kriticky se obul i do kandidátů na prezidenta. Od sněmovních voleb změnu neočekává. „Půjde o boj mocných o moc.“ V exkluzivním rozhovoru, který poskytl naší redakci, se vyjádřil nejen k řadě ožehavých otázek. Prozradil nám také, kam budou směřovat jeho kroky po skončení mandátu, a neopomněli jsme ani téma uprchlické krize.

Poslanec Fiedler: Nelze vyloučit, že munice z Vrbětic neskončila v rukou teroristů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Fiedler

Za poslední čtyři roky jste prošel čtyřmi politickými uskupeními. Nyní působíte jako nezávislý. Čím to, že se vám v žádné ze stran nepodařilo zakotvit?

Má kandidatura v roce 2012 v krajských volbách byla spíše na zkoušku a na poslední chvíli. Bylo až s podivem, kolik uskupení Nevolte parlamentní strany získalo hlasů pouze se svým názvem a tři týdny provozovanou webovou stránkou bez žádné propagace. Po společně organizovaných demonstracích v Ostravě v roce 2012 jsme s mými přáteli vstoupili do malého hnutí Občané 2011 už tehdy s představou spojovat se s jinými. Takže vnoření se do Úsvitu bylo později logickým a plánovaným krokem. Bohužel tento podnikatelský projekt a podvod zosnovaný Tomiem Okamurou tehdy ještě ruku v ruce s Vítem Bártou, který před námi zpočátku dobře utajili, byl vlastně od počátku z důvodu jejich následného soupeření předurčen k nezdaru. Úsvit – Národní koalice byl pak dále provázen řadou nepravostí – registrací jiných než odsouhlasených stanov, zinscenovanými a „dobře“ sehranými volbami na konferenci, velrybařením členů a dalším podobným jednáním. To, že jsem tuto stranu opustil, bylo logickým vyústěním mého nesouhlasu s tím, co se v ní dělo.      

Chtěl byste se v politice angažovat dál? A pokud ano, za jaký subjekt?

Po všech zkušenostech, které jsem obecně získal, se asi budu politicky angažovat dále. Otázkou je, na jaké úrovni, jakou formou a jak intenzivně?  Momentálně nejsem přesvědčen o tom, že by to mělo být za nějaký subjekt, a upřímně řečeno, s tím pravým přesvědčením zatím žádný takový ani nevidím.

Co vám osobně práce v politice dala, ale i vzala?

Vzala mi určitě kus rodinného života. A byl jsem nejvzdálenějším poslancem od Prahy s nejnáročnějším dojížděním. S přesunem po Praze každý týden cestou tam i zpět ztráta času asi deset hodin. Ale na to si určitě nestěžuji, tohle jsem věděl předem. Pouze konstatování.

A co mi dala? Asi teď čtenáře překvapím. Práce v politice mi dala nemálo nových přátel a známostí s lidmi, kterých si vážím a cením. Asi raději hned rychle napíšu i to, že těch známostí s negativními zkušenostmi bylo (samozřejmě a tedy bohužel…) více. Určitě bych však nepoznal tolik nových lidí a naštěstí mezi nimi byli takoví, kterých si opravdu vážím.

Je něco, čeho jako politik litujete?

Lituji zejména toho, že lidé plně nevyužívají ani té omezené možnosti, kterou mají jednou za čtyři roky, a k volbám nechodí nebo se nechají obalamutit planými sliby, zaplacenou reklamou (v konečném důsledku si ji zaplatili sami, aniž ji chtěli), gulášem, párkem nebo koblihami a planým a nerealistickým populismem. Ta nejjednodušší možnost, jak se pokusit něco změnit, je u voleb. Lituji toho, že občané z velké části přistoupili na to, aby se o politiku přestali zajímat. O to těm zkušeným politickým darebákům – matadorům právě šlo – menší masa lidí se snadněji ovládá (a manipuluje...).

Již delší dobu upozorňujete na to, že tato vláda neřeší problémy s uprchlíky. Nakolik zásadní bude toto téma ve volbách a očekáváte, že s novou vládou přijde změna? Nejsme přece jen limitováni závazky, které nám plynou z našeho členství EU?

Obávám se, že zásadní změna s novou vládou nepřijde, a vůbec to nebude kvůli našim závazkům ze členství v EU. (Tady si dovolím podotknout, že ty závazky jsou navíc velmi diskutabilní). Když se zamyslíme nad tím, kdo bude reálným nebo pomyslným vítězem voleb, jak bude vypadat jeho nová (nebo koaliční) vláda, změnu neočekávám. ČSSD je nepoučitelná a předpokládám, že Bohuslava Sobotku si opět zvolí do čela (a tím potvrdí svou cestu do dolních pater politické scény). ANO a Andrej Babiš měli již dostatek příležitostí, aby prokázali, že svá prohlášení na toto téma myslí vážně, ale opak byl vždy pravdou. Zatím přesvědčili spíše o falešném populismu takových prohlášení než o jejich skutečném naplnění. Myslím, že tohle téma nebude (bohužel přes všechny alarmující okolnosti a události) přece jen hlavním tématem. Tím bude boj mocných o moc.

Již loni jste v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz varoval před lžemi a podvody současné vlády. Jaké největší fikce se vláda dopustila a týká se to jen uprchlické krize?

Těch podvodů, nepravd a mystifikací bylo více. Za hlavní pokládám ten s referendem a zvýšením podílu občanů na rozhodování ve stěžejních otázkách. To byla vyslovená lež a podvod, protože současná vláda chce současný stav spíše zakonzervovat, to, co zatím ani teoreticky nenavrhuje (nepustila do schvalovacího procesu), je jen přetvářka a kamufláž opaku.  Fikci s řešením migrační krize (respektive nebo spíše prevencí před možnými důsledky) bych zařadil hned na druhé místo. A dále bychom mohli pokračovat – slibovaný boj proti zneužívání sociálních dávek, stále neakceptovatelný a neřešený stav realizace exekucí a daly by se najít i další příklady. 

Jak hodnotíte daňový balíček, s nímž před volbami přichází ČSSD a který mimo jiné navrhuje progresivní zdanění u fyzických osob, zavedení čtyř daňových sazeb či bankovní daně?

Je to ryze populistický předvolební návrh, takových teď před volbami bude více. Ostatně víkendový sněm ANO tomu zdatně sekunduje. Tím neříkám, že u občanů to kladnou odezvu nenajde. ČSSD ale zjevně plně nedomýšlí důsledky svých návrhů. Hlavně jde o získání křesel a tady se zdravý realistický rozum nenosí. Obecně ČSSD je v mých očích velmi neseriózní subjekt. 

Jak byste celkově hodnotil rozpočtovou politiku vlády?

Já myslím, že o rozpočtové politice vlády nemůže být řeč. Rozpočtový výsledek, který vláda utrpěla, je z části dílem souhrnu příznivých okolností, které s touto vládou nemají nic společného, a z části, přes všechny výhrady, přece jen i působením Babiše v roli ministra financí. Přes všechny jeho kotrmelce a eskapády přece jen „nové koště jinak mete“. Takže rozpočtový výsledek s vládou jako s celkem bych moc nespojoval. Oproti plánovanému deficitu je výsledný přebytek natolik výrazný, že i přes výhrady k nízkým vlastním investicím, dočerpání evropských dotací, zvýšeným příjmům z důvodů růstu ekonomiky je nutné výsledek za rok 2016 považovat za úspěch (byť s výhradami).

Prezident Miloš Zeman se rozhoduje, zda bude podruhé kandidovat. Co vy si o tom myslíte? Měl by?

Když vidím tu bídu mezi dosud prezentovanými jinými kandidáty, má jeho kandidatura rozhodně smysl. Velkým otazníkem jsou však zdraví a fyzická schopnost prezidenta Zemana do dalšího období.

Pokud ne on, koho byste na jeho místě rád viděl? A jak vidíte šance těch, o kterých se mluví, jako například Horáček, Kubera, Stropnický a další…

Proboha, z těch jmenovaných, doufám, ani jeden! Celá politická scéna (a vlastně tím i celá společnost) prochází obecně personální krizí osobností a hodnot. Pochybných celebrit a mediálních oblíbenců máme mnoho, ale osobnosti ne a ne najít (minimálně v mediálním prostoru). Veřejnoprávní média totálně zklamala a selhala. Vykročila opačným směrem bulvarizace a obtížně prokazatelné, avšak zcela zřejmé názorové závislosti. Rozhodně neplní svoji veřejnoprávní funkci.

Jaký je váš názor na nového amerického prezidenta?

Zvolení Donalda Trumpa jsem sice rozhodně uvítal (jednoznačně příznivější volba než Hillary Clintonová – to bych pokládal naopak za velmi špatný počin), s oslavnými ódami jsem však byl od počátku zdrženlivý. Se zásadnějším hodnocením bych počkal na pozdější období, až Trump potvrdí očekávání do něj vkládaná.

Jak hodnotíte jeho zákaz vstupu uprchlíkům z muslimských zemí, ze kterých hrozí terorismus?

Jako pragmatický a rozumný. Západní Evropa páchá civilizační i ekonomickou sebevraždu. Je otázkou, jak my sami zvládneme doslova hru vabank o naši budoucnost?

Donald Trump pověřil své generály z Pentagonu vypracováním plánu na rychlé zničení Islámského státu. Domníváte se, že by to bylo v silách americké armády za současného stavu v Sýrii a Iráku? Odhodlají se Spojené státy k riskantní pozemní operaci? Myslíte si, že Trump si k tomu přizve pomoc i z Evropy, například z Velké Británie?

Zaprvé – je s podivem, že Islámský stát už dávno mezinárodním společenstvím nebyl zničen. Otázka je spíše, proč už dávno ne? Zadruhé – úplně by stačilo odstavit IS od dodávek zbraní a munice, stejně tak jako prostředníky, kteří s IS nepokrytě kšeftují. Vojenské zbraně a munice nemají být předmětem volného obchodu. A současná kontrola obchodu se zbraněmi a municí je nedostatečná – dosud neobjasněné Vrbětice toho byly víc než jasným důkazem. Můžeme jednoznačně vyloučit, že tamní munice neskončila v rukou teroristů? Mám o tom vážné pochybnosti... 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …