Prachař na dopravě selhal. Nový ministr je špatná volba, je tu střet zájmů. Možná hrozí další Viamont, obává se Huml

16.11.2014 18:30

ROZHOVOR Stanislava Humla se ParlamentníListy.cz zeptaly na návštěvu prezidenta Zemana v Číně a jeho vulgární výroky v Hovorech z Lán. Okomentoval i tvrzení ministra Zaorálka o tisících ruských vojácích na východní Ukrajině či rošádu na Ministerstvu dopravy.

Prachař na dopravě selhal. Nový ministr je špatná volba, je tu střet zájmů. Možná hrozí další Viamont, obává se Huml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Na svém profilu na Facebooku máte vystoupení Miloše Zemana na náměstí v Opavě a u toho jste napsal, že souhlasíte s každým jeho slovem. Obhajoval tam cestu do Číny. Kritici mu vyčítají, že se nezmínil o lidských právech. Jak vy to vidíte?

Pokud je řeč o Tibetu, také si myslím, že ten stav je tam lepší, než když tam vládli kněží. A co se týče té cesty do Číny - četl jsem hezký komentář, jak americký prezident Obama při návštěvě této země nastolil témata, která obě země rozdělují, včetně lidských práv. Číňané jsou zvyklí na to, že tito lidé pokládají tyto otázky. Ale jenom proto, aby si doma ustáli svůj pozitivní obraz a aby dobře vypadali. Je to však celé k ničemu. Myslím, že tento přístup k lidským právům je na nic. Státní návštěva, která tam jede se zájmem, aby naše podniky měly vývozní artikl, aby byl lepší obchod, má daleko větší cenu než pouštět fráze, které někdo jenom vyslechne. A ten, kdo je říká, tak jenom proto, aby v očích veřejnosti získal pozitivní body.

Co si myslíte o těch vulgárních slovech, které prezident Zeman pronesl v Hovorech z Lán?

Pokud je něco vulgárního, tak se to nemá říkat ani anglicky. Drtivá většina lidí to anglicky používá zcela běžně. Tím chci říci, že prezident jen přeložil toto slovo do češtiny. Nic víc, nic míň. Druhé sprosté slovo byla citace Karla Schwarzenberga, který ho používá běžně. Jediné, co jsem považoval za úlet, byl ten výrok o služebním zákoně. Na druhé straně se takováto slova od hlavy státu nečekají. Proto to byl pro nás všechny trochu šok.

Zdá se, že se zase vyostřuje situace na východě Ukrajiny. Co si myslíte o výroku ministra zahraničí Zaorálka, že jsou tam tisíce ruských vojáků?

Nechci to příliš komentovat. Rád bych viděl konkrétní čísla a důkazy. Říká to ministr zahraničních věcí, což je autorita. Takže si myslím, že by to měl veřejnosti spíše doložit, než jenom házet prohlášení a ta čísla si cucat z prstu a nepředložit jasné důkazy.

Na závěr se zeptám, co říkáte na výměnu ministra dopravy?

Že odešel ministr Prachař, k tomu jsem napsal dokonce článek. Byl to úspěšný podnikatel, ale jako ministr zklamal a selhal. Je ale třeba natvrdo říci, že je to i odpovědnost Andreje Babiše. Že nám Antonína Prachaře do vlády poslal. A teď chce asi vyrobit  z Ministerstva dopravy ministerstvo staveb. Soudě podle jmenování Dana Ťoka ze Skansky, který ji zas podle všeho tak dobře nevedl. Vytáhněte si čísla, kolik měli zisku před 4 lety a kolik ho mají teď. A je to navíc firma, která se nám soudí se státem. Mám velké pochybnosti o tom, že ten manažer je tak kvalitní, jak je deklarováno. Navíc ten rezort je daleko širší než jenom stavby, například evidence řidičů i vozidel, tvorba právních předpisů. Obávám se, že manažer, který umí jenom stavby, tam také selže. Je to špatná volba, nelíbí se mi. A navíc je tu střet zájmů. Hrozí nám nový Viamont? Myslím, že hnutí ANO by se mělo podívat po někom, kdo má širší záběr než jenom stavby.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…