Předsedo Sobotko, odejdi. Tvoje slovo neplatí, lidé ti už nevěří. Šéf vzbouřených straníků nám řekl, jak to chodí v ČSSD

19.10.2016 8:10

ROZHOVOR První místní organizace ČSSD vyzvala v reakci na neuspokojivý volební výsledek předsedu strany Bohuslava Sobotku k rezignaci. Jde o partajní buňku v Týně nad Vltavou. Její předseda David Slepička ParlamentnímListům.cz objasnil, co jemu a jeho spolustraníkům na předsedovi vadí, a naznačil též, jak probíhalo řízení kampaně ke krajským a senátním volbám.

Předsedo Sobotko, odejdi. Tvoje slovo neplatí, lidé ti už nevěří. Šéf vzbouřených straníků nám řekl, jak to chodí v ČSSD
Foto: Foto. Archiv D. Slepičky
Popisek: Radní města Týn nad Vltavou David Slepička (ČSSD)

Vaše místní organizace jako první po prohraných volbách vyzvala předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku k rezignaci. Jak si vysvětlujete, že před vámi tak neučinil třeba někdo z širšího vedení sociální demokracie?

Nevím, zda jsme byli první, ale nemyslím si, že bychom byli jediní. Diskuse uvnitř strany se vede neustále a myslím, že na všech úrovních. Téma „jak dál po prohraných volbách“ sílí s každými dalšími prohranými – ony pod vedením předsedy Sobotky vlastně ani jiné nejsou.

Do jaké míry je možné za tím vidět strach lidí z vedení strany, pokud tam samozřejmě nějací nespokojení jsou? Může platit argument, že se funkcionáři mohou obávat, aby o své funkce nepřišli s odkazem na to, jak to dopadlo po minulých sněmovních volbách?

Nikdo z naší místní organizace není ve vedení strany, takže jaký má vedení strany skutečný názor, víme jen z médií. A s jejich postojem – vlastně se nic neděje – nesouhlasíme. To, že slovo premiéra a předsedy ČSSD neplatí, je pro nás velké zklamání. Stejně jako směr, kterým se pod vedením p. Sobotky ČSSD vydala, jakým způsobem rezignovala na svůj program.

Anketa

Vadí vám, že při sestavování krajských rad obchází ostatní strany vítězné hnutí ANO?

82%
18%
hlasovalo: 5787 lidí

Věříte, že další výzvy k tomu, aby šéf vaší strany odstoupil, budou pokračovat? Případně, máte informace od jiných, třeba sousedních, místních organizací, že by něco takového chystaly nebo to zvažují?

Naši iniciativu jsme s nikým nekoordinovali a není tomu tak ani nyní. Považujeme za podstatné, aby se vedení ČSSD dozvědělo, co si myslí místní organizace, které jsou – nebo bývaly – pevným základem ČSSD. Tím se naše strana například odlišuje od hnutí pana Babiše, je tvořena odspodu. Jsme to my, řadoví členové sociální demokracie, kteří mají nejblíže k našim voličům, ale i běžným občanům. Když nejsou postoje předsedy trvale srozumitelné ani nám samým, jak je máme hájit?

Pokud by Bohuslav Sobotka rezignovat odmítal, ještě před samotným volebním sjezdem může dle stanov odvolat předsedu Ústřední výkonný výbor ČSSD. Snažili byste se v takovém případě iniciovat jednání, které by mohlo v jeho odvolání vyústit?

Pan Sobotka se denně vyslovuje v médiích, že nerezignuje, a sám tak popírá svoje tvrzení před volbami. Čas na to, aby oslovil členskou základnu s konstruktivním plánem jak dál, si zatím nenašel. Pokud vím, dosud se ani nesešlo předsednictvo strany, jak tomu bývalo po volbách v minulosti. Co se bude dít na zasedání Ústředního výkonného výboru, je otázka na jeho členy a právě těm jsme svůj názor měli potřebu sdělit.

Z jakého důvodu jste nepřijali zdůvodnění předsedy Sobotky, že za neúspěch strany v krajských volbách mohou především právě kraje a jejich dosavadní sociálnědemokratické vedení, a nikoli on coby předseda a ostatní centrální vedení?

Nemyslím si, že by pan předseda Sobotka zapomněl na jím zavedenou nemožnost sociálnědemokratických kandidátů vést individuální kampaně, omezené finanční prostředky pro regiony rozdělené v Lidovém domě, centrálně řízenou kampaň a jako již tradičně s jeho portrétem. Za to si myslím, že právě premiér a členové vlády za ČSSD jsou těmi nejvýraznějšími představiteli strany – vždyť kolikrát je ve večerních zprávách alespoň jeden z hejtmanů?

Kdo by podle vás měl vést ČSSD jako lídr a předseda strany ve volbách do Poslanecké sněmovny na podzim příštího roku?

ČSSD má mnoho silných a schopných lidí, kteří mají dostatek životních i politických zkušeností oslovit většinu členské základny. Za podstatné považuji čas, v kterém tu příležitost dostane. Pokud by předseda Sobotka svojí rezignací tuto změnu nyní umožnil, ČSSD se stane silnější – premiér se bude více zabývat vládou, předseda bude mít více času na konsolidaci členské základny a přípravu strany na příští parlamentní volby. Koneckonců nebyli bychom jedinou demokratickou stranou v Evropě, kde předseda a premiér nejsou jednou osobou.  

Bohuslav Sobotka mluvil o tom, že strana musí hledat nový program, být liberálnější, a rovněž se objevují informace, že chce stranu posunout více z leva do středu, zaměřit se na témata typická pro voliče ve větších městech (podle některých hlasů může jít fakticky o agendu Jiřího Dienstbiera). Co na to říkáte?

Že dobrý předseda a skutečný lídr jakékoliv politické strany nevyhlašuje hledání programu, ale má o programu jasnou a konkrétní představu, kterou je kdykoliv připraven představit a následně obhájit před členskou základnou i voliči. A pokud takovýto program má, tak na něj nikdy nerezignuje. Ptejme se, kam se poděli voliči sociální demokracie, a to nejen ve velkých městech, a z jakých důvodů naší straně svoji důvěru již nedají? Proč ani osobnosti na stranické kandidátce do Senátu nejsou pro voliče dostatečnou zárukou, aby jim dali svůj hlas?

Pokud si někdo v ČSSD myslí, že hájení priorit tu členů Strany zelených, tu členů TOP 09, tu Idealistů pana Dienstbiera osloví tradiční voliče sociální demokracie – já si to nemyslím.

Jak na vás zapůsobila slova šéfa sociální demokracie, že straně by žádné voliče nepřineslo, pokud by se pokusila sblížit s prezidentem Zemanem? Sobotka tak reagoval na prohlášení svého prvního místopředsedy Chovance, který k tomu vyzval…

Tak hlavně, že v tom mají dva nejvyšší představitelé ČSSD jasno a přispívají tak k čitelnosti politiky naší strany. Jestli ono by nestačilo chovat se profesionálně v pozicích premiér či ministr vnitra. Miloš Zeman je první prezident zvolen v přímé volbě a jako takový zaslouží respekt všech. ČSSD je demokratická politická strana s vládní odpovědností. Našim voličům a nejednomu z členů je úplně jedno, co dotyční spolu měli či neměli v minulosti, ale co jsou schopni pro tuto zemi udělat. A vůbec se přitom nemusí milovat.  

Kdybyste měl zhodnotit dosavadní působení Bohuslava Sobotky v roli předsedy ČSSD, na jaké příčce by se vedle minulých šéfů sociální demokracie umístil? A koho naopak považujete za dosud nejlepšího předsedu?

ČSSD je strana se 140letou tradicí a mně je o sto méně. Předsedy ČSSD jsem zažil coby její člen dva a věřím, že zažiji i další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…