Ringo Čech: Fero Feniči, ty se budeš pomočovat! Sommerová? Tak může mluvit jen ježibaba. Ať mladí volí až od 21

04.04.2019 11:41

ROZHOVOR „Počůrávající se stařík? To bude za chvíli Fero Fenič,“ reaguje na režisérovy řeči na adresu Čechů hudebník, publicista a malíř František Ringo Čech. A vzkazuje: „Ať si Fenič sbalí kufry a vrátí se na Slovensko.“ V rozhovoru pro Parlamentnílisty.cz promluvil F. R. Čech také k vyjádřením dalších umělců a padlo i slovo „ježibaba“. Zmínil se i o svém zklamání z politiky, o předrevolučním „modrání“ komunistů a vrátil se i k bombardování bývalé Jugoslávie, kterou označil za kaňku na práci Albrightové. Prozradil také, co vyčítá Václavu Havlovi. Nakonec nevynechal ani senátora Lásku.

Ringo Čech: Fero Feniči, ty se budeš pomočovat! Sommerová? Tak může mluvit jen ježibaba. Ať mladí volí až od 21
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

V nedávném rozhovoru pro TN.cz jste uvedl, že vás politika už nezajímá a že se věnujete práci a rodině. Připustil jste ale, že kdyby vás Miloš Zeman požádal, do politiky byste opět šel. Mluvili jste o něčem takovém při vašem posledním setkání? Je něco takového „na pořadu dne“?

Ne , o ničem takovém jsme nemluvili. Já jsem jen uvedl, že kdyby šlo opravdu o něco důležitého, kde by bylo třeba mojí pomoci, tak bych to zvážil.

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí

Z toho, jak o politice mluvíte, cítím poměrně velké zklamání. Je to tak? Co vás zklamalo nejvíc?

Politika zklamala všechny slušné lidi, kteří do ní vstoupili. Téměř každý odchází z politiky zklamaný, se ztrátou iluzí. Od začátku, co se k tomu vyjadřuji, říkám, že mě zklamala velká lidská nekvalita. Prostě nesnášenlivost, zloba, zlá vůle, korupce. Jak říkám – my jsme se pánubohu nepovedli.

V tomto roce si připomínáme 30 let od sametové revoluce. Co se nám podle vás během těch porevolučních let povedlo a co naopak? Na co můžeme být pyšní, a zda je něco, za co bychom se měli naopak stydět?

To je strašně těžké hodnotit. Prožíváme svobodu a volnost pohybu, to jsme předtím neměli. To je myslím jediný zisk, samozřejmě ale značný. Stydět bychom se měli za všechny levárny, co jsme udělali, za všechny podrazy, ke kterým došlo. To se nedá ani jmenovat, to bych mohl napsat knížku.

Právě toto výročí nutí řadu lidí bilancovat a hodnotit nejen onen rok 1989, ale i porevoluční dobu a samozřejmě současnost. Velkou diskusi vyvolala například slova režiséra Fera Feniče. „Bojím se o Česko. Čechy jsem si idealizoval. Z pohledu toho východoslovenského Slováka byla pro mě Praha symbolem kultury. Domníval jsem se, že český národ je vzdělanější než slovenský. Pohled na český národ mi změnili sami Češi, když vidím, jak se vyvíjejí. Neváží si svobody, chybí respekt k lidskému životu…“ uvedl Fero Fenič. „Vzdělaný národ si nezvolí počůrávajícího se staříka,“ vyjádřil se také jasně s tím, že se rozmýšlí, zda v této zemi chce zůstat. Co byste Feničovi vzkázal?

Já jsem se s Feničem setkal jednou v jedné televizní diskusi a překvapilo mě, jak byl kultivovaný a vlídný. Myslel jsem si, že to bude politická hádka, a byl to velmi pěkný duel v rámci fair play. Ale zřejmě ho napadl nějaký bacil, když takto kritizuje Čechy. A koho myslel tím počůrávajícím se staříkem? Neznám takového. To bude brzy Fero Fenič, pár let, bude se pomočovat a neudrží svěrač! V podstatě je to drzost, to, co uvádí. Ať si sbalí kufry a vrátí se na Slovensko.

Fenič také promluvil o tom, že lidé, kteří podepsali před lety petici za přejmenování Ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla, čelí prý v dnešní době takovým útokům, že svůj podpis chtějí zakrýt. Na druhou stranu zase ale někteří lidé, kteří volili Miloše Zemana, vyprávějí o tom, že se v některých kruzích bojí svoji volbu vůbec jen přiznat. O čem tato atmosféra ve společnosti vypovídá?

No myslím, že je to opravdu hrůza. Já jsem přivítal název Letiště Václava Havla. Fenič ale moc spěchal. To bylo tak rychle, že jsem si říkal, jestli neleze někomu do řiti. Ale v podstatě jsem se k němu připojil. Pochybuji, že čelí nějakým útokům. Když, tak za něco úplně jiného. On ví zřejmě za co. Protože sluníčkáři a vítači mají takovou podporu médií a oficiálních kruhů, že si myslím, že nemusí nic zakrývat. Zatím ne... Navíc není nic špatného na pojmenování letiště po jednom z nejzasloužilejších Čechů vůbec, což Havel byl.

No a voliči Miloše Zemana mlčí, protože ti jsou napadaní opravdu surově a tvrdě na každém kroku. Čili, oni to často ani neřeknou, že ho volili. To je pro dnešní dobu příznačné. Neřeknou nic, nebo řeknou opak a pak do urny hodí to, co opravdu chtějí. To je ale výhoda demokracie.

Když jsme u výroků některých umělců, své si řekla i dokumentaristka a režisérka Olga Sommerová. Demokracie podle ní chátrá, ohrožují ji vůdcovské typy. Vůbec nejhorší je podle ní Andrej Babiš. „Těch jeho zlých činů už je tolik…“ Jistá verze útlaku podle ní začala právě v roce 2013, kdy se dostal k moci. Je možné dát režisérce v něčem z tohoto tvrzení za pravdu?

Vzkázal bych paní režisérce – ševče, drž se svého kopyta. Demokracie samozřejmě nechátrá, demokracie je slabá. Já jsem vždycky říkal, že demokracie by měla jaksi přitvrdit a bránit ty demokratické principy. To se ale nedělá. Demokracie podléhá demagogům. Ale vůdcovské typy potřebuje každý režim. Vždyť nakonec Periklés byl také vůdcovský typ, a jakou službu prokázal Řekům. Myslím, že v tomhle nemá paní režisérka pravdu. Vždycky se prostě někdo vyhoupne do čela tlupy. Já myslím, že ona si zasedla na Andreje Babiše... třeba jí nepochválil nohy, nebo jí přehlédl v davu... Tohle ženské berou velmi vážně! Ale co k tomu jiného dodat? Ať za Babišem zajede a všechno mu to řekne.

Režisérka Sommerová neopomněla v Prostoru X ani prezidenta Zemana. Doufá prý, že neodslouží další čtyři roky. „Tak je to nemocný muž, třeba už tu funkci nebude moct dlouho vykonávat,“ uvedla mimo jiné. Volby jsou podle ní nebezpečný nástroj, protože volí i nevzdělaní lidé, kteří se nezajímají o politiku a skočí na populistické nabídky. Tohle nebezpečí vidí po celé Evropě i v Americe. Co říkáte na její slova, ať o prezidentovi, nebo i o voličích?

O prezidentovi, to se nedá komentovat. Je to ubohost, co režisérka říká. Jestliže někomu vyčítá, že je nemocný a starý a těší se, až umře, to přece může jedině ježibaba. To normální ženská nemůže. Ale má pravdu, že volby jsou nebezpečný nástroj, protože volí opravdu i nevzdělaní. Ale to volili vždycky a všude, na celém světě. Skáčou na populistické nabídky, to všechno je normální. Proto já říkám od začátku, co jsem vstoupil do politiky – volit od 21 let, kdy už to mají lidi v hlavě srovnané. I když, někteří si to nesrovnají až do smrtí. Tím nemyslím paní režisérku Sommerovou, v žádném případě! Ale prostě ta věková hranice je příliš nízká. Já bych se dokonce přimlouval, aby volili jen lidé, kteří pracují a odevzdávají daňové přiznání.

Ohledně roku 1989 i toho, co následovalo poté, mluvil před časem v rozhovoru pro XTV i Michal Kocáb. Probíralo se například i to, jak je možné že 300 komunistických poslanců zvedlo ruku pro Václava Havla a kooptovalo nové poslance do Národního shromáždění. Jak vy to s odstupem doby vidíte? A mají pravdu ti, kteří mluví o tom, že se komunisté měli hned po revoluci zakázat?

Musím poznamenat, že za mého života komunisté už modrali. Já jsem nezažil ty hrdelní procesy, to jsem byl velmi malý. Ale pak pomalinku začali modrat. Modrala i StB. Těch 300 komunistických poslanců, to vlastně už nebyli elitní komunističtí poslanci. Myslím, že už i hodně z nich mělo dost toho, co se dělo. A určitě si mysleli, že zůstanou v politice. Všechno nasvědčovalo tomu, že přežijí. A také přežili. Ale myslím, že dnes jsou to komunisté už jen podle jména. Pořád říkám, že když se nezakázali, tak se musí respektovat. A od komunistů nám nehrozí žádné nebezpečí, pokud k velikému tomu tam nepřichýlí se „Dubisku“, jak je psáno. No a Dubisko má své starosti a má jich dost. Útočí na něj ze všech stran, tak já myslím, že tady nebezpečí nehrozí.

V těchto dnech si také připomínáme 20 let od vstupu České republiky do NATO. Jak členství v této alianci s odstupem dekád hodnotit? Je pro nás přínosem? Třeba i v souvislosti s tolik diskutovaným působením našich vojáků v Afghánistánu?

Já se musím přiznat, že jsem byl jeden z těch, kteří zvedli ruku pro vstup do NATO. I když o něm nemám úplně nejlepší představu, například proto, že vůbec nezvládli konflikt mezi kyperskými Turky a Řeky. To bylo totální selhání. A podle této zkušenosti se bojím, že podobně by to mohlo vypadat, když budou řešit i něco jiného. No a vojáci v Afghánistánu? Když jsme jednou v NATO, tak musíme plnit závazky, které jsme k tomu na sebe vzali. Myslím si, že ti vojáci tam jdou dobrovolně a jsou poměrně slušně placení. Že jsou to hrdinové, o tom není pochyb. 

V této souvislosti také mnozí lidé nejen na sociálních sítích znovu mluví o bombardování tehdejší Jugoslávie v roce 1999. Prezident Zeman se vyjádřil v tom smyslu, že s odstupem doby považuje naše tehdejší schválení aliančního bombardování za chybu… Jak to vidíte vy?

To je nejstrašnější věc, jaká se stala. Je to jediná věc, kterou mám Havlovi za zlé... Mimo to, že odmítl majetek a pak ho posléze přijal. Ale to chápu, to bych já udělal také. Ale že se nepostavil proti tomu, aby Američané bombardovali Evropu, bombardovali Bělehrad, to se vymyká... Tady je vidět, jakýma očima nás Američani vidí. A s Havlem mi to nejde vůbec dohromady. Dokonce, jestli je pravda, že to označil za humanitární bombardování? To je jako humanitární vraždička. To je hnus. Stydím se za to, je mi to hanba a nevím, co bych k tomu dodal.

U příležitosti výročí vstupu ČR do NATO navštívila Prahu Madeleine Albrightová. Mnozí o ní mluví v superlativech, na její adresu jsou ale také slyšet řeči o „krvavé řeznici“, právě v souvislosti s tehdejším bombardováním Jugoslávie. Jaký je váš pohled na tuto známou českou rodačku, a jak s odstupem doby vnímáte její „úlohu“ v tom, co se v Jugoslávii odehrálo?

Já jsem o ní slyšel všechno možné, dobré i špatné. Nikdy mě nezajímala, abych se na ni někdy ptal. Možná byla na místě, které přesahovalo její možnosti, ale to se neodvážím hodnotit. Podepsala se ale velmi negativně, právě na tomto případě. To je prostě kaňka na její práci. Kdo se o to zajímá, ví o tom víc. No, Madeleine Albrightová, vlastně je to moje vrstevnice... Radost mi neudělala. Ani jednou.

Mimochodem, Albrightová také při své návštěvě v Praze varovala před vlivem ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten se prý pokouší podlomit demokracii v Evropě a zároveň rozdělit Alianci. Jde o trefný postřeh? A co říkáte na reakci prezidenta Zemana, který pronesl: „Ten, kdo má strach z provokací, tím prozrazuje jen svoji vlastní slabost. Hrdá a sebevědomá země se má ve spolupráci se svými spojenci možnost sama ubránit a nemá se bát.“

To, co řekl Miloš, je samozřejmě pravda. To strašení Ruskem a Putinem, to je módní a svým způsobem je to i jaksi odůvodněno, stejně jako je odůvodněná obava Rusů ze západní Evropy. Rusové mají to, čemu se říká historická zkušenost, odjakživa. Každý, kdo měl velmocenské choutky, tak si brousil zuby na Rusy. Ať to byli Švédové, Němci, kdokoliv... Proto mají například jiný rozchod kolejí, proto se chovají tak, jak se chovají. Myslím, že Rusové se cítí právem ohroženi. My taky děláme všechno pro to, aby se tak cítili. Ten kruh NATO se kolem nich stahuje. Ale do tuhého podle mne nejde. Takhle to vyhovuje. Politici mají na co útočit, koho obviňovat, před kým se bránit. Protože, co by jinak dělali? Museli by jít pracovat, nedej bože... Čili vytvářejí si protivníka a ten protivník je třeba zaměstná.

Když se vrátíme k panu prezidentovi, senátor Václav Láska na něj chystá žalobu. Představil 57 bodů, na základě kterých by měl být prezident Miloš Zeman odvolán. Je mezi nimi údajně mnoho případů porušení Ústavy. Nechybí například nepozvání tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga k příležitosti vyvěšení vlajky EU nad Pražským hradem v roce 2013. Václav Láska se domnívá, že prezident Zeman ve své roli kontinuálně selhává. Vy jste se k tomu pro ParlamentníListy.cz vyjadřoval už v rámci ankety, kde jste mimo jiné řekl, že Láska si získá lásku všech antizemanovců. Chcete k tomu ještě něco dodat?

Já pana senátora Lásku neznám. Ale dal si tedy opravdu velkou práci s těmi 57 body. Nečetl jsem je a číst je nebudu. Ale líbí se mi, že dělá čest svému jménu. Naplňuje dokonale v českém ovzduší jméno Láska.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

14:07 „Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

Přijmout euro, abychom se dostali do první ligy v EU? Předseda SPD Tomio Okamura nechápe slova prezi…