Sami si nakradli, soudí je, a budou vykládat, že chce Babiš hledat výhody? Za odborníky je něco vidět, jiní jen třískají hubou, vzkazuje bývalá starostka z drsného Bruntálska

03.11.2017 14:41

ROZHOVOR „Nemám problém s vládou, ve které budou opravdoví odborníci, myslím tím lidi, za kterými je už něco vidět, a ne lidi, kteří jen třískají hubou. Občané rozdali hlasy a politici by měli být uvážliví a jednat tak, aby to bylo dobré pro naši republiku,“ konstatuje někdejší starostka Alena Krušinová z Krnova na Bruntálsku k povolebním jednáním o sestavení nového vládního kabinetu. K šancím jednotlivých prezidentských kandidátů pak ještě dodává: „Když jsem si četla nejnovější průzkumy na internetu, tak má Miloš Zeman značný náskok před panem Drahošem a Michal Horáček je někde úplně vzadu, ale všimněte si, jak v médiích brojí proti současnému prezidentovi.“

Sami si nakradli, soudí je, a budou vykládat, že chce Babiš hledat výhody? Za odborníky je něco vidět, jiní jen třískají hubou, vzkazuje bývalá starostka z drsného Bruntálska
Foto: archiv AK
Popisek: Bývalá starostka Krnova Alena Krušinová (ČSSD)

Anketa

Jak dlouho byste Andreji Babišovi dovolili vládnout bez důvěry sněmovny?

hlasovalo: 13063 lidí

V současné době sestavuje vládu Andrej Babiš a dopadne to bůhvíjak. ODS ho tvrdě odmítla, podobně se zachovali i Piráti, KDU-ČSL spíše nechce, ČSSD se bojí, TOP 09 a STAN zásadně s Babišem nechtějí... Do vlády se naopak těší Tomio Okamura, komunisté mu zřejmě slíbili tichou podporu v opozici, protože si nepřejí opakované volby. Nyní Babiš mluví o menšinové vládě doplněné o experty. Pozorovatelé hádají, že by ho Zeman mohl nechat vládnout i bez důvěry parlamentu. Jaké řešení byste upřednostňovala Vy sama?

Nemám problém s vládou, ve které budou opravdoví odborníci, myslím tím lidi, za kterými je už něco vidět a ne lidi, kteří jen třískají hubou. Občané rozdali hlasy a politici by měli být uvážliví a jednat tak, aby to bylo dobré pro naši republiku. Vykřikovat hned druhý den po volbách, že jdeme jedině do opozice, se mi nezdá zrovna šťastné. A to, co nyní vypustil z úst Miroslav Kalousek, myslím tím to nabádání k obstrukci při volbě vedení sněmovny, je už opravdu silná káva.

Vraťme se nyní v krátkosti k výsledku sněmovních voleb. Co Vás na něm nejvíce překvapilo, co vítáte, a naopak co Vás zásadně zklamalo? Ztotožňujete se s volbou národa, který většinu vysokých karet rozdal Andreji Babišovi? Jak hodnotíte například úspěch hnutí STAN ve volbách, sama jste pracovala dlouhých osm let ve vedení města...

Nejvíce mne překvapilo, jak dopadla ČSSD. Že nevyhraje volby jsem čekala, ale tak šílený propad určitě ne. Že se hnutí STAN dostalo do sněmovny mě mile překvapilo, ale že se přitom z našeho Moravskoslezského kraje nedostal žádný kandidát mne mrzí, protože program byl podle mne velmi dobrý. A celkový výsledek? Voliči rozhodli a je třeba to respektovat.

Zaznívají názory, že Andrej Babiš se bude chtít vypořádat s neochotou politických stran jít s ním do vlády útokem na pozice lidí z ODS, KDU-ČSL nebo ČSSD v klíčových úřadech a firmách. Menšinový kabinet by se totiž mohl de facto ihned pustit do rozsáhlých změn, Jak je zmiňováno, nejdůležitějším subjektem v tomto ohledu je zcela jistě energetický obr ČEZ. V něm měla dosud rozhodující slovo sociální demokracie. Může mít tato úvaha reálný základ nebo jde jen o málo pravděpodobný odhad?

Zaráží mne, jak nyní samí odborníci, myslím tím politology, kteří jsou stejně jen teoretiky, dnes již ví, jak bude Andrej Babiš postupovat, a jak bude škodit naší zemi. A „vůbec nejlepší“ jsou názory rádoby odborníků, kterým je okolo 22 let!

Ten dědek je zase zpět, napsal Tomáš Cikrt o Miloši Zemanovi. A další odpůrci prezidenta začínají pochybovat, že Jiří Drahoš je schopen Zemana porazit. Sociolog Jan Hartl upozorňuje, že nyní Miloš Zeman bude moci hrát roli moudrého vladaře, který vyvádí zemi z krize během sestavování vlády. Vyhraje Zeman prezidentské volby podle Vás? A kterému z kandidátů o křeslo na Hradě nejvíce fandíte Vy sama?

Všimněte si, jak v médiích brojí proti současnému prezidentovi. Když jsem si četla nejnovější průzkumy na internetu, tak má Miloš Zeman značný náskok před panem Drahošem a Michal Horáček je někde úplně vzadu. Já sama jsem volič Miloše Zemana a podepsala jsem petici pro jeho podporu na kandidaturu na prezidenta. Je to nesmírně chytrý chlap s fenomenální pamětí. Jediné jeho mínus je jeho věk a možná podlomené zdraví.

Andrej Babiš ve své knize vizí toho napsal spoustu. Chce zlepšit infrastrukturu, zavádět výrobu s přidanou hodnotou, optimalizovat státní finance, podpořit učňovské a technické školství, bojovat s korupcí, podporovat malé firmy... Věříte mu podobné úmysly anebo bude za jeho „vlády“ především profitovat firma Agrofert?

Knihu Andreje Babiše jsem nečetla, ale plánů v knihách jsem dříve četla spoustu a většinou sliby tak nějak zlehka vyšuměly. Že pan Babiš umí, je zřejmé z toho, že vybudoval své impérium. Za jakých to bylo podmínek, myslím tím těch pravdivých, se stejně asi nedozvíme. Kalkulovat s tím, že bude hledat výhody pro svou firmu je pro mne úsměvné, když o tom hovoří zástupci těch politických stran, kde členové si nakradli a dnes jsou stíhání policií nebo již potrestáni.

U některých politiků se objevují návrhy na zavedení obecného referenda; častokrát s úmyslem dosáhnout vypsání referenda o setrvání v EU. Je možné, že Tomio Okamura k tomu nakonec dotlačí Andreje Babiše? Již teď proevropští aktivisté bijí na poplach, že je to začátek konce našeho členství v EU. A jak byste Vy sama hlasovala v případném referendu o našem setrvání v EU?

Jsem pro zákon o referendu, a taky souhlasím s prezidentem, že musí být v Ústavě pojistka, aby se nevyhlašovalo na každou hloupost. A jak bych hlasovala – asi bych byla pro setrvání v EU.

Šéf hnutí Andrej Babiš i jeho „práva ruka“ Jaroslav Faltýnek nabyli opět poslaneckou imunitu za situace, kdy jsou trestně stíháni kvůli kauze Čapí hnízdo. Nové složení Sněmovny tak bude muset opět hlasovat o zbavení imunity v případě, jestli o to policie znovu požádá, což se může, ale i nemusí stát. Myslíte si, že orgány činné v trestním řízení zopakují svoji žádost, anebo že se zaleknou nového vítěze voleb a zřejmě i příštího premiéra?

Podle mne je Andrej Babiš tvrdý „obchodník“, který ví, co chce a jde tvrdě za svým i za cenu, že kolem to někteří odnesou. Kolik lidí dopadlo špatně, že naletěli svým kamarádům, kteří je okradli nebo svou rodinu ožebračili hazardem? Darebáci byli a budou v každé době, ale apriori říkat, že je pan Babiš lump, to bych osobně neřekla. A jestli byl agent STB? Kolik jich bylo a jejich záznamy se ztratily nebo se o nich nemluví. A kolik jich bylo křivě nařčeno a soudy je očistily. Pokud mají orgány v trestním řízení jasné důkazy, ať požádají znovu, ale ať ten celý proces netrvá jako ta sranda s paní Nečasovou-Nagyovou...

Blíží se nám výročí sametové revoluce, pojďme se tedy nad polistopadovým vývojem trochu zamyslet. Určitá část české společnosti stále poměřuje dnešní život s tím, jak se jí žilo před listopadem 89. Zejména lidé nad 50 let upozorňují na jevy jako korupce, nemožnost vymoci právo či bezpečnost. Dle sociologů na ně spíše dolehly jevy jako nejistota v zaměstnání zejména kolem ekonomické krize, zadluženost, nízké mzdy či výdaje spojené s výchovou dětí. Co je příčinou toho, že mnozí lidé mimo Prahu nepovažují tento režim za svůj a ohlížejí se spíše do minulosti?

Moji rodiče vždy vzpomínali, jak se žilo před válkou, a jaké byly tehdy ceny. My jsme se vždy smáli. Dnes vzpomínáme, že před 89 rokem stál rohlík 0,30 a mlíko 1,90 korun a moje děti se mi smějí, ať toho už necháme. Když dnes žijete ve městě, kde máte zajištěny veškeré služby, můžete si vybrat, kde nakoupit, a máte i práci, solidní plat a děti, které se slušně učí a neberou drogy, tak nebrblete a jste spokojeni.

Navíc, když jste ještě k tomu zdraví. Pokud bydlíte v oblasti, kde jezdí spoje dvakrát za den, když tam neexistuje prodejna, vy nemůžete sehnat práci a někdo z vašich blízkých je na tom zdravotně tak, že doplácí přes tisíc korun za léky měsíčně nebo, že vaše dítě ne vlastním přičiněním se dostalo do dluhové pasti, tak zavzpomínáte na časy, kdy se takové věci stát nemohly.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …