Šéfka iniciativy Loterie bez hazardu: Sobotka se asi zbláznil. Největší populista na úrovni mateřské školky

09.11.2015 21:51

ROZHOVOR Vedoucí iniciativy Loterie bez hazardu Jarmila Novotná je šokována premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Ten zaštiťuje vládní akční plán proti hazardu. Podle premiéra se má hraní lidem co nejvíce znechutit. Herny by tedy měly být bez židlí, alkoholu, cigaret či hudby. To je groteska k neuvěření, řekla ParlamentnímListům.cz Novotná.

Šéfka iniciativy Loterie bez hazardu: Sobotka se asi zbláznil. Největší populista na úrovni mateřské školky
Foto: archiv red
Popisek: Z demonstrace iniciativy Loterie bez hazardu na pražském Klárově

Kam byste zařadila postoj premiéra Bohuslava Sobotky, který chce podle uvažovaného akčního vládního návrhu boje proti hazardu vzít milovníkům heren třeba židle či reprodukovanou hudbu, aby se jim hraní „co nejvíce otrávilo“? Nevrací se premiér takovým pedagogickým postupem do mateřské školy?

V tomto případě již nejde ani tak o mateřskou školu, jako o polepšovnu či nápravně-výchovný ústav. Nedovedu si představit podnik, který by se ze zákona snažil odrazovat své hosty od návštěvy. Nechci ani uvažovat o akceptovatelnosti zákona, který by zakazoval hostům možnost se posadit. Navštěvují nás i starší lidé s fyzickým handicapem - například vozíčkáři. Měli bychom snad vozíčkářům jejich zdravotní pomůcku hned ve dveřích zabavit? Pak bychom tedy mohli zavést třeba i fyzické tresty - o povinných přestávkách by hráči mohli třeba klečet na hrachu. I jiná omezení zaveďme. Namísto reprodukované hudby bych jim zpívala já - zaručeně by všichni utekli! Obsluha by také měla mít pod pokutou zákaz se na hosty usmívat, ale každých pět minut by byla povinna hráče upozornit na čas a při té příležitosti jim vulgárně vynadat s tím, že v podniku dozajista ještě straší. Zajímalo by mne, jak pan premiér zajistí, aby hráč, který bude hrát z domova prostřednictvím internetu, stál v pozoru, nezapálil si, nepustil si hudbu a nenalil si sklenku. Počítá pan premiér snad s povinnými kamerovými systémy i v domácnostech?

Premiér chce rovněž zvyšovat ceny u hry s ohledem na výši výhry. Co tomu říkáte jako dlouholetá pracovnice v herním průmyslu?

Toto považuji za nejstupidnější myšlenku: zvýšení ceny za hru v poměru k možnosti výhry. Bylo by vhodné, aby v tomto směru pan Sobotka měřil všem typům loterií stejným metrem. Ceny za tiket na některé číselné loterie, které slibují miliardové výhry (s matematickou pravděpodobností jedna ku několika stům milionů), by se tak vyšplhaly do deseti až statisíců. Zajímavé je, že panu premiérovi nevadí, že současný zákon nezakazuje, aby kačky běhaly pro "štěstí" a miliardáři se ráchali ve vodopádech v reklamních pauzách i během TV pořadů pro děti, zatímco herny v mnoha městech díky obecně závazným vyhláškám nemohou mít reklamu ani na výlohách provozovny. Pak by bylo možná nejlepe, aby herny a kasína dostaly zákaz vyplácet výhry v hotovosti. Nahradily by je hodnotné věcné ceny. Třeba: Prohlídka léčeben pro drogově závislé, anebo kniha Martina Svobody, kterou si vzal za svou profesionální aktivista proti čemukoliv pan Hollan. 

Pokládáte akční plán vlády proti hazardu za důstojný kabinetu? Máme tomu rozumět tak, že v hernách utrácejí své peníze výhradně nesvéprávní občané?

Toto je v podstatě novum. Doposud se šikana a dehonestace týkala pouze provozovatelů hracích automatů a jejich zaměstnanců, který nepovažuji za nic jiného než za hon na čarodějnice. Už proto, že si nedovedu představit snáze kontrolovatelné podnikatelské aktivity než jsou loterie. Nemůžu se ubránit dojmu, že tady už nejde o regulaci, ale přímo o šikanu. Kam až chtějí populisté zajít, aby se jim povedlo úspěšně zlikvidovat celý jeden druh legálního podnikání? Nevím jen, zda jsou tyto nápady pouze známkou hlouposti nebo jde o zlomyslnost, kterou panu premiérovi našeptal některý „inteligentní poradce“ z řad aktivistů. Sama si myslím, že to je cílená snaha nahnat hráče na internet, a to výhradně ve prospěch zahraničních firem. O nic jiného nejde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…