Senátní kandidát ANO: Přínos senátorky Vrecionové pro občany? Žádný nevidím

28.09.2016 12:51

ParlamentníListy.cz přinášejí před volbami rozhovory s jednotlivými lídry. Dnes jsme si o volebním programu a prioritách povídali s kandidátem hnutí ANO za volební obvod Mělník Igorem Karenem. „Udělám vše pro to, aby české zdravotnictví fungovalo lépe a daleko více ve prospěch pacientů.“ Kde ale vidí dosavadní přínosy působení hnutí v politice?

Senátní kandidát ANO: Přínos senátorky Vrecionové pro občany? Žádný nevidím
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Senátní kandidát ANO v obvodě Mělník Igor Karen

Na volebních billboardech slibujete mimo jiné zdravé Česko. Na co podle vás nejvíce trpí a jaký lék byste na jeho uzdravení naordinoval?

V tomto ohledu, ne jako lékař, ale spíše jako občan upozorňuji na to, že Česko je z minulosti nemocné kvůli nezodpovědnému chování předchozích vlád, korupci, rozkrádání a klientelismu.

I slogan „Chceme lepší Česko“ je dosti obecný. Co si pod tím představit?

Chceme zemi zodpovědných, sebevědomých spoluobčanů, kteří když pracují, mají být za svou poctivou práci náležitě ohodnoceni. Pro živnostníky a podnikatele nízké daně a málo překážek pro jejich podnikání. V případě, že již nepracují nebo už pracovat nemohou, jsou nemocní nebo staří, pak se stát o ně má adekvátně postarat. Chceme silnice postavené za obvyklou cenu, chceme špičkové přístroje v nemocnicích, z jejichž nákupu někdo neukradl provizi, a tak nenavýšil jejich cenu, chceme úředníky poctivé a vstřícné lidem. Chceme Česko, kde politici plní své sliby a svou funkci berou jako veřejnou službu, nikoliv, jak tomu tak často bylo v minulosti, jako výtah k moci a výhodám. Chceme poctivou zemi, kde se nekrade a neuplácí.

V čem konkrétně vidíte pozitivní změnu v politice s nástupem hnutí ANO? Máte pocit, že je líp?

Každý, kdo není slepý, musí vidět, že je líp. Že dlouhá léta do očí bijící zlodějny začaly být trestány a přestaly se vyplácet. Každý musí vidět, že s nástupem hnutí ANO na politickou scénu došlo k významnému útlumu mafiánských struktur spojených s politiky a že veřejné finance jsou mnohem poctivěji a zodpovědněji využívány.

Jaké jsou vaše osobní cíle? Čeho budete chtít v senátu dosáhnout, tak abyste své působení v politice považoval za úspěšné?

Celý svůj profesní život působím ve zdravotnictví. Udělám vše pro to, aby české zdravotnictví fungovalo lépe a daleko více ve prospěch pacientů. Jedním z mých hlavních cílů je, aby pacienti dostali kvalitní léčbu bez toho, aby museli tolik jako dnes čekat u svých lékařů a na zdravotní výkony, které potřebují. Dosáhnout toho lze především zkvalitněním péče lékařů v první linii a posílením jejich kompetencí. Velký důraz chci také klást na prevenci civilizačních onemocnění, jako jsou například cukrovka nebo vysoký krevní tlak.

Stávka praktických lékařů byla odvolána, ale není to poprvé, co si berou lékaři pacienty jako své rukojmí. Máte jako jejich kolega pro jednání pochopení? Souhlasíte s jejich požadavky?

S naprostou většinou argumentů mých kolegů, praktických lékařů, samozřejmě souhlasím a sám celá léta bojuji za stejnou věc. Přesto, byl jsem připraven, aby, pokud by stávka nastala, byly mé ordinace akutním pacientům dostupné. Jsem přesvědčen, že postoje lékařů v podobných situacích mají být prezentovány spíše symbolicky a nikdy nesmějí ohrozit pacienty. Jako obyčejný „vesnický doktor“ ze staré školy jsem výkon lékaře vždy chápal jako poslání a službu svým pacientům a z toho se odvíjejí i mé postoje.

A jaké systémové změny ve zdravotnictví jsou z vašeho pohledu nezbytné?

To je velmi obecná otázka a odpověď na ni by stačila na knihu. Systémové změny jsou třeba na všech úrovních, ve velkých zdravotnických zařízeních nemocničního typu je třeba hledat úspory, například transparentními centrálními nákupy a aukcemi, ale i efektivním ekonomickým a personálním managementem při poskytování zdravotních služeb. V ambulantním sektoru vidím rezervy v již zmíněných nedostatečných kompetencích lékařů v primární péči, které nesou nejen navýšení nákladů v segmentu ambulantních specialistů, ale i zhoršení kvality a dostupnosti péče pro pacienty. A konečně je třeba také hledat úspory na straně samotných pacientů, zejména v jejich motivaci v oblasti prevence a zdravého životního stylu.

S jakými regionálními tématy chcete oslovit voliče na Mělnicku?

Rád bych připomněl, že senátor, podle svých pravomocí daných ústavou a platnými zákony, nemá žádnou možnost ovlivňovat regionální politiku či rozhodovat o dění v regionech. Pokládám za velkou lest na voličích, když řada senátních kandidátů, nebo dokonce i zvolených senátorů, tvrdí opak a staví svoji kampaň na virtuálních slibech týkajících se regionální politiky. Mohu tedy pouze slíbit, že se nepřímo zasadím o obnovení dětského oddělení v mělnické nemocnici a svým přínosem do legislativního procesu v oblasti sociální a zdravotní napomohu pacientům a seniorům ve svém volebním obvodě (ale logicky i mimo něj) ke zlepšení zdravotních a sociálních služeb.

Na Mělnicku se uchází o přízeň voličů celkem deset kandidátů, což je vysoký počet. Proč by měli dát občané přednost právě vám?

V minulosti jsem se nikdy politicky neangažoval, ale politiku už jen z důvodu mé profese, která je na politických rozhodnutích poměrně závislá, o ni zajímal. Přesto, říkám vám to opravdu upřímně, jsem se o tom, kdo je naše senátorka (Veronika Vrecionová, ODS, pozn. red.), dozvěděl až teď ve volební kampani. Do té doby jsem o ní neslyšel, neznám její názory a postoje a nedomnívám se, že bych v tom byl nějakou výjimkou. Vlastně ani nevím, jestli někdy v senátu vystoupila a už vůbec nemám pocit, že by občané měli z její dosavadní politické práce nějaký prospěch. A právě v tom se budu odlišovat nejen od ní, ale i od řady jiných politiků. Jsem zvyklý pracovat od rána do noci ve prospěch lidí. A lidé výsledky mé práce jasně uvidí pořád, nejen až se budou blížit další volby. Má činnost v pozici senátora jim bude ku prospěchu.

Důvěra v senát je u nás tradičně nízká. Jak byste se vy osobně chtěl zasadit o její zvýšení?

Možná bych mohl zopakovat odpověď na předešlou otázku. Když je senátor neviditelný a nečinný, nikdo ho prostě nechce. To je normální. Proto snad jen doplním: každá práce se dá dělat dobře, špatně nebo tak nějak přežívat. Já patřím k těm, kteří svoji práci dělají, chtějí dělat a budou dělat dobře. Nic jiného nepadá v úvahu. To platí v medicíně, kde jde o lidské zdraví a život, a pro mne to platí teď i v politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …