Senátor Canov: Před rokem 1989 jsme žili v ZOO, nyní jsme ve volné přírodě

04.11.2019 16:20

Jak se žilo za socialismu z pohledu dospívajícího dítěte? Přinesla sametová revoluce jen pozitiva? Proč za největší osobnosti polistopadové éry považuje Havla s Klausem? A z jakého důvodu je kritický k současnému premiérovi? Nejen o tom jsme si povídali s dlouholetým starostou Chrastavy a senátorem Michaelem Canovem (SLK). Prozradil nám i své záměry do budoucna a řeč přišla i na maturitu z matematiky.

Senátor Canov: Před rokem 1989 jsme žili v ZOO, nyní jsme ve volné přírodě
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

Již neuvěřitelných 17 let působíte jako starosta Chrastavy. Co vám práce dává, ale i bere?

Naplňuje mě, je to často i adrenalin. Připravila mě o možnost na plný úvazek učit. Ten každodenní kontakt se studenty mně chybí.

Jaké novinky v Chrastavě v roce 2020 plánujete?

Zrovna v roce 2020 velké investiční akce nechystáme. Tak se pochlubím akcemi, které jsme právě dokončili: totální rekonstrukce školy po 120 letech a dvě nádherná nová hřiště. V roce 2021 se chystáme na další školu.

Vaše funkční období v Senátu je nyní v poločase. Co se vám za tu dobu podařilo a na čem aktuálně pracujete?

Po vzoru Rakouska, odstranění jakýchkoli pokut veřejných institucí včetně škol apod. za porušení GDPR. Přestože zpočátku neměl tento můj návrh potřebnou podporu, podařil se mně prosadit nejen v Senátu, ale i přes původní zamítavý postoj ministra vnitra se mně podařilo jeho názor změnit a tento návrh zákona prosadit i ve Sněmovně.

Jako vyslanci Libereckého kraje se mně podařilo v Senátu prosadit návrh Libereckého kraje na navýšení RUD pro obce.

Podílel jsem se samozřejmě i na řadě dalších záležitostí, které prošly Senátem, bohužel nemalá jejich část byla následně smetena ze stolu Poslaneckou sněmovnou.

V současnosti jsem jedním z předkladatelů návrhu novely Listiny základních práv a svobod zaručujících právo bránit život svůj nebo i život jiného člověka i se zbraní.     

Máte zkušenosti i jako učitel matematiky. Jaký je váš pohled na státní maturitu z tohoto předmětu?

Matematika je obsažena prakticky všude a každého po celý život provází, ať se mu to líbí, či nikoli. Je to opravdu královna všech věd a na celém světě. Pro výše uvedené považuji spíše za neuvěřitelné, že dávno povinným maturitním předmětem není, a jsem zásadně proti zrušení toho, že se povinnou měla za několik let stát. To, že by v důsledku toho část studentů nikdy nemohla maturitu udělat, na výše uvedeném nic nemění. Gaussovu křivku prostě nelze ošálit. A je lepší, když bude mít maturitu méně lidí, ale bude to opravdu maturita, protože maturita bez matematiky pro mě opravdovou maturitou není.

Jste přesvědčen o tom, že je Andrej Babiš slabým premiérem. Podle čeho tak soudíte?

Prezident si s ním doslova hraje. Ve vládě ustupuje ve všem koaličním partnerům, zemi řídí chaoticky a nesystematicky. 

Blíží se výročí sametové revoluce. Kdybyste měl vyzdvihnout nejvýznamnější politiky posledních 30 let, kteří se pozitivně zasloužili o náš stát, kteří by to byli?

V první řadě Václav Havel, ale i všichni ti, kteří spolu s ním ten nesnadný přechod po 40 letech z totality do svobodného světa zrealizovali. A v druhé řadě Václav Klaus, který dokázal bez válek a vzájemné nenávisti realizovat to, po čem Slováci tak toužili, tj. velmi kultivovaný rozvod Čechů a Slováků.

Domníváte se, že u nás proces transformace k demokracii proběhl úspěšně, nebo je přeci jen stále co zlepšovat?

V zásadě proběhnul úspěšně, byť zlepšovat máme stále co zcela určitě.

Jak vyplývá z průzkumu, který si nechal zpracovat projekt Paměť národa od NSM Market Research, čtvrtina oslovených nad 40 let si myslí, že rok 1989 v jejich životě nic nezměnil a zhruba třetina lidí nad 40 let věří, že za socialismu bylo lépe. Nejčastěji kvůli jistotě práce a sociální péči. Co vy na to? Selhává podle vás v těchto ohledech dnes stát, nebo si lidé dobu příliš idealizují?

Na špatné se zapomíná a lidé byli o 30 let mladší. A navíc, ne pro každého je svoboda to hlavní. Některým lidem vyhovoval stav, kdy sice nebyl toaletní papír, ale každý měl jistotu, že zaměstnání, byť špatně placené, dostane, a pokud nebude zlobit, tak se o něj stát vždycky nějak postará. Kdybych to mohl přirovnat se světem zvířat – tak před rokem 1989 jsme žili v ZOO, nyní jsme ve volné přírodě. 

Vy jste v socialismu prožil zhruba polovinu svého dosavadního života. Jak na dobu před rokem 89 vzpomínáte a nakolik sametová revoluce naplnila vaše očekávání?

Rád na ni vzpomínám, neboť jsem byl mladý s neutuchající energií. Ale již tehdy jsem velmi toužil po svobodě cestování mimo železnou hranici a doufal v konec všudypřítomné a všude dohlížející komunistické strany.

Co byste vzkázal příští generaci?

Žijte a užívejte si života naplno, ale nezapomínejte, že po vás budou chtít žít i další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

4:44 Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

Zásadní nedostatek ve věci konce vyšetřování vrbětické kauzy nalezl právník a šéf strany PRO Jindřic…