Senátor Zeman: Nejlepší lídr ODS? Václav Klaus

01.05.2016 15:34

Se dlouholetým členem ODS, senátorem a starostou Albrechtic v Jizerských horách Jaroslavem Zemanem, jsme si povídali nejen o vnitrostranické situaci v ODS. Mírní ale také obavy z krize ve zdravotnictví. Zlepšit současný stav by podle jeho slov mohly jen drobnosti. Zmínili jsme ale také téma cestovního ruchu, který je pro Jizerské hory velmi důležitý.

Senátor Zeman: Nejlepší lídr ODS? Václav Klaus
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Zeman

Někteří politologové říkají, že skutečnou stranou se dá nazvat pouze taková strana, která přežije svého zakladatele a vůdce, což se ODS podařilo. Na druhou stranu kdysi nejsilnější politická strana má dnes podporu ani ne deseti procent voličů. Věříte, že ODS má budoucnost, že se odrazila od toho pomyslného dna a že se jí ztracená důvěra voličů skutečně vrátí?

Věřím, ale chce to čas.

Členem ODS jste již od roku 2002. Proč se podle vás vůbec dostala do tak hluboké krize? Kde jsou její počátky?

Každý má své vrcholy i krize. To je pravidlem. A střídá se to.

Co musí ODS udělat, aby se opět stala relevantní politickou stranou?

Být nějakou dobu v opozici :o).

Jak informuje MF Dnes, přestože je Klaus mladší členem strany teprve tři měsíce, někteří lidé z ODS věří, že bude jednou novým lídrem. Co vy na to? Má vaši podporu?

To ukáže čas.

Prozradíte nám, kterého z předsedů ODS si vážíte nejvíce a proč?

Když byl Václav Klaus předsedou ODS, tak byl skutečným lídrem.

Václav Klaus připustil, že kdyby za dva roky na Pražský hrad nekandidoval Miloš Zeman, mohl by se on pokusit v přímé volbě znovu kandidovat. Kdyby k tomu došlo a váš zakladatel a dlouholetý předseda ODS se o tento post skutečně ucházel, podpořil byste ho vy osobně? Nebo byste preferoval jiného kandidáta? A můžete být případně konkrétnější?

Je to tak daleko, že o prezidentské volbě nepřemýšlím. Až nastane doba, tak se budeme divit, kdo bude kandidovat :o).

V senátu působíte jako místopředseda výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Šéf České lékařské komory Milan Kubek nedávno znovu zopakoval, že za současné situace ve zdravotnictví už není komora schopna garantovat bezpečnost zdravotní péče. Hrozí podle vás kolaps českého zdravotnictví?

Myslím, že pan Kubek přehání. Situace není tak zlá. Všude v ČR dnes chybějí lidé „na práci“ nejen ve zdravotnictví. Nemůžeme chtít bezplatné zdravotnictví na světové úrovni. Současná vláda chybovala, když zrušila poplatky.

Co se podle vás musí prioritně změnit, aby se situaci ve zdravotnictví podařilo zlepšit?

Nic zásadního. Jsou to spíše drobnosti.

Jste také starostou Albrechtic v Jizerských horách. Co je pro vás nyní na prvním místě? Jaké téma je pro obec zásadní? 

Rozvoj infrastruktury v obci.

S cílem podpořit cestovní ruch se starosty z okolí usilujete o lyžařské propojení Albrechtic, Desné a Tanvaldu. Jak významnou rolí je v obci turistický ruch a co vy osobně děláte pro jeho podporu?

Cestovní ruch je pro Jizerské hory velmi důležitý. Je to způsob, jak zabránit vzniku vyloučených lokalit po zániku velkého množství pracovních míst. Špatným příkladem je Tanvald, kam se začala stahovat problémová cikánská komunita z Moravy a Slovenska. Rozvoj lyžování, propojení právě s Tanvaldem jsou možnosti, jak zatraktivnit tuto oblast a přivést zpět mladou populaci. Je to ale také vytvoření nových turistických cílů typu Protržená přehrada (letos bude stoleté výročí od katastrofy) a okolí přehrady Souš a dalších projektů. Rozvoj cyklistických tras ve spolupráci s Lesy ČR. Pouze různorodý „balíček“ turistických cílů má šanci na úspěch.

A co sport a kulturní život v Albrechticích?

Snažíme se mnoha různými akcemi stmelovat obyvatele. Jsou to jarní a podzimní výlety pro občany, různé zájmové kroužky při ZŠ v Albrechticích pro děti i dospělé, pořádání oblíbeného IZS, činnost fotbalového oddílu, který poprvé ve své historii hraje I. B třídu (oblast Jablonec a Semily). Letos budou dvě veterán rallye, pořádání dětského dne, čarodějnic, vánoční koncert v místním kostele, různé závody ve vyhlášeném lyžařském středisku Špičák a stále populárnější je nástup na běžecké stopy na Mariánské hoře, které jsou propojeny s Jizerskou magistrálou. Letos hlavní akce směřuje k 18. 9., kdy si připomeneme 100 let od katastrofy na Bílé Desné, kdy zahynulo 67 lidí (Protržená přehrada je kulturní památkou). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…