Sestřenice Jana Palacha pro PL: Palach by neměl být zneužíván

25.01.2019 14:34

ROZHOVOR Palachova oběť byla obětí proti malomyslnosti, slaboduchosti, politickému realismu a také proti zdánlivě nepřemožitelné moci, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz sestřenice Jana Palacha Jaroslava Bártová Pokorná, která bydlela ve Všetatech jen pár bloků od Palachova rodného domu. Palachův odkaz by se podle ní měl připomínat, avšak v žádném případě zneužívat či využívat, jakýmkoliv způsobem.

Sestřenice Jana Palacha pro PL: Palach by neměl být zneužíván
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sestřenice Jana Palacha Jaroslava Bártová Pokorná

V době činu Jana Palacha jste byla dítě. Bylo vám šest let. Jak jste tehdy vnímala to, co se kolem Palachova činu v rodině dělo?

U rodičů se zračila velká bolest. Byl to nepředstavitelný čin, který ani verbálně nelze vyjádřit.

Byl v té době vůbec prostor na to, aby Palachovi blízcí interpretovali jeho čin politicky?

Ne. Víte, když je taková ztráta v rodině, tak politika nebo něco takového jde úplně a naprosto stranou.

Palach byl ve Všetatech Váš soused. Znala jste ho osobně, nebo jen z vyprávění?

Osobně vůbec ne. Znala jsem ho jen z toho, co mi o něm vyprávěla maminka.

Jaký byl Palach vlastně z líčení rodiny? Mluvilo se o něm často?

Mluvilo a hlavně v rodině. Ale i ve Všetatech, to je vesnice, kde jsme žili. Žijí tu jak slušní lidé, tak neslušní. To platilo i ve škole.

Byla jste kvůli tomu diskriminována, šikanována?

Slovo šikana nemám ráda. Musela jsem být přesná, neprominulo se nic. Moc ráda jsem se učila a byla jsem premiantkou. Měla jsem a mám ráda slušnost a pravdu. Nedala jsem se. Uvedu příklad. V první třídě mne učila báječná, laskavá, milá paní učitelka Květa Achová. Byla nemocná a na zástup, na kreslení, přišla paní učitelka Hamrová. Dala nám nakreslit gramofonovou desku. Učíte se psát, držet tužku a máte to za úkol nakreslit. Výkresy se jí nelíbily a učitelka Hamrová ponižovala děti. Roztrhala, co nakreslily, a děti to musely kreslit znovu.

Děti se bály a já jsem namalovala rozbitou desku. Nesla jsem jí to a Hamrová se zeptala, co to je. Odpověděla jsem, že rozbitá deska. Její obličej byl rudý, ale nic neřekla. Vítězství malé holčičky.

Zkomplikoval vám režim posléze studia?

Ano. Na gympl jsem se dostala díky malému počtu studentů a měla jsem samé jedničky. Po maturitě mi třídní profesorka, která byla skvělá, ukázala hodnocení, které na mne před začátkem gymnaziálních studií přišlo ze Všetat. A já pochopila, že studium medicíny bude nemožné.

A co vysoká škola? Tu jste studovat mohla?

Já jsem snila o tom, že budu studovat medicínu a tu jsem z důvodů uvedených výše studovat nemohla. Po gymnáziu jsem čtyři roky čekala, jelikož jsem se nemohla dostat na žádnou vysokou školu, až jsem se konečně dostala na pedagogickou fakultu. Původně jsem ale chtěla na medicínu. Studovala jsem nakonec něco, co jsem v životě nechtěla.

Chtěla jste být lékařkou, ale režim z vás udělal učitelku?

Stalo se.

Litujete toho?

Když se vám něco takového stane a chcete to opravdu odmalička a ten sen se vám nepodaří, tak ano, litujete. Sice jsem se s tím vyrovnala, nicméně určitý pocit křivdy ve vás zůstává a zůstane.

Křivda vůči komu?

Vůči tomu systému, který křivdí: že o vás někdo rozhoduje a nikoliv díky své inteligenci, ale jen díky své moci, tak to je nepřijatelné. Z druhé strany jsem ale velice hrdá na to, že pocházím z Palachova rodu.

Jaký byl Jan Palach?

Honzík byl nesmírně slušný a vychovaný kluk. Byl veden k morálním hodnotám a k tomu mít čisté svědomí. Svým činem chtěl docílit, aby se lidé vzchopili k činu.

Podařilo se lidi vyburcovat?

Ano i ne.

Prezident Zeman uvedl, že by si přál, aby Palach žil, co na to říkáte?

K tomu se nebudu vyjadřovat, k osobě prezidenta. K některým věcem se vůbec nevyjadřuji.

A co slova Josefa Mašína o tom, že Palachův čin byl skutkem psychicky labilního člověka?

No, tak to už je něco, co mě přímo uráží. Srovnávat jméno Jana Palacha s Josefem Mašínem, tak to odsuzuji, to v žádném případě ne.  

Minulý týden se na Palacha vzpomínalo v tisku i na náměstích. Oceňujete význam takových akcí?

Vzpomínka by měla probíhat vždy s úctou a důstojně. Jeho oběť byla obětí proti malomyslnosti, slaboduchosti a politickému realismu všech odstínů, avšak stála také proti moci, zdánlivě nepřemožitelné. Palachova odkazu by se nemělo využívat a zneužívat. 

VIDEO: PIETNÍ AKCE K 50. VÝROČÍ UPÁLENÍ JANA PALACHA

Video: J. Kříž, H. Štembera

Když mluvíte o zneužívání Palachova odkazu, mohla byste konkretizovat?

Konkrétní nebudu.

Obáváte se třeba i toho, že by mohl být Palach zneužit třeba i politicky?

Neměl by být zneužíván jakýmkoliv způsobem.

Co říkáte na to, že se v týdnu, kdy probíhala letošní pieta za Palacha, v Česku zapálili vlastními silami další tři lidé?

To s činem Honzy nemá už vůbec nic společného.

Měli bychom věnovat pozornost Palachovi v médiích, jako se to například dělo letos?

Ano.

Nemáte pocit, že se Palach začíná stávat spíše nějakým symbolem, že se začíná oddělovat od toho, jakým byl ve skutečnosti člověkem?

Já se bojím, aby toto časem nenastalo.

Co říkáte na vystoupení pana Stanislava Hamra v médiích? Hamr se představil jako dlouholetý Palachův přítel a vystoupil s tím, že je Palach v médiích dlouhodobě nesprávně popisován, že byl Palach rváč a bojovník.

Pana Hamra neznám. Ovšem s ohledem na to, jak mi s citem o Janovi vyprávěla maminka, tak je to lež. 

Hamr pro Hospodářské noviny například uvedl: „Honza byl vlastně v jádru Mašín“.

Takovou spojitost nevidím. Je to jen nesmysl a urážka. Doporučila bych panu Hamrovi, synovi paní učitelky Hamrové ze Všetat, zlepšit si vzdělání.

Ke komu vlastně Palach vzhlížel? Koho obdivoval?

Honzík miloval historii a nezapomenutelné rčení, že je učitelkou života, pro něj platilo beze zbytku. Obdivoval osobnosti velké mravní síly, mezi nimi Jana Husa. Na koleji měl nápis: „Nejen velké myšlenky míti, ale velké činy konati!“ Nenápadný mladík byl mužem velké vnitřní síly. Jeho čin byl absolutní oběť. V její blízkosti slábnou všechna slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…