Skromné a houževnaté, takové jsou české podnikatelky

19.12.2018 16:03

Letošní 11. ročník Ocenění Českých Podnikatelek je za námi. Opět potvrdil, že českým podnikatelkám se daří zejména v oblasti obchodu a služeb. V rozhovoru to prozradila zakladatelka projektu Helena Kohoutová.

Skromné a houževnaté, takové jsou české podnikatelky
Foto: HELAS
Popisek: Helena Kohoutová, zakladatelka projektu Ocenění Českých Podnikatelek

Soutěž Ocenění Českých Podnikatelek má za sebou další ročník. Jaký byl?
Velmi nás potěšilo, že letošní 11. ročník byl opět rekordní. Odborný garant soutěže na základě splnění podmínek soutěže vybral 28 535 kandidátek na zisk ocenění. Z nich bylo na základě ratingu nominováno 1062 semifinalistek s nejlepšími ekonomickými výsledky. Ve finále se vybíralo ze 120 firem a 83 z nich splnilo všechna kritéria. V rámci OCP jsme se i letos setkali s celou řadou zajímavých příběhů, které mohou být inspirací nejen všem podnikatelkám, ale i ženám, které se pro vlastní podnikání teprve rozhodují.

Co je společné českým podnikatelkám?
To, co mají z mého pohledu české podnikatelky společné, je jejich obrovská skromnost. Často se setkávám s tím, že říkají, že vlastně nic zvláštního nedělají, že jen pracují. Někdy se dokonce ani necítí jako podnikatelky. Já však vidím ženy, které se nebály jít za svými sny, převzít odpovědnost nejen za svůj život, ale také životy svých zaměstnanců a jejich rodin. Obdivuhodná je na nich jejich statečnost, houževnatost a obětavost, s níž se vrhají do nových projektů s cílem posunout své podnikání vpřed. Jsem ráda, že s nimi můžeme být u toho. Podíváme-li se na letošní finalistky z ekonomického pohledu, vidíme, že i letos platí, že doménou českých podnikatelek jsou především obchod a služby, kde působí hned 62 % finalistek. Ženy však nepodnikají jen v typicky ženských oborech. Důkazem je fakt, že výrobě se věnuje 16,5 % letošních finalistek, 13 % podniká ve stavebnictví, 10 % v dopravě či logistice. Celkem 8 % působí v oblasti vzdělávání, 7,5 % pak shodně ve zdravotnictví a také v gastronomii a potravinářství. Zhruba 6 % podnikatelek působí v oboru cestovního ruchu.

Co je cílem celého projektu Ocenění Českých Podnikatelek? Není to jen o soutěži, že?
Ano, Ocenění Českých Podnikatelek není jen soutěž, dokonce to není ani „jen“ byznys. Moc nám záleží na tom, abychom v rámci tohoto projektu vytvořili platformu plnou inspirace, vzájemného respektu a spolupráce, které mohou vyústit v dlouhodobá obchodní i osobní partnerství a přátelství. Svým přístupem k byznysu jsou podnikatelky sdružené v rámci Ocenění Českých Podnikatelek pozitivním příkladem pro současnou i budoucí generaci jejich následovnic, a právě s jejich pomocí se nám daří naplňovat myšlenku „BUDUJEME HRDÉ ČESKO“.  Opravdu silně vnímám, že dnes je velmi důležité objevovat a vyzdvihovat pozitivní příklady úspěšných českých lidí pro budoucí generace podnikatelů a také pro děti, které mohou být hrdé na své mámy, táty a celou Českou republiku. Jako naše poslání vnímám cíl motivovat mladou generaci k tomu, co vše mohou dokázat a ukázat jim, že pracovat, být aktivní a nebát se postavit na vlastní nohy má smysl.

Vítězky 11. ročníku Ocenění Českých Podnikatelek se zakladatelkou, Helenou Kohoutovou, patronkou projektu, Simonou Kijonkovou a Eliškou Haškovou Coolidge

Co čeká projekt OCP do budoucna? Jaký bude rok 2019 pro Agenturu Helas?
Fakt, že projekt funguje již 11 let nás utvrzuje v tom, že jsme si vybrali tu správnou cestu, po které jdeme. Proto o zásadních změnách prozatím neuvažujeme a zároveň proběhne diskuze poroty a poradního týmu. Zakládáme si na tom, že projekt je konstantní a opírá se o jasně stanovená pravidla. A jaký bude příští rok pro Agenturu Helas? Určitě plný práce, navazování nových vztahů a přípravy akcí pro všechny naše členy, nejen ty sdružené v projektu Ocenění Českých Podnikatelek.

Jak se mohou ženy – podnikatelky přihlásit do 12. ročníku a jaká kritéria musí splňovat?
Do Ocenění Českých Podnikatelek se mohou podnikatelky přihlásit na doporučení odborného garanta CRIF – Czech Credit Bureau, který jejich firmu doporučil na základě analýzy, která mimo jiné zohledňuje i dostupnost účetních závěrek, minimální roční obrat firem od 10 milionů Kč a hodnocení iRating ve stupních 1–11. Přihlášené podnikatelky musí být 100% majitelkami svých firem, mít české občanství a podnikat musí minimálně 4 roky. Nový ročník bude startovat od června 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…