Starosta Litovle: Bojujme o ideály, jak mohou mizet miliardy?

07.04.2012 20:06

ROZHOVOR Zdeněk Potužák (SNK) pro ParlamentníListy.cz zhodnotil své dosavadní působení v čele města. Vyjádřil se také k vládní politice, anebo osudu země po letošních krajských volbách.

Starosta Litovle: Bojujme o ideály, jak mohou mizet miliardy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o důvěře vládě

Loni v září se v Litovli sešli starostové z Olomouckého kraje, aby jednali o financování samosprávy. Jaký postoj k této problematice zaujímáte a proč podle Vás stále vláda neschválila novelu o rozpočtovém určení daní?

RUD je spravedlivý požadavek obcí na zvýšení podílů příjmů ze sdílených daní. V této množině obcí se vytváří HDP, firmy i občané odvádí daně, ale zpět obcím se vrací málo. Stačí se rozhlédnout po naší zemi a srovnat stav velkoměst a obcí. Každá malá vesnička si zaslouží dobré silnice, chodníky, spravené domy, stabilní populaci. Mladá generace odchází do velkých měst, kde se za peníze malých obcí budují úřady, podmínky pro podnikatele, byty… Víme, že růst velkoměst přináší růst kriminality, dopravní potíže, smogy horší životní prostředí. Lidé by obce neopouštěli, kdyby zde měly stejné možnosti jako ve velkoměstech a k tomu navíc blíž k přírodě. Neberme tedy už nadále prostředky z míst, kde se vytvářejí a podpořme rozvoj celé naší země, nejen několika center.

Jak byste hodnotil vládní reformy? V současnosti je například asi nejvíce kritizována reforma ministra Drábka.

Vládní reformy vnímám jen jako škrtání výdajů, šetření a zvyšování daňové zátěže obyvatel a firem. Doba je jistě ekonomicky nepříznivá a jsme silně závislí na exportu. Chybí mi však pobídky k nastartování ekonomického rozvoje, který nás musí z krize vyvést. Sdělení NERVU, že by se mělo platit dálkové studium a tak do školství přinést peníze je tohoto úřadu nedůstojné, čekám od něj mnohem významnější a chytřejší nápady.

Nový systém vyplácení sociálních dávek vidím z mého pohledu jako zbytečný. Na našem úřadu pracovníci toto zajišťovali dobře, vše fungovalo. Nové rozhodnutí přineslo nutnost odchodu těchto zaměstnanců na úřad práce, nové investice aby se jim tam vybudovaly pracovní prostory, zhoršené podmínky pro potřebné při náběhu nového systému. Naše prostory zůstaly nevyužité a museli jsme to řešit.

Hodnotím to jako trvalou nestabilitu podmínek v naší zemi. Tyto změny neustále jen zvyšují neproduktivní náklady. Nevidím v nich růst kvality ale jen administrativní zátěž.

V Olomouci nedávno také proběhla demonstrace studentů a pedagogů proti školské reformě. Co si o tomto myslíte?

Reforma školství nemá jasnou strukturu, je nesystémová. Každý nový ministr přichází s něčím novým. Mělo by být stanoveno, že bez ohledu na změnu politických reprezentací se půjde za nějakou koncepcí – ať už jde o financování, stabilitu škol, testování žáků či státní maturity. Neustálé úspory státu i v oblasti školství vedou ke zhoršenému vybavení škol a tlaku na finance obcí – zřizovatele.

Celkově cítím orientaci centrálních orgánů převést co nejvíce finančních nákladů dolů na obce ale bez předání patřičných nástrojů a práv, které by obce mohly využít.

Nově plánuje také vláda zvýšení DPH, je to dobře, anebo ne?

Zvýšení DPH na 20% - tak vysokou základní sazbu má většina evropských zemí, ale nemají jen jednu sazbu. Je nutné ponechat nižší sazby na produkty, jako jsou knihy, potřeby pro děti, základní životní potřeby obyvatel.

Co považujete ve funkci starosty za svůj největší úspěch?

Za velký úspěch v mém krátkém období v pozici starosty považuji získání dotace na sanaci staré skládky Litovel-Nasobůrky. Je to samozřejmě úspěch všech zaměstnanců úřadu, kteří se na přípravě žádosti podíleli. Správným rozhodnutím bylo i přehodnocení projektu koupaliště z nerez varianty na biotop, který bude výrazně levnější a vzhledem k využitelnosti po dobu cca 3 měsíců i efektivnější.

Do čeho hodlá město letos investovat? Plánujte například stavbu bytů?

V letošním roce byly zastupitelstvem schváleny investice na rekonstrukci výše zmíněného koupaliště, dále na zahájení inženýrských sítí v lokalitě Litovel – Pavlínka určené k výstavbě rodinných domů. Ve školství bude největší investicí rekonstrukce budovy družiny a jídelny v ZŠ Jungmannova. Budeme pokračovat v rekonstrukci vozovek po kanalizaci a modernizaci dětských hřišť.

Velkým problémem k řešení bude využití prostor po ZŠ prof. Vejdovského, která se v létě přestěhuje do nové budovy v Olomouci. Dosud sídlila v druhé polovině radnice na náměstí a opuštěné prostory vyžadují generální rekonstrukci. Vítáme nápady na vhodné využití.

Jak podle Vás dopadnou krajské volby?

Krajské stejně jako ostatní volby mají v rukou voliči a měli dát hlasy těm, kterým věří. Ve vedení státu by měla hrát hlavní roli profesionalita a důvěryhodnost, politikaření by se mělo omezit. Nechápu, jak mohou stále a opakovaně unikat miliardy z podivných smluv a kauz na centrálních orgánech a vláda přitom hledá možné úspory utahováním opasků občanů. To není správné a odráží se to i v nízké účasti ve volbách. Lidé by se ale neměli nechat odradit a ve volbách svůj názor ukázat – naše krásná vlast si to zaslouží a o ideály je nutno bojovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…