Starosta Tanvaldu: Stěhují se k nám romské rodiny z celé republiky

26.04.2012 7:20

ROZHOVOR Po dlouhé době zde byla koalice s výraznou podporou hlasů v poslanecké sněmovně, říká pro ParlamentníListy.cz starosta a občanský demokrat Petr Polák při pohledu na aktuální situaci v politice.

Starosta Tanvaldu: Stěhují se k nám romské rodiny z celé republiky
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Tanvaldu Petr Polák

Pane starosto, co říkáte na štěpení VV?

Tento krok mne překvapil. Já jsem ale nikdy tomuto uskupení příliš nevěřil. Myslím si, že je to důsledek odsouzení, byť nepravomocného, Víta Bárty.

Jak hodnotíte aktuální vliv Víta Bárty a Karolíny Peake?

Podle mého názoru vliv Víta Bárty výrazně poklesl a u Karolíny Peake je otázka, zda získá dostatečnou podporu k tomu, aby tato vláda mohla pokračovat.

Domníváte se, že vláda dokončí svůj čtyřletý mandát?

Po dlouhé době zde byla koalice s výraznou podporou hlasů v poslanecké sněmovně. Kroky VV tuto většinu zlikvidovaly. Rád bych, aby tato vláda svůj mandát dokončila, ale příliš tomu nevěřím.

Jako člen ODS, domníváte se, že by Vaši stranu mohla nějak v krajských volbách poškodit současná kauza Bém - Janoušek?

Každá kauza kteroukoliv stranu (zejména ale ODS) poškozuje, a to i na regionální úrovni. Úniky informací jsou odsouzeníhodné, na druhou stranu ale upozorňují na nekalé praktiky.

Incident, který se stal o silvestrovské noci, kdy byl zabit v rámci ,,roztržky“ romský občan, rozbouřil emoce. Jak se situace vyvíjí nyní?

Rozbouřené emoce po tomto incidentu v Tanvaldě byly do pohřbu zastřeleného, pak se situace vrátila do starých kolejí, tedy že problémy s částí romské populace zůstávají.

Do jaké míry trápí město problémy s nepřizpůsobivými a jak tyto problémy řešíte?

Město se snaží řešit problémy s nepřizpůsobivými občany, ale má velmi málo možností. Drtivá většina nepřizpůsobivých občanů je z romské populace. Nedostatek pracovních míst nejen v Tanvaldě, ale i v okolí má za následek, že mladé rodiny se stěhují za prací jinam a sem se naopak snaží dostat ti, kterým se pracovat nechce. Například volné byty ve vlastnictví fyzických osob si díky štědré sociální politice pronajímají romské rodiny, které se sem stěhují z celé republiky.

Město ale bohužel nemá přehled, kolik takových rodin se do města přistěhuje. Snažíme se dělat určité kroky pro podporu zaměstnanosti, máme 16 míst veřejně prospěšných prací (víc jich úřad práce nenasmlouvá), organizujeme veřejnou službu. Vytvořili jsme podmínky pro činnost nízkoprahového dětského centra. Bohužel ale nemáme možnost dostatečně řešit drobnou kriminalitu, krádeže, šikanu, neudržování pořádku apod., kterou páchají zejména romští občané.

Jaké je v současné době míra zadluženosti města a do čeho budete letos naopak investovat?

Zadluženost města je 2,64 procenta, jeho hospodaření v posledních 21 letech je na velmi dobré úrovni. V současné době probíhá největší investiční alce za poslední roky, a to výstavba přestupního terminálu v celkové hodnotě cca 70 milionů korun. Dále je plánována řada menších akcí za 5 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

8:46 Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

„Důležité je, aby se v evropských volbách netříštily hlasy k malým stranám, které samy nic v Evropsk…