Vyhodili ho ze SPOZ, ale prezidenta hájí: Novináři se drbou na zadku, rýpou ve frňáku a pak se smějí Zemanovi

16.01.2014 10:32

ROZHOVOR Vladimír Hönig byl zakládajícím členem Strany práv občanů - zemanovci. Poté, co odstoupil Miloš Zeman jako „aktivní předseda“, vedl spolu s druhým místopředsedou Augustinem stranu. Vloni byl vyškrtnut z kandidátky do poslaneckých voleb a teď ho vyhodili úplně. Bez udání důvodu. Pro ParlamentníListy.cz exkluzivně odpověděl na otázky.

Vyhodili ho ze SPOZ, ale prezidenta hájí: Novináři se drbou na zadku, rýpou ve frňáku a pak se smějí Zemanovi
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Vladimír Hönig (dříve SPOZ) a režisér Václav Dvořák pozdravili účastníky setkání ke 14. výročí bombardování Jugoslávie letectvem NATO

Jak jste se dozvěděl, že Vás vyloučili ze strany?

Ani nedozvěděl, pouze doslechl. A pak dočetl na jednom internetovém deníku, celkem komické.

Sdělil Vám někdo důvod, proč se stalo, že jste byl „odejit“ ze strany?

Stejně jako když se uskutečnil pogrom v kandidátních listinách pro volby 2013, nikdo nikomu nic neřekl, nikdo se na nic neptal a škrtalo se a škrtalo.

Souviselo to s tím, že jste se „zastal“ a podpořil pana Šloufa?

To byste se měl zeptat asi Vy, jelikož vedení strany se už ani s nikým nebaví.

S čím jste šel, a s jakými ideály, do Strany práv občanů - zemanovci?

Společně s několika dalšími jsem byl její zakládající člen. Samozřejmě bych tu teď mohl alibisticky říkat, jak jsem chtěl politiku změnit a být takový či makový. To vám řekne každý, kdo kdy do politiky vstoupil. Ale když se vám něco nelíbí, jako v mém případě to byla nejen komunální témata v místě svého bydliště, ale i jako pedagoga pak především školství, nezbývá, než do toho vlézt také. Bohužel politici jsou jako záchody ve vlaku, všem smrdí, ale prostě to bez nich nejde.



Je to Váš druhý odchod ze strany. Nejprve jste byl v ČSSD, pak ve Straně práv občanů - zemanovci. Přemýšlíte o nějaké další variantě?

Odešel jsem pouze jednou, a to z ČSSD v éře Jiřího Paroubka.

Zklamala Vás politika natolik, že už se nebudete chtít věnovat politice a zůstanete u vědy?

Proč být zklamaný? Když lidé nadávají na politiky, tak je to vždy na konkrétní osoby a neznamená to, že i členové jsou takoví zkažení. Je to jedno, v jaké jste, či nejste politické straně, pořád jste jen člověkem v dobrém i zlém. Připomíná mi to ten známý vtip: „Koho budeš volit?“ „Ale, komunisty“ „No jo, ale v jaké straně?“ V čem se člověk může změnit, když změní stranickou příslušnost? V tomhle mi vadí ti bezcharakterní pseudobojovníci proti komunismu, kteří teď o to více nadávají, čím vyšší funkci jako členové KSČ za minulého režimu zastávali.

Jak se díváte na to, co se děje při sestavování nové vlády?

Děsí mne, že KDU-ČSL, jež je společně s TOP 09 jednou z hlavních prosazovatelů církevních restitucí, obsadí Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo kultury, která jsou klíčová při vydávání majetku církvím. Podle mého názoru to je zlodějna století. Ačkoliv jsem ateista, v jednom z gnostických evangelií pravil Kristus Jidášovi Iškariotskému: „Žádná v srdci myšlenka nikdy nepochopila království nebeské." Víra je dar, který se jen zneužívá, a o duše se starají maximálně cyklisté.

Jak vnímáte kroky Miloše Zemana?

Média s ním vždy vedla válku, která nyní ještě eskaluje. Argumentačně s ním nemohou soupeřit, tak posílají všelijaké fotografy a kameramany, kteří jej mají nachytat jedno při čem. Znám spoustu novinářů, kteří se i při tiskových konferencích drbou na zadku, nebo rýpou ve frňáku, je to přirozené, ale pak se posmívají a fotí kdejaký divný pohyb ruky. Málokterý hodnotí skutečnou politiku. Většina občanů chtěla mít prezidenta, kterému není vláda a politické dění lhostejné, a proto Miloš Zeman je dobrý prezident.

Co říkáte na politického nováčka Andreje Babiše?

Sliboval již v názvu svého hnutí, že bude líp, tak jako ministr financí bude mít příležitost. Ale stát jako firmu řídit nelze, o čemž se brzy asi přesvědčí.

Co si myslíte o nominaci herce Martina Stropnického na post ministra obrany?

Horší než paní Parkanová asi nebude, pan Stropnický byl alespoň na vojně.

Jakou budoucnost dáváte vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

Bude to zase slepenec, kde bude jedna strana vydírat druhou. Voliči rozdali karty, ale spíše než na mariáš to skončí černým Petrem.

Co by podle Vás pomohlo české politice?

S politikou to bylo vždy stejné, ať už ve starověkém Řecku či Římě. A česká povaha je pořád na něco frflat. Co mne ale nejvíce mrzí, bohužel jsme už zvyklí, že za nás vládnou jiní. Ať už to byl německý vliv na Země Koruny české, Rakousko-Uhersko, Sovětský svaz a v nové době Brusel. Chybí národní hrdost, uvědomění, pořád podle situace někomu poklonkujeme, pak se změní kurs a už je to zase jinak. Také stále více módní je kdejaká multikulturní výchova a vlastní kultura je až druhořadá. Máme mít respekt k jiným kulturám, přitom některé skupiny obyvatel jej k druhým nemají a cokoliv řeknete, hned vás všelijací aktivisté utřou jak zpocené okno. Nikdo z nich přitom v problémových lokalitách nikdy nebydlel.

Základem řešení problému je o něm mluvit a nebát se pořád něčeho, protože v budoucnu budou eskalovat ještě problémy náboženské. Samotné politice by pomohlo, kdyby všechny strany měly i v kampani rovné podmínky, čímž může být i strop výdajů na kampaň, protože nerad bych, aby vyhrával volby pouze ten, kdo si zaplatil více billboardů nebo větší marketing. Vize a iluze jsou dva naprosto rozdílné pojmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…