Výrazná mediální osobnost a politik o nové straně vlivného miliardáře

21.06.2014 14:40

ROZHOVOR Jiří Baumruk, bývalý šéfredaktor Redakce sportu České televize a třikrát zvolený předseda Rady České televize, na Praze 5 aktuálně hájí zájmy hnutí Pro Prahu spojovaného s podnikatelem Radimem Passerem. Co nám k tomu řekl?

Výrazná mediální osobnost a politik o nové straně vlivného miliardáře
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jiří Baumruk

Hnutí pro Prahu bylo založeno teprve nedávno, čím si získalo vaše sympatie?

Nabídku spolupráce s hnutím Pro Prahu v oblasti komunikace jsem přijal s nadějí, že se něco podaří změnit.

Na Praze 5 bylo vaše jméno spojováno s hnutím Uzdravme naši politiku, které se rekrutovalo z tehdejších zastupitelů, proč tehdy vzniklo?

Přesnou historii hnutí Uzdravme politiku neznám.

V současné době jste předsedou hnutí PRO, tedy přejmenovaného výše zmíněného Uzdravme naši politiku. Má toto hnutí něco společného s nově vzniklým hnutím Pro Prahu?

Předsedou PRO jsem byl zvolen koncem ledna, PRO byl nový projekt s cílem komunálních voleb, ale z různých důvodů se jeho aktivita zastavila. To byl důvod mé rezignace na předsedu i na členství v PRO koncem května.

Na Praze 5 byl v březnu odvolán starosta Zelený, jaký byl podle vás pravý důvod?

Důvody rezignace starosty Zeleného neznám.

Květináče Prahy 5 – jak je podle vás možné, že Praha 5 investovala do něčeho, proti čemu se zdvihla taková vlna nevole ze strany obyvatel?

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Původním záměrem byla zelenější Praha 5 s odchycením prachu z dopravy, což samo o sobě je dobrý cíl. Bohužel současné vedení radnice projekt pojalo velmi osobitě a celou myšlenku znehodnotilo. Zabralo veřejný prostor nevkusným kusem betonu, a díky tlaku občanů se postupně přesouvaly truhlíky na periferie Smíchova. Takto si nepředstavujeme „investování" veřejných a evropských prostředků a vždy budeme peníze využívat smysluplněji. Ostatně jedním z našich sloganů je: „Konečně starosta, žádný truhlík!“

Jste pro zástavbu na Vidouli, nebo proti? Z jakého důvodu?

Oblast Vidoule je potřeba urbanisticky posoudit. Jistě podporuje projekt typu druhé „Ladronky". Konečnému uspořadání veřejného prostoru a výstavby musí předcházet veřejná diskuse. Ale co odmítáme, je ignorace názoru městských zastupitelů ze strany primátora Hudečka.

Co je podle vás nejožehavějším problémem Prahy 5, proti kterému byste bojovali?

Chtěli bychom oživit smíchovskou radnici, která nemá momentálně starostu a v tomto volebním období se tam politici střídali jak na běžícím pásu. Máme připravenu celou řadu dopravních opatření, která povedou ke snížení tranzitní dopravy přes Prahu 5, a zlepšení parkovacích možností je součástí připravené koncepce, která zahrnuje mimo jiné i zřízení 650 míst na parkovišti P+R v oblasti Smíchovského nádraží. Dalšími důležitými body programu jsou lokální témata jednotlivých oblastí Prahy 5 a jejich konkrétní řešení a rovněž netolerování kriminálních praktik spojených s hazardem a drogami.

Po letošním schválení rozpočtu na Praze 5 se ozývaly negativní hlasy. Údajně byl rozpočet příliš vysoký a Praha 5 brzy ukončí privatizaci bytů, tudíž nebude mít další příjem...

Naše hnutí je pro decentralizaci financování městských částí. Nejsme zastánci stálého dofinancovávání z výprodeje majetku. 

Na kandidátce hnutí Pro Prahu 5 je na prvním místě Jan Skalický. Čím, myslíte, že Praze 5 přispěje?

Jedná se o zkušeného profesionála dlouhodobě působícího ve veřejné samosprávě a státní správě. Má zkušenosti i z podnikatelského prostředí. Je připraven být dobrým starostou, ví, co Praha 5 potřebuje a jak její potřeby naplnit.

Co říkáte na Jana Kasla a jeho boj o primátorské křeslo?

Konkurenční politické subjekty nekomentujeme, soustředíme se na prosazení našeho programu.

 Kdo je pro vás soupeř a kdo naopak partner?

Jsme otevřeni ke spolupráci s každým profesionálně řízeným subjektem s kompatibilním programem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

8:46 Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

„Důležité je, aby se v evropských volbách netříštily hlasy k malým stranám, které samy nic v Evropsk…