Za průvanem kolem Karolíny Peake může být Kalousek, ohromila Klasnová

21.12.2012 17:10

ROZHOVOR Kateřina Klasnová, předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných, popírá jakékoliv ambice své strany podpořit koaliční vládu Petra Nečase. Odmítá tak spekulace, které se objevily na internetu. ParlamentníListy.cz ji proto oslovily, aby uvedla věci na pravou míru.

Za průvanem kolem Karolíny Peake může být Kalousek, ohromila Klasnová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Objevily se spekulace, že by Věci veřejné měly nahradit ve vládě odstupující stranu LIDEM, nebo alespoň podpořit Nečasův kabinet. Je na tom něco pravdy?

Pověsti o tom, že by měly Věci veřejné provést něco takového, mi připadá spíše jako silvestrovský pořad. Neumím si ani představit spolupráci s LIDEM, která se údajně chystá do opozice. Nezdá se mi to, protože ten termín 10. ledna mi připadá spíše jako čas, který si LIDEM nechává pro vyjednávání.

Nejsem tomu ale ráda, protože to Věci veřejné velmi poškozuje. Je to stejně nesmyslné jako zvěsti o tom, že se měla Karolína Peake vyjádřit, že si umí představit opoziční spolupráci mezi VV a LIDEM. Já si opravdu neumím představit, že bychom se objaly, řekly si „co jsme si, to jsme si“ a začaly spolupracovat. Neumím si to představit stejně, jako podporu Nečasovu kabinetu. Opravdu, to ne.

Jak vůbec vnímáte tu situaci? Myslíte, že je to opravdu vládní krize?

Celkově je politická situace velmi nepřehledná. Myslím, že pan premiér vypadal velmi rozčíleně, stejně jako Karolína Peake, ale jsem daleka toho, abych uvěřila na pád vlády. Ostatně, kdyby měl být dnes konec světa, tak nějaký pád vlády je přece marginální záležitost, ne? (směje se)

Navíc, termín, který si dala LIDEM na odchod jejích ministrů, už sám o sobě napovídá, že se tu hraje pouze o čas, takže spíše budeme zase svědky nějakého přeskupování.

Co myslíte, proč k takové situaci vůbec došlo?

Těžko říct, ale všechny nepopulární zákony už koalice za pomoci LIDEM sněmovnou protlačila, takže je otázka, zda v tuto chvíli premiér vůbec tu převahu 101 hlasů potřebuje. Ale k jejich prosazení Petr Nečas ty hlasy LIDEM potřeboval.

Obecně, malá strana v takové koalici má velmi obtížné postavení, což si Karolína Peake zřejmě neuvědomovala. Jestli si Karolína a ostatní mysleli, že budou moct ustát to smrtící spojenectví s Nečasem a Kalouskem, tak to bylo hodně naivní, po dvouleté zkušenosti, kterou už měli.

Mám za to, že jen posloužili ODS a TOP 09 protlačit parlamentem daňové zákony, církevní restituce a snížený růst penzí. Takže v tuto chvíli už je pan premiér vlastně nepotřebuje. Je tam dost nezařazených poslanců a dost osob, které by se daly použít. Ať už je to Pavel Bém, Michal Doktor, Martin Fiala a další lidé, kteří by mohli pomoct „slepit“ nějakou většinu. Že by to ovšem bylo politicky důstojné, tak to opravdu není. Je to velmi smutný obrázek české politiky.

Myslíte, že za odchodem Peake stojí skutečně deklarované důvody, tj. odvolání z Ministerstva obrany?

To nevím, mě by také zajímalo, jak a proč se takto postavila k personálním změnám na Ministerstvu obrany. Ptejme se, jakou roli v tom mohl hrát například pan ministr Kalousek jako skutečný šéf druhé nejsilnější koaliční strany. Jestliže pan premiér byl rozčílen, pan prezident se cítil oklamán, měli bychom se asi zamyslet, v čem je skutečný smysl této akce a kdo byl ve skutečnosti oklamán. Spíše to vypadá, že měla jedna ekonomická struktura nahradit druhou.

Říkáte, že mají všechno schválené, ale ve vzduchu ještě visí nález Ústavního soudu k církevním restitucím...

To je pravda, ono těch zákonů „zaparkovaných“ u Ústavního soudu je více. Pád vlády proto sice je varianta ve hře, ale zdaleka není, podle mne, první v řadě. A už vůbec si nemyslím, že by došlo k předčasným volbám, jakkoliv by to byl nejčistší krok. To by se museli poslanci rozpustit, a to už je docela jiný příběh.

Kdyby i došlo k rezignaci kabinetu, myslím, že by sestavením vlády byl pověřen někdo jiný.

Ještě je ve hře úřednická vláda…

Jistě, vláda odborníků neboli úřednická vláda. To už jsme tu také měli. Vzpomíná se v této souvislosti na Fischerovu vládu, která měla zanechat příznivý dojem. Jen je třeba si uvědomit, že za těmi úředníky se stejně schovávají ti stejní politici. Je to tedy stejné politikaření a žádná výhra by to pro republiku nebyla.

Možná by bylo lepší, kdyby tu byla nějaká úřednická vláda na schvalování daňových zákonů a rozpočtu, ale ty všechny zákony jsou, včetně rozpočtu, schváleny. Takže v tuto chvíli by byly skutečně nejlepší předčasné volby. Pokud ovšem nebudeme svědky jen dalšího přeskupování ve stávající vládě, což je podle mne velmi možná varianta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…