Véčkaři se smějí LIDEM: Mouřenín posloužil a může jít

20.12.2012 20:21

Prohlášení Karolíny Peake, že k 10. lednu odcházejí LIDEM z vlády, moc věrohodnosti u Věcí veřejných nevzbudilo. ParlamentníListy.cz se zeptaly poslanců za Věci veřejné Michala Babáka a Petra Skokana, zda důvěřují slovům o odchodu LIDEM z vlády a kuloárovým řečem, že by právě VV měly nahradit LIDEM v Nečasově kabinetu.

Véčkaři se smějí LIDEM: Mouřenín posloužil a může jít
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Michal Babák

Oba poslanci vzali účast ve vládě jako špatný vtip. Ani jeden z nich také nevěří, že by se Peake a její spolustraníci nedrželi svých křesel zuby nehty. Oba se také shodli na tom, že LIDEM byli „použiti“ a nyní odkopnuti, a že se to dalo očekávat.

Mouřenín sice práci udělal, ale jít se mu nebude chtít

„Je to velmi prosté, všechny problémové zákony byly odhlasovány a v tuto chvíli už není nutné být lidem z LIDEM tak nablízko,“ směje se poslanec Michal Babák. Podle něj to přesně odpovídá známému rčení „mouřenín práci udělal, mouřenín může jít“.

Nevylučuje ovšem, že se to v LIDEM zase nějak přeskupí a oni opět najdou způsob, jak v té vládě setrvat. „Myslím, že tu vládu nepoloží,“ říká poslanec. I když u LIDEM je prý možné  všechno.

LIDEM se jen chtějí udržet u koryt. Nemohou prý více klesnout

Na prohlášení Viktora Paggia, že to je konec, reagoval Michal Babák nesouhlasně. „Víte, jak ty lidi znám, budou dělat všechno možné, jen aby se u těch korýtek udrželi,“ říká rozhodně. Pochybuje prý, že by existovala jiná varianta, než že by nějakým způsobem vládu podrželi. „Ano, umím si představit konec ve vládě, konec v koalici, konec koaliční smlouvy, ale také si umím představit novou smlouvu, podle níž podrží menšinovou vládu. Stačí prý, když dostanou možnost vlastního klubu, či nějaké jiné prebendy. „Vycházím ze zkušenosti, jak jsou na tom mentálně,“ prohlásil Babák

Lidsky prý už nemají kam klesnout. „Budou se snažit udržet se ještě ten rok a půl, aby si to užili, a na oplátku za to udělají úplně všechno,“ říká Babák. „Věřte nebo ne, ale před týdnem jsem říkal na klubu, že hned po schválení církevních restitucí, daňového balíčku a rozpočtu je začnou kopat do zadní části těla,“ směje se poslanec.

Sedět zase ve vládě s Kalouskem? Nepřijatelné!

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda je něco pravdy na názorech „zlých jazyků“ z kuloárů, že by mohly Věci veřejné nahradit LIDEM, se Babák hlasitě zasmál. „Tedy to museli být opravdu zlí jazykové, protože si opravdu neumím představit ani v náznaku, že bychom se vraceli do vlády. To v žádném případě,“ konstatoval rezolutně. „Sedět tam s panem Kalouskem? To ne!“ dodává.

Podle něj je vyloučená stejně tak podpora menšinové vlády. „Ty příkopy jsou už příliš hluboko vykopány. Já sám jsem kriminalizovaný, jsou na mě podnikány neustálé útoky, předpokládám, že z Ministerstva financí,“ rozčiluje se poslanec.

„Nevím, jak bych to sám před sebou obhájil,“ říká na závěr Michal Babák.

Dalo se čekat, že koalice LIDEM po použití odkopne, říká Skokan

Stejného názoru je také poslanec VV Petr Skokan. „Tak to si opravdu nedovedu představit,“ reagoval na otázku, zda by mohly VV nahradit v koalici, vládě nebo podpoře stranu LIDEM.  Také on očekával, že jakmile budou schváleny potřebné zákony, bude nepotřeba strany LIDEM na pořadu dne. „Čekal jsem, že až je využijí, tak je odkopnou,“ konstatoval Petr Skokan.

I on je přesvědčen, že se Karolína Peake bude snažit nějakými „kouzly“ udržet. „Myslím, že najdou nějaký způsob, aby tato vláda mohla pokračovat," říká. Kdyby však ne, bude na řadě úřednická vláda, protože volby za stávající situace jsou podle Skokana pro celou koalici nevýhodné.

Na druhou stranu ale nevylučuje ani další varianty. „Já LIDEM nerozumím od začátku, takže nejsem ani schopen předvídat nějaký vzorec jejich chování,“ řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec Petr Skokan.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…