Žádné dluhy k jiným kontinentům nemáme, zaznělo důrazně z Maďarska. Řeč byla i o Trumpovi, Rusku a islamizaci

05.06.2017 11:17

ROZHOVOR Maďarsko nemá žádný dluh vůči lidem z ostatních kontinentů. Podle Viktora Orbána aliance není potřeba. Shoduje se tak podle Endre Simó, zakladatele Maďarské společnosti pro mír, shromažďující řadu významných lidí, s názorem Donalda Trumpa, kterému však není dovoleno dostát svým slibům. Kdo naříká nad křivdami minulosti, zapomene na potřeby současnosti, uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Simó. Cituje aktuální stanovisko své organizace k Hedvábné stezce a Euroasijské hospodářské unii a lituje toho, že někteří chtějí prosazovat globalizaci a odmítají normalizovat mezinárodní vztahy, zvláště Ruska a USA.

Žádné dluhy k jiným kontinentům nemáme, zaznělo důrazně z Maďarska. Řeč byla i o Trumpovi, Rusku a islamizaci
Foto: Archov ES
Popisek: Maďarský novinář, ekonom a aktivista Endre Simó

Na území vašeho státu, Bulharska a Rumunska se plánují velká cvičení NATO za účasti mnoha desítek kusů těžké vojenské techniky a tisíců amerických vojáků. Jak se na to jako představitel významného mírového hnutí díváte?

Souhlasím s názorem prezidenta Donalda Trumpa zmíněným 15. ledna na stránkách Times of London. Řekl: „NATO je zastaralé.“ Nezapomínáme na to, přestože svůj názor později zrevidoval.

Téměř nepřekonatelný plot na hranicích Maďarska, velmi těžko získatelný azyl pro běžence. EU, OSN i řada neziskovek za to vaši zemi permanentně kritizuje. Proti přijímání uprchlíků vystupuje také silně katolické Polsko. Jak vidíte tento problém?

Nejvyšší je právo států rozhodovat o tom, koho přijmout a koho ne. Podepsáním ženevské dohody o uprchlících je Maďarsko zavázáno se adekvátně chovat. Myslím, že z našich smluv s EU nevyrůstá žádná povinnost s výjimkou povinnosti vyplývající z ženevské dohody. Maďarsko není v dluhu vůči lidem z ostatních kontinentů, protože Maďarsko nebylo kolonizující velmocí a nemělo nikdy neokolonizační tendence. Podle našeho mínění je nezbytné překonat příčiny migrace, místo přesouvání odpovědnosti za následky kolonizační politiky na ostatní.

Jak vidíte reálnou šanci Turecka, že bude přijaté do EU, což pravděpodobně začne bezvízovým stykem…

Za současného postoje EU vůči Turecku  nevidím žádnou reálnou šanci. Evropská unie bere Turecko jako sluhu, nikoli jako národ s rovnocennými právy.

Hovoří se o tom, že Maďarsko má nadstandardní vztahy s Ruskem. A to nejen kvůli dostavbě jaderné elektrárny, ale také z důvodů produktovodu. Vždyť ale s bývalým Sovětským svazem má vaše země v poválečné historii tak jako my ne vždy dobré zkušenosti…

Kdo naříká nad křivdami z minulosti, zapomene potřeby současnosti. Kdo nepřekoná křivdy z minulosti, ohrožuje svou budoucnost. Nejen my jsme zažili křivdy, ale také Sovětský svaz, viz druhá světová válka. Přesto si Rusko nelíže rány, ale hledá běžnou spolupráci se světem. Proč se také tak nechovat? Výhodou maďarské vlády je schopnost hledět do budoucnosti a využít nových příležitostí nabízených vztahy s Východem. V této souvislosti mi dovolte sdílet naši analýzu z 24. května 2017.
„Maďarská společnost pro mír odsouhlasila, že jakožto člen NATO a EU buduje systém kontaktů se zeměmi mimo NATO a EU ve světle vzájemné spolupráce.
Maďarská společnost pro mír citovala se souhlasem prohlášení premiéra Viktora Orbána z 15. května vydané v Pekingu: ‚Není potřeba aliance, ale musíme přijmout jeden druhého takového, jací jsme. Světová populace musí být provázána respektováním rozdílných sociálních systémů, kultur, přístupů a hodnot.‘
Ochota Maďarské vlády spolupracovat s Čínou, Ruskem a ostatními zeměmi, které nejsou součástí systému západní aliance, jde ruku v ruce s našimi národními zájmy, protože to přispívá k rozvoji státu začleněním nových zdrojů a upevňuje mírovou spolupráci posílením společných zájmů,“ říká Maďarská mírová společnost.
Pragmatická, otevřená politika Maďarské vlády sahá nad systém aliance, do které patří, a v podstatě následuje názory prezidenta Spojených států, které hlásají, že NATO je zastaralá organizace. Nicméně, praktická realizace takového pohledu na politiku čeká sama na sebe, protože se zároveň potýká s ohromným odporem z kruhů zaměřených na konflikt. Podle průzkumů mírové společnosti je zaměření na globalizaci soustředěno převážně na americké, západoevropské a japonské skupiny. Kvůli jejich odporu do této chvíle nebyl prezident Trump schopen posílit původní vizi na zlepšení vztahu s Ruskem. „Maďarsko je v relativně přívětivé pozici za předpokladu, že národní kapitál se bude otevírat a že významná část zahraničního kapitálu investovaného do Maďarska nebude chtít blokovat tento proces. Je tedy možné podporovat náš vývoj přes specifické investování, obchod a finanční smlouvy s iniciátory Hedvábné stezky (Silk Road) a Eurasijské hospodářské unie,“ píše se v analýze Mírové společnosti.
Podle Mírové společnosti může mírová konstruktivní práce přinést ovoce: nahradí mezinárodní konflikty systémem s mírovou spoluprací. Považujeme za významné, že naše země je součástí globálního procesu, který vidí za současnou globalizaci, který byl charakterizován Viktorem Orbánem jako „Éra posunu“. Jsme přesvědčeni, že Maďarsko se bude těšit z výhod politiky, která nejen rozumí smyslu pro transformaci ve světě, ale také má zájem využít nových možností.
„Maďarská mírová společnost ale současně lituje faktu, že se některé domácí politické síly snaží prosadit globalizaci a předávat společné bohatství takovým, kteří chtějí zabránit normálním vztahům s Ruskem a s Východem obecně, proti původní myšlence prezidenta Spojených států. Chtějí zúžit zaměření naší země na NATO a EU, což ale odmítá nutnost otevření se Východu, jako kdybychom si měli vybrat mezi Bruselem a Moskvou a vyhlašovat protiruskou politiku. Mírová společnost naléhá na tyto složky, aby přehodnotily své pohledy, aby se dívaly o něco dále na změny ve světě, protože zamezením znovu potvrdí podřazenost Maďarska v existujícím globalizačním systému; a s jejich odkazem na staromódní chladnou minulost zamezující další pokračování našich zájmů na rozvíjející národní vývoj a mírovou spolupráci.“

Papež v portugalské Fatimě svatořečil dva pasáčky, kterým se zjevila Panna Marie. Je to důkaz stálého křesťanského vlivu v Evropě právě v době zvýšeného nebezpečí islamizace. Měli bychom se podle vás více zaměřit na prorodinnou politiku, na to, abychom svět svým potomkům předali alespoň ve stejném, a nikoliv horším stavu? A ještě bych přidal jednu věc. A to, že mírová hnutí jsou mnohdy tradičně onálepkovávána levicovostí, až komunistickým zaměřením. Není za tím však někdo, komu se toto hrubě nelíbí a kdo chce rozvrátit tradiční Evropu?

Maďarská společnost pro mír je civilní organizací nezávislou na politických stranách. Také se skládá z mnoha osobností s rozdílnými inklinacemi ke stranám. Tito lidé se rozhodli nepodřizovat zájem o mír jednotlivým zájmům politických stran, dokonce i těch vlastních. Naším společním cílem je prosadit vůli maďarského lidu, který touží po míru. Naším cílem není nikoho porazit. Zde v srdci Evropy musíme v klidu spolupracovat s Východem i Západem. Bylo by štěstím, kdyby Západ konečně opustil svůj povýšený postoj vůči Východu; za zmínku by stál i nevyhnutelný požadavek na rovnocennost. Chtěli bychom, aby si Západ hlouběji uvědomoval přeměnu světa a namísto záměrného tlačení na globalizaci usiloval o normalizaci mezinárodních vztahů. Aby se to mohlo stát, bylo by nutné omezit vliv financí, armády a politických skupin usilujících o zachování politiky konfliktu. To není nic jednoduchého. Jasný příklad je, co se děje s Donaldem Trumpem, kterému není dovoleno dostát svým slibů: vylepšit vztahy USA s Ruskem, společně bojovat proti terorismu na Středním východě a podobně. Zrod nových věcí se nikdy neobejde bez práce. Přeměna světa vpřed na nový systém bude zajisté trvat dlouho. V boji o ni musíme být trpěliví. Zásadní je vyhnout se nukleárnímu kataklyzmatu. Toto je důležitá práce vyžadující myšlení a sílu pospolu a podporu lidu toužícího po míru ve všech zemích. Bůh stvořil zemi za šest dnů. Historie ještě neskončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…